Enterijer luksuznog stana na Vračaru, kako spojiti funkciju i estetiku?

Zadovoljstvo nam je da vam predstavimo jedan zanimljiv enterijer luksuznog stana na Vračaru. Vračar je svakako elitni deo grada gde se nalaze otmeniji i skuplji stanovi. Klijentkinja nije želela da se njen enterijer luksuznog stana pretvori u kič. Zato joj je bila potrebna naša pomoć da osmisli enterijer luksuznog stana sa ukusom.

enterijer luksuznog stana
Dnevna soba sa ugaonom garniturom.

Kako smo osmislili enterijer luksuznog stana na Vračaru

Stan o kome je reč je veličine 130 m2 i potrebno mu je kompletno renoviranje. To nam davalo veću slobodu da ispoljimo kreatinost budući da dizajniramo enterijer luksuznog stana praktično od „nule“. Pored toga i naša klijentinja nam je dala punu slobodu da sa ukusom dizajniramo njen enterijer luksuznog stana.

Kod ovakvih projekata kreativna sloboda može da bude mač sa dve oštrice. Naime, bez obzira što klijent daje enterijeristi kreativnu slobodu, enterijerista nekako mora da pogodi ukus klijenta. U ovom slučaju klijentkinja je želela ambijent koji je mešavina moderne varijante art deko stila sa primesama starog pariskog stila.

elegantan stan
Pogled na tv.

Struktura samog stana je dosta neobična. Kupatilo se nalazi u sredini stana, a oko njega se protežu dnevna soba i trpezarija. Tri zida tog kupatila koji su okrenuti prema trpezariji i dnevnoj sobi predstavljaju centralni deo enterijera pa zahtevaju posebnu dekoraciju. Pored toga, na sredini dnevne sobe se nalazi i kamin koji je povezan sa jednim od zidova kupatila.

enterijer luksuznog stana
Pogled na dekorisani zid.

Ovome treba dodati i velike prozore koji idu celom dužinom od poda do plafona. Zbog toga stan obiluje prirodnom svetlošću. Velike transparentne površine takođe doprinose iluziji da je unutrašnji prostor veći nego što jeste.

Stvaranje ambijenta za enterijer luksuznog stana

Tokom rada na ovom projektu posebna pažnja je posvećena stvaranju odgovarajućeg ambijenta. Odlučili smo se za svedene i čiste moderne forme. Nameštaj je istovremeno sveden i elegantan. S druge strane police za knjige koja oružuje vrata za hodnik daju poseban šarm starog pariskog stana.

elegantan stan
Pogled na trpezariju.

Međutim najveća pažnja je posvećena dekoraciji zidova (od kupatila) koji se nalaze na sredini dnevne sobe. Odlučili smo da te površine razlomimo asimetričnim geometrijskim formama koje kao da se slivaju niz zid. Time smo dobili jedan elegantan, a istovremeno i mekan ambijent koji se savršeno uklapao u enterijer luksuznog stana.

mix stilova
Pogled na biblioteku iz drugog ugla.

Što se tiče kamina, on je svakako centralna tačka ove prostorije. Sa jedne strane kamina je zid od kupatila, a sa druge strane stub. Time je iznad kamina stvoren prazan prostor. Dogovorili smo se da bi bilo idealno taj prostor popuniti nekom modernom skulpturom koja bi bila izložena akcentnim osvetljenjem.

stan sa kaminom
Pogled na kamin.

Posebnu pažnju posvetili smo osvetljenju. U enterijeru smo imali kako ambijentalno, tako i akcentno osvetljenje. Ono što je zajedničko jeste da je osvetljenje diskretno i prijatno. Luster u dnevnoj sobi ima elegantnu zaobljenu formu što se savršeno uklapa u celokupan ambijent ovog luksuznog stana. Treba još dodati da je plafon spušten, što omogućava uvođenje ugradnog izora svetla, a jedan deo površine plafona razbijen je rebrastom formom da bi se u nju uklopila diskretna led svetla.

Opšti utisak

Opšti utisak je da smo dobili jedan elegantan i čist ambijent za ovaj luksuzan stan. Ostvarena je stilska harmonija, sklad boja i svetlosti. Sve ovo čini da ovaj enterijer luksuznog stana prosto prija oku, što je bio i naš krajnji cilj.