Art Nuvo

Kako bismo opisali ovaj izuzetno autentičan pokret u arhitekturi, umetnosti i dizajnu enterijera s kraja IX veka. Uzbudljiv, intigrantan, šarmantan, psihodeličan. Asimetrični dizajn floralnih oblika, bogate dekoracije ispraćene dugim, izuvijanim linijama. Možemo takođe reći da Art Nuvo predstavlja prvi prodor modernog dizajna, koji nije zasnovan na klasičnim uzorima, već  mu je jedini putokaz estetika samog dizajna kao takvog.

                          Vila Majorele, Nansi, Francuska

      Čuveni Italijanski dizaner, Karlo Bugati, asimetrična stolica

Art Nuvo (bukvalni prevod – nova umetnost) je pokret u umetnosti i arhitekturi nastao u Belgiji i Francuskoj 1890 godine, kao reakcija na imitativnu arhitekturu IX veka. Ovaj buntovnički umetnički pokret se vrlo brzo proširio na celu Evropu, kao i Ameriku. U Nemačkoj se recimo zvao Jugendstil (stil mladih), u Austriji Bečka Secesija, u Kataloniji Modernisme, u Italiji Libetry a u Engleskoj se još zvao i Modern Style.

Njegove početke reprezentuje hotel Tasel u Briselu. Hotel Tasel, koji je projektovao Viktor Horta, belgijski arhitekta, završen je 1893. godine i predstavlja tipičan Art Nuvo stil u arhitekturi i dizajnu enterijera. Poznat je po svojim raskošnim stepenicama, vitkog i vijugavog oblika, po bogatoj dekoraciji koja vas uvlači u prostor, po prozirnom staklenom svodu bogato dekorisanog vitraža. Art Nuvo inače nije industrijski dizajn, već zanatski i unikatni. Zbog toga nikad nije bio dostupan širokim narodnim masama.

                   Hotel Tasel u Briselu, čuveno stepenište

Svoj vrhunac Art Nuvo je doživeo 1900. godine, tokom svetske izložbe u Parizu. Mnoge izložbene hale bile su dekorisane u ovom stilu, posebno paviljon posvećen dekorativnoj umetnosti. Tada je pušten u rad pariski metro i otvoren čuveni ulaz u metro, dizajniran i dekorisan u stilu Art Nuvo.

                                             Pariski metro

Art Nuvo je pre svega pokret u umetnosti u kojem su umetnici nastojali da prevaziđu jaz između lepih i dekorativnih umetnosti. Najpoznatiji slikari ovog stila su: Čeh, Alfonso Muha, Austrijski slikar. Gustav Klimt i veliki francuski slikar Anri Tuluz Lotrek, čiji su posteri obeležili ovaj period. U to vreme vladalo je veliko oduševljenje japanskim duborezima, čiji se umetnički stil savršeno uklapao u Art Nuvo.

                             Tuluz Lotrek, poster

                             Tuluz Lotrek, čuveni poster

                                  Japanski duborez

Posebno mesto, kada govorimo o velikim arhitektama iz ovog perioda u Španiji, pripada katalonskom geniju, Antoniu Gaudiu. Do danas je sedam njegovih građevina UNESKO, proglasio svetskom kulturnom baštinom. Treba reći da, iako se smatra da jedan period njegovog stvaralaštva pripada Art Nuvo stilu, odnosno španskom Modernismo, Gaudi je toliko jedinstven da je zapravo njegov stil samo njegov. Njegove čarobne građevine, sa svojim prirodnim, negeometrijskim oblicima, izgledaju kao da su izašle iz neke bajke i ne mogu se uporediti ni sa čim što je do tada postojalo.

                                    Gaudi, Sagrada Familija

Art Nuvo dizajn je u Americi postao poznat po nakitu i ukrasnim predmetima koje je proizvodila kompanija Tifani. Na vlasnika kompanije Luisa Tifanija snažno je uticala pomenuta izložba u Parizu, tako da njegovi proizvodi imaju prirodne cvetne oblike, ili su inspirisani pticama i insektima u letu. Tifani lampe sa svojim cvetnom staklenom ornametikom i dan danas su čuvene i veoma tražene.

                                           Tifani Lampa

Kako je Art Nuvo odjednom nastao i brzo se proširio, tako se brzo i posle kratkog vremena počeo smatrati prevaziđenim. Već od 1910 njega sve više počinje da zasenjuje glamurozni sjaj Art Deko-a. Međutim, Art Nuvo je ponovo postao popularan 60-tih i 70-tih godina XX veka u vreme Hipi pokreta. Njegova vijugava psihodelična floralna dekoracija i žensko telo kao česta tema slikarstva ovog perioda, savršeno se uklapala u narative Hipi pokreta, kao što su konzumiranje droga, slobodna ljubav, ljubav prema prirodi.

                                  Hipi poster u stilu Art Nuvo

                               Umetnička slika-Hipi devojke

Art Nuvo dizajn je snažan i autentičan, zahteva veliku imaginaciju i majstorstvo dizajnera i zbog toga nije za svakoga. Uz pomoć dobrog enterijeriste koji bi pažljivo osmislio kompoziciju, pojedini ukrasni predmeti iz Art Nuvo perioda bi ostavili vrlo upečatljiv utisak u enterijeru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *