Kako dizajnirati jednu sasvim običnu kuhinju

Kada menjate enterijer kuhinje, želeće te da što bolje uklopite praktične potrebe i estetiku. Želećete da vidite kako će se boje kuhinjskih elemenata uklopiti u ostatak kuhinje. Da vidite kako se uklapaju pločice koje vam se svidjaju. Želećete da 3D modelu za enterijer kuhinje probate više različitih varijanti da biste mogli da odaberete onu koja vam se najviše dopada. Sve to možete dobiti projektovanjem i izradom 3D modela enterijera.

Kakav enterijer kuhinje je klijent zahtevao?

Ovde sa zapravo radi o kuhinji sa trpezarjom. Trpezarijski deo je delimično podeljen zidom koji pri tom sakriva frižider. U trpezarijskom delu je sto sa 4 stolice. Površina celog prostora je 21 m2.

enterijer kuhinje
Trpezariski deo, pogled na televizor.

Ovo je bio projekat za sasvim kuhinju u klasičnom stilu.  Klijent nije bio spreman da eksperimentiše sa formama i bojama. Samo je samo želeo da vidi kako će se novi kuhinjski elementi uklopiti uz male promene u rasporedu. 3D vizuelizacija mu je dala mogućnost da vidi kako će izgledati enterijer kuhijne u nekoliko varijanti i koje mere su mu potrebne. Nakon toga mogao bi da odabere onu koja mu se najviše sviđa.

enterijer kuhinje
Pogled na kuhinju.

Inače, kuhinja se nalazi u staroj kući. I kao što to obično kod nas biva, kuća je sagrađena bez arhitektonskog plana, pa su neka rešenja čudna. Na primer, prozori su veoma mali, a jedan prozor je previsoko postavljen, gotovo uz sam plafon. To su stvari koje se ne mogu menjati, pa je unutrašnju kompoziciju potrebno sa tim uklopiti.

Mere za kuhinju

Kuhinja je jednostrana. Dužina joj je 339 cm. je želeo da u enterijeru kuhinjie dominira smeđa boja drveta. Kuhinjski elementi su takođe bili tamnoj i svetlo smeđoj boji drveta sa jednom otvorenom policom. U otvorenoj polici bi bili začini. Otvorena polica takodje razbija jednoličnu površinu.

enterijer kuhinje
Renderovana slika kuhinje.

Mere za ovu kuhinju su klasične. Dubina donjih elemenata je 60 cm, a gornjih je 35 cm, što je uobičajeno. Visina donjih elemenata je 90 cm. Ima tri horinzontalne fioke plu još jednu ispod šporeta i jednu vertikalnu za pića. Visinu ove tri fioke projektujemo tako da je prva visoka samo 12 cm, i služi za odlaganje pribora. Druga je 24 cm i tu mogu da stoje stoljnaci, krpe i sl. Treća zauzima ostatak prostora.

Ovakve mere za enterijer kuhinje uvek preporučujemo klijentima zato što su se one pokazale najboljim. Uvek je moguće je naravno uraditi drugačije, ali to može da se pokaže kao loše rešenje na duže staze. Jedna je stvar recimo kada klijent traži da visina kuhinjskog pulta bude ona koja mu odgovara i po tom pitanju nikad ne sugerišemo. Ali zato na primer vrata od luhinjskih elemana nikada ne trebaju da budu šira od 60 cm, čak je dobro da budu dosta manja. Ovo zato što će se toliko velika vrata vremenom iskriviti (od vlage) i neće više moći lepo da se zatvore.

Takodje, kada birate pločice u kuhinji trebate voditi računa o praktičnosti, a ne samo o estetici. Na primer često možete videti na instagramu ili pinterestu zidne kuhinjske pločice u imitaciji cigle. To može da izgleda jako lepo, ali razmislite koliko su takve pločice nezgodne za održavanje. Takodje, iz istog razloga nikako ne trebate da stavljate utičnicu za struju iznad ringle.

Finalizacija projekta enterijera kuhinjeuklapanje boja

U trpezariji nam je sto u svetlo-smeđoj boji i četiri stolice u tamno-smeđoj boji. Parket je crvenkasto-smeđe boje. Ovu jednoličnost smo morali nekako da razbijemo, pa smo se odlučili da nam zid, na kojem je televizor, bude u imitaciji cigle. Na suprotnom zidu je umetnička slika.Takođe u slobodan ćošak smo postavili jednu veliku egzotičnu biljku, koja unosi živost u prostor.

Kada je klijent bio zadovoljan idejnim rešenjem. Izradili smo realističan 3D model sa svim potrebnim merama. Isprobali smo više boja i tekstura da bi klijent mogao da odabere varijantu koja mu se najviše svilja. To u jeste smisao 3D vizuelizacije enterijera.

uredjenje trpezarije
Pogled na prozor i trpezarijski sto.

Zašto je enterijer kuhinje važan za svaki dom?

Projektovanje enterijera kuhinje važno je za svaki dom iz najmanje dva razloga. Prvi smo već pomenuli – pruža mogućnost klijentu da, uz pomoć enterijeriste, osmisli i proba više stilova i kombinacija boja. Drugi, nimalo manje važan je da klijent dobija tačne mere svakog elementa. Klijent može da bude siguran da će biti ispoštovana sva pravila ergonomije i da nigde neće pogrešiti kada je već kasno (npr. da ostavi premalo prostora za prolaženje).

uredjenje trpezarije
Pogled na vrata.

Ovo ne važi samo za kuhinje, već i za ceo stan, budući da je prosečan stan u Srbiji mali i zbog toga mora da se enterijer osmisli tako da bude vrlo praktičan i iskorišćen.