Art Deko stil u dizajnu enterijera danas

Glamur, raskoš, džez zabave, vreme prohibicije, sve su to asocijacije na Art Deko stil. Ovaj stil je sve samo ne skroman i diskretan. Veliča život, hedonizam, luksuz, bogatstvo.

art deko stil
Art Deko stil enterijera

Art Deko dobio je svoj naziv po Međunarodnoj izložbi savremene dekorativne i industrijske umetnosti ( Exposition internationale des arts décoratifs et industriels modernes) održane u Parizu 1925. godine. Od tada ovaj glamurozni stil u arhitekturi i dizajnu postaje dominirajući u zapadnom svetu.

U građevinarstvu dolazi do upotrebe novih materijela, koji omogućavaju lakšu gradnju u visinu. Posebno se masovno koristi staklo. Jezik arhitekture u tom periodu vrlo je upečatljiv i naglašava monumentalnost. Zgrade su masivne i graciozne, ali bez kitnjaste fasadne dekoracije. Tipičan primer su zgrada Krajslera i Empire State Building u Njujorku. Kod nas dobar primer Art Deko arhitekture je Palata Albanije u Beogradu.

nju jork
Empire State Building
nju jork
Krajslerova zgrada

Kako je izgledao enterijer u Art Deko stilu?

Dizaj enterijera u Art deko stilu je definitivno izbor bogatih. Volela ga je generacija kojoj je bilo dosta podsećanja na strahote Velikog rata, koja je bila željna luksuza i provoda. U svom raskošu, pretencioznosti i eklektizmu ponekad se kreće granicom kiča. Nameštaj se pravi od skupocenih egzotičnih materijala kao što je slonovača, zmijska ili zebrina ili ajkulina koža, drvo od abonosa.

art deko stil
Egzotični Art Deko stil enterijera

Kao što smo nagovestili, Art Deko stil nije isključiv, kao neki raniji stilovi poput Art Nuvo, koji nije prihvatao upliv klasičnih stilova. Frivolnst i oportunitet ovog stila je takav da prihvata  sve što je monumentalno i otmeno. Tako na primer, često se pojavljuju motivi stilizovane egipatske sfinge, egipatske piramide, motivi iz klasične grčke umetnosti, motivi iz afričke umetnosti.   

zlatni enterijer
Korišćenje sfinge u Art Deko stilu

Art Deko stil enterijera u više varijanti

Na Art Deko stil je veliki uticaj imao prethodni Art Nuvo stil. Osnovna sličnost je ta što je stil dekoracije u oba pravca linearan, samo što su linije u Art Deko stilu prave, ili zvezdaste, dok su kod Art Nuvo-a izuvijane. Time se ističe širina i visina prostora. Takođe, na ovaj stil je dosta uticao kubizam. Forma je pojednostavljena i geometrizovana, a površine su čiste i svedene. To sve doprinosi monumentalnom i masivnomi zgledu.

art deko stil
Art Deko stil entrijera gde dominira zlatna boja

Paleta boja je bogata. Boje su jake i čiste, čime se postizao snažan kontrast. Često se uparuju zlatna i crna, što enterijeru daje posebnu pretencioznost. Postoji i crna varijanta Art Deko enterijera gde se dosta koriste tamne boje, kao što su crne ili tamnosive draperije, tamni zidovi i taman nameštaj.

art deko stil
Tamni Art Deko stil enterijera

Nije ni čudo što je Art Deko postao toliko popularan u Americi. On najviše liči na ono što zovemo američkim snom. Vremenom se 30-tih godina u Americi razvila posebna vrsta Art Deko – moderni Strimlajn. Moderni Strimlajn je prenaglašavao aerodinamičnost i futurizam. Ne samo što su automobili i vozovi bili aerodinamični (za čim, s obtirom na brzine koje su mogli tada da postignu, i nije bilo mnogo potrebe) nego su aerodinamični bili usisivači, tranzistori, pa čak i kreveti. Narativ Modernog Strimlajna je bila brzina, uzbuđenje, mladost. 

art deko stil
Staklena sklulptura iz 1928.
art deko stil
lokomotiva “Vojvodkinja od Hamiltona”
art deko stil
Tranzistor

Nakon II svetskog rata Art Deko polako ustupa mesto modernom Internacionalizmu. Međutim jaki uticaji Art Deko stila ostali su do danas, posebno u luksuznim enterijerima. U Indiji recimo ovaj stil je i dalje jako popularan, kod bogatijiih domova. Reklo bi se da je da Art Deko stil govori univerzalnim i vanvremenskim jezikom luksuza i raskoši i da će kao takav uvek imati svoje mesto u otmenim enterijerima.

Similar Posts