Kako dizajnirati jednu sasvim običnu kuhinju

Ovaj projekat je klasičan primer koliko je 3D vizuelizacija unutrašnjeg prostora potrebna iz više razloga. To se jasno vidi i kada se radi jedna tako uobičajena promena u domu, kao što je enterijer kuhinje. Naime, kada menjate enterijer kuhinje, želeće te da što bolje uklopite praktične potrebe i estetiku. Želećete da vidite kako će se boje kuhinjskih elemenata uklopiti u ostatak kuhinje. Želećete da 3D modelu enterijera kuhinje probate više različitih varijanti da biste mogli da odaberete onu koja vam se najviše dopada.

Kakav enterijer kuhinje je klijent zahtevao?

enterijer kuhinje
Trpezariski deo u nastavku kuhinje.

Ovo je bio sasvim običan projekat za sasvim običnu kuhinju.  Klijent nije bio spreman da eksperimentiše sa formama i bojama. Samo je samo želeo da vidi kako će se novi kuhinjski elementi uklopiti uz male promene u rasporedu. 3D vizuelizacija mu je dala mogućnost da vidi kako će izgledati enterijer kuhijne u nekoliko varijanti i koje mere su mu potrebne. Nakon toga mogao bi da odabere onu koja mu se najviše sviđa.

Inače, kuhinja se nalazi u staroj kući. I kao što to obično kod nas biva, kuća je sagrađena bez arhitektonskog plana, pa su neka rešenja čudna. Na primer, prozori su veoma mali, a jedan prozor je previsoko postavljen, gotovo uz sam plafon. To su stvari koje se ne mogu menjati, pa je unutrašnju kompoziciju potrebno sa tim uklopiti.

Finalizacija projekta – obrada slike

Klijent je želeo da u enterijeru kuhinjie dominira smeđa boja drveta. Kuhinjski elementi su takođe bili tamnoj i svetlo smeđoj boji drveta sa jednom otvorenom policom. U otvorenoj polici bi bili začini, a i razbila bi jednoličnu površinu.

enterijer kuhinje
Renderovana slika kuhinje

U trpezariji nam je sto u svetlo-smeđoj boji i četiri stolice u tamno-smeđoj boji. Parket je crvenkasto-smeđe boje. Ovu jednoličnost smo morali nekako da razbijemo, pa smo se odlučili da nam zid, na kojem je televizor, bude u imitaciji cigle. Na suprotnom zidu je umetnička slika.Takođe u slobodan ćošak smo postavili jednu veliku egzotičnu biljku, koja unosi živost u prostor.

Kada je klijent bio zadovoljan idejnim rešenjem. Izradili smo realističan 3D model sa svim potrebnim merama. Isprobali smo više boja i tekstura da bi klijent mogao da odabere varijantu koja mu se najviše svilja. To u jeste smisao 3D vizuelizacije enterijera.

uredjenje trpezarije
Pogled na prozor i trpezarijski sto.

Zašto je enterijer kuhinje važan za svaki dom?

Projektovanje enterijera kuhinje važno je za svaki dom iz najmanje dva razloga. Prvi smo već pomenuli – pruža mogućnost klijentu da, uz pomoć enterijeriste, osmisli i proba više stilova i kombinacija boja. Drugi, nimalo manje važan je da klijent dobija tačne mere svakog elementa. Može da bude siguran da će biti ispoštovana sva pravila ergonomije i da nigde neće pogrešiti kada je već kasno (npr. da ostavi premalo prostora za prolaženje). Ovo ne važi samo za kuhinje, već i za ceo stan, budući da je prosečan stan u Srbiji mali i zbog toga mora da se enterijer osmisli tako da bude vrlo praktičan i iskorišćen.