Moderan enterijer kuhinje – skandinavski i minimalistički stil

Kada pravite novu kuhinju vi stvarate enterijer kuhinje i tada će te želeti da što bolje uklopite praktične potrebe i estetiku. Želećete da vidite kako će se boje kuhinjskih elemenata uklopiti u ostatak kuhinje. Da vidite kako se uklapaju pločice koje vam se svidjaju. Želećete da 3D modelu za enterijer kuhinje probate više različitih varijanti da biste mogli da odaberete onu koja vam se najviše dopada. Sve to možete dobiti projektovanjem i izradom 3D modela enterijera, koji će vam uraditi dizajner enterijera.

Kakav enterijer kuhinje klijenti najčešće traže

Naši klijenti često zahtevaju da im enterijer kuhinje bude u minimalističkom stilu. Minimalizam je privlačan zbog čistih ravnih površina i svedenih oblika. S jedne strane dobijte na jednostavnosti a sa druge na monumentalnosti. Često se kuhinje u minimalističkom stilu rade u beloj ili crnoj boji, ili u kombinaciji ove dve, ali zastupljene su i druge boje. Sve to stvara osećaj monumentalnosti u jednom savremenom ambijentu.

Drugi stil koji se našim klijentima dopada za enterijer kuhinje je skandinavski stil. Skandinavski stil takođe koristi svedene oblike kao minimalistički, ali tekstura na površinama je organska, kao što je drvo ili kamen. Dakle za razliku od minimalizma gde su površine najčešće jednobojne, kod skandinavskog stila izlažu se organske strukture jer se smatra da su jako lepe. One se na primer kod drveta ne lakiraju nikad lakom u boji da bi zadržale svoju prirodnu boju.

minimalistička kuhunja
Minimalistički enterijer kuhinje.

Mere za kuhinju

Kuhinje mogu biti raznih mera i prave se da odgovaraju klijentu. Naravno, postoje i gotove kuhinje, ali onda morate da imate odgovarajući prostor da ih uklopite, što je manja verovatnoća. Posebno puno kuhinja u različitim merama ima Ikea, tako da ako ste se odlučili za gotovu kuhinju možda je najbolje da je tamo potražite.

Kuhinja sa trpezarijom.
Kuhinja sa trpezarijom.

Ipak neke mere za kuhinju su standardne. Na primer dubina donjih elemenata treba da je bar 60 cm, jer su tolike dubine uredjaji. Dubina gornjih elemenata je obično 35 cm. Ponekad umesto gornjih elemenata predvidimo samo jednu ili dve police. Ili kada imamo gornje zatvorene elemente predvidimo jedan deo da bude otvoren, za začine i slično. Tako razbijamo jednoličnost površine.

Kuhinja sa trpezarijom.
Kuhinja sa trpezarijom.

Gornji elementi se danas prave najčešće da idu do plafona. Nije više u modi da ostaje prostor između gornjih elemenata i plafona. Ponekad predvidimo dva reda gornjih elemenata, prvi se završavaju na 50 cm ili 60 cm od plafona, pa onda ide drugi red koji ide do plafona. Ti viši gornji elementi su ponekad dublji npr. 60 cm, kao klasičan ormar. Veći su im frontovi i otvaraju se na kant. Oni se ređe otvaraju pošto su teže pristupačni i tu stavljamo stvari koje nam ređe trebaju.

Primeri enterijera kuhinja koje smo dizajnirali – Entereijer kuhinje u minimalističkom stilu

Evo primera za jedan minimalistički enterijer kuhinje koja je deo male garsonjere namenjene za izdavanje. Kuhinja je jednostrana, 295cm u dužinu. Međitim, poslednjih 75 cm donjih elemenata je uže od uobičajenih 60 cm, te njihova dubina u tom delu iznosi 50 cm. To je tako osmišljeno zbog zidića sa suprotne strane koji sužava prostor u tom delu.

minimalistička kuhinja
Minimalistička kuhinja.

Umesto gornjih elemenata imamo jednu policu koja ide do aspiratora koji je izložen kao u industrijskom stilu. Preko puta prozora je udubljenje u zidu koje smo iskoristili za dve male police. Ispod police uza zid je provučena led traka koja daje efektno osvetljenje na radnu ploču, a i sa estetske strane to osvetljenje izgleda vrlo efektivno.

Kombinacija boja za ovaj enterijer kuhinje je bela i sjajno siva. Ove boje mogu lepo da se uklope sa postojećim pločicama koje su u bež boji. Površine frontova su naravno glatke i bez ručki, što je tipično za minimalizam.

Enterijer kuhinje u skandinavskom stilu

A sad jedan primer kuhinje u skandinavskom stilu. Kuhinja je jedostrana, širine 203 cm, dakle slično kao i prethodno opisana. Ova kuhinja, za razliku od prethodne ima gornje elemente i to do plafona, s tim što su oni podeljeni. Niži gornji elementi počinju na 55 cm od donjih elemenata i visoki su 60 cm, odakle počinju viši gornji elementi koji idu do plafona.

 Kuhinja u skandinavsko – retro stilu, sa rustičnik prizvukom.

Što se tiče kobinacije boja za ovu kuhinju, odlučili smo se da frontovi budu u mat beloj boji, a radna ploča da bude u prirodnoj boji drveta. Ovo je tipična kombinacija za skandinavski stil. Takođe, ova kuhinja ima ručke u boji crnog kovanog gvožđa. One razbijaju monotonost bele površine praveći zanimljiov kontrast. Takođe, mali deo gornjih polica koje su otvorene i u boji drveta (istoj kao i radna ploča) čine ovu kuhinju još interesantnijom.

U ovom drugom primeru skadinavske kuhinje vidimo da ona ima elemenata retro stila. Površine frontova nisu ravne već imaju jedostavnu dekoraciju, zatim viši gornji elementi imaju prozorčiće.

Dakle vidimo da kuhinje u skandinavskom stilu nisu toliko hladne kao kuhinje u stilu minimalizma, iako jesu dosta svedene. Šta više, mogu da daju jedan topli “cozy” ambijent. Zbog toga i jesu dosta popularne i modernism stanovima.  

skandinavsa kuhinja
Kuhinja u skandinavskom stilu.

Zašto je enterijer kuhinje važan za svaki dom?

Projektovanje enterijera kuhinje važno je za svaki dom iz najmanje dva razloga. Prvi smo već pomenuli – pruža mogućnost klijentu da, uz pomoć enterijeriste, osmisli i proba više stilova i kombinacija boja. Drugi, nimalo manje važan je da klijent dobija tačne mere svakog elementa. Klijent može da bude siguran da će biti ispoštovana sva pravila ergonomije i da nigde neće pogrešiti kada je već kasno (npr. da ostavi premalo prostora za prolaženje).

Kuhinja sa šankom
Kuhinja sa šankom.

Ovo ne važi samo za kuhinje, već i za ceo stan, budući da je prosečan stan u Srbiji mali i zbog toga mora da se enterijer osmisli tako da bude vrlo praktičan i iskorišćen. 

Pored toga, bez tehničkog crteža teško da će vam bilo koji stolar raditi kuhinju. To je prosto nemoguće. Međutim, na tehničkom crtežu teško da možete da vidite estetiku, kako vam se sviđa i kako vam se uklapa sa ostatkom enterijera. Za to vam je potreban dizajner enterijera da vam izradi 3D model entrijera. A dizajner enterijera može da vam izradi I tehnički crtež. Prema tome angažovanje dizajnera enterijera da vam uradi enterijer kuhinje će vam se višestruko isplatiti.

Similar Posts