Elegantan enterijer dnevne sobe koji ne košta mnogo

Nije tačno da lep i elegantan enterijer dnevne sobe mora biti skup i samim tim nedostupan za ljude sa prosečnim primanjima. Na ovom primeru pokazali smo da je moguće napraviti elegantan enterijer dnevne sobe, a ne potrošiti previše novca.

Elegantan enterijer
Dnevna soba – pogled na televizor.

Kako je započeo projekat za elegantan enterijer dnevne sobe

Naša klijentkinja je advokatica iz Beograda. Kupila je stan u Žarkovu koji želi da potpuno renovira po svom ukusu. Stan je površine 44 m2, a dnevna soba je 18 m2. Pored dnevne sobe stan ima trpezariju i kuhinju koje su povezane, malu spavaću sobu i kupatilo.

Klijentkinja je želela elegantan enterijer dnevne sobe sa dosta toplih boja. U dnevnoj sobi treba da bude ugaona garnitura na razvlačenje, tabure, klub sto, komoda sa tv-om, mala viseća polica, zatim ogledalo a ispod njega stočić sa fijokom i po mogućstvu stalak za vina – vinoteka.

Klijentkinja je želelela zidove tople bež boje, s tim što bi jedan zid bio u „sahara tehnici“. Pored toga parket je u tamno – braon boji. Samim tim ulazili smo u zamku da nam sve bude u nekoj varijanti smeđe boje. Pri tom klijentkinja je želela da joj i ugaona garnitura bude krem boje. Upozorili smo klijentkinju da to ne bi bila dobra ideja jer ćemo dobiti loš i nezanimljiv kontrast.  

Kako smo osmislili dekoraciju za elegantan enterijer dnevne sobe

bela ugaona garnitura
Pogled na ugaonu garnituru.

Da bismo dobili odgovarajući kontrast i elegantan enterijer najbolje bi bilo da ove tople boje, tamno-braon boja parketa i bež zidove, uparimo sa belom bojom. Zato su nam ugaona garnitura i tabure beli. Takođe imamo i lep beli tepih.

Sa druge strane komoda nam je elegantnog ovalnog oblika sa belom gornjom površinom i crnim stranama. Na komodi je veliki tv, a iznad njega neuobičajene trouglaste police. Nismo se odmah odlučili koji zid da nam bude u sahara tehnici. Klijentkinja je najpre htela da to bude zid preko puta prozora, ali na kraju smo shvatili da je najbolje da to bude ovaj uz koji je tv, jer nam je tu fokalna tačka.

Na zidu preko puta prozora smo postavili ogledalo „sunce“, što je bila želja klijentkinje, a ispod njega uski retro stočić. Morali smo dobro da vodimo računa da ne smanjimo prolaz jer nam je blizu tabure. Na taj zid je došla velika apstraktna slika na kojoj dominira žuta boja. U uglu je još mogla da dođe u obzir veća biljka ili zidna polica.

Što se tiče zida preko puta televizora odlučili smo se za posebnu vrstu dekoracije.  U sredini će biti velika apstraktna slika, a sa njene leve i desne strane deoracija od gipsanih letvica koje će pojačati postojeću formu i dati ritam.

Treba još dodati i bogate teške plavo-sive zavese na prozorima, koje dodatno pojačavaju izražaj. Tako smo dobili jedan izuzrtno izražajan i elegantan enterijer dnevne sobe, a da zapravo uopšte nismo potrošili puno novca.

elegantni enterijer dnevne sobe
Ovde vidimo drugu varijantu sa ogledalom i modernim stolom.

Kako smo rešili osvetljenje

elegantni enterijer dnevne sobe
Varijanta sa biljkom u uglu. Iako je dnevni prikaz vidi se kako “spot” svetla naglašavaju dekoraciju.

Za ovaj elegantan enterijer dnevne sobe osvetljanje je ključno. S jedne strane trebalo je da postignemo ravnomerno osvetljenje u celoj prostoriji. To smo postigli led trakama sakrivenim iza niša spuštenog gipsanog plafona. Niše se prostiru uz sve strane po plafonu izuzev strane gde su prozori. Tako da nam luster uopšte nije potreban.

S druge strane želeli smo da posebno istaknemo određene površine i fokalne tačke. Tzv. „spot“ svetlima na, istim ovim nišama, ali sa donje strane, postigli akcentno osvetljenje kojim smo naglasili dekorativne elemente. Na primer iznad televizora sa leve i desne strane je sijalica, zatim iznad ogledala sa stočićem, pa iznad slike, iznad biljke i na izdu naspram televizora su tri „spot“ sijalice koje naglašavaju sliku u sredini i gipsanu dekoracija sa leve i desne strane. Tako je naš elegantan enterijer dnevne sobe dobio na dramatičnosti.

Zaključak

Na ovom primeru najbolje se vidi da novac nije neophodan da biste dobili elegantan enterijer koji uz to izgleda sasvim otmeno. Ono što je potrebno jeste ukus i dobro osmišljavanje. Ako pogledate ovaj naš elegantan enterijer dnevne, ništa od nameštaja nije skupoceno, nameštaj nije ni stilski niti je pravljeno po meri.

dnevna soba
Varijanta sa zidnom policom u uglu umesto biljke.

Ugaona garnitura na razvlačenje i tabure su nabavljeni u salonu Geppetto, ogledalo u Emezeti, tepih može da se nabavi bilo gde, a klub sto smo našli preko Halo oglasa. Jedino je komoda malo skuplja, ona je nabavljena „Room furniture concept store“. Dakle sve ovo možete sami ili uz našu pomoć da osmislite i u okviru vašeg budžeta da dobijete jedan lep i enlegantan enterijer.

Similar Posts