Pekara Klas – kako urediti enterijer pekare

Ovo je moj najdraži i najzanimljiviji projekat. Kada sam počeo da se bavim crtanjem 3D modela enterijera, ni u snu nisam pomislio da ću crtati enterijer pekare. Zbog toga, ovaj projekat mi je bio poseban izazov.

Kako je započeo neobičan projekat za enterijer pekare?

pekara klas

Moj klijent je zapravo predstavljao agenciju koja radi studiju izvodljivosti za vlasnika lanca pekara Klas, a koja se tiče renoviranja pekare i vraćanja njenog starog sjaja. Pored ekonomskih analiza, jedan deo te studije bio je i 3D prikaz jedne od pekara i to njenog unutrašnjeg i spoljašnjeg izgleda. Taj prikaz klijent je hteo da iskoristi za prezentaciju vlasniku.

Moram odmah da kažem da je klijent, iako zahtevan, bio izuzetno profesionalan i da je bilo prijatno sa njim saradjivati. Uopšte, obostrano razumevanje je neophodno za ovakvu vrstu posla koja iziskuje dosta komunikacije, budući da enterijerista i klijent zajedno moraju doći do onoga šta je klijent zamislio.

Dalji tok rada na projektu

Dakle klijent mi je najpre poslao osnovu u autokedu i, na moj zahtev, nekoliko slika pekara koje približno izgledaju onome što on želi. Obavestio me je da želi unutrašnji zid od cigle, dok bi suprotna strana bila cela u staklu. Spolja bi bila klupa, koju bi nadkrivljavala tenda. Tražio sam još od klijenta da mi kaže na koju stranu je okrenut ulaz da bih znao kako ulazi sunce i da mi pošalje slike čitavog kvarta, da bih mogao da nacrtam spoljni izgled.

enterijer pekare
Poprečni presek pekare
enterijer pekare
Jedan pogled na enterijer
enterijer pekare
Spoljni izgled

Nakon dva dana rada poslao sam klijentu prve prikaze i preseke. Klijent je bio zadovoljan, ali me je zamolio da enterijer pekare uradim više u retro stilu. Preciznije, da moderne lustere, stolove i stolice zamenim sa starinskim. Nakon toga, zamolio me je da rafove i frižider napunim proizvodimai tako da to bude što više uočljivo. Potom me je zamolio da mu pored varijante kada je zid od cigala beo, pošaljem i varijantu kada je od crvene cigle.

enterijer pekare
Poprečni presek-varijanta sa crvenom ciglom

Finalizacija projekta

Kada smo konačno usaglasili sve i kada sam bio siguran da je to sve što klijent želi, pristupio sam grafičkoj obradi ovog 3D modela. Uvezao sam 3D model u program za grafičku obradu i počeo da eksperimentišem sa materijalima i svetlom. Dodavao sam ljude – goste pekare, a ispred sam dodao prolaznike po trotoaru i automobile po ulici. Napravio sam dnevni i noćni prikaz enterijera pekare.

Renderovana slika enterijera pekare

Svrha renderovanja nije da da jasan prikaz celog prostora (recimo poprečni presek). Svrha renderovanja je da dočara atmosferu enterijera. Da osetimo ambijent. Zato se pogled (kamera), prilikom renderovanja nikad ne postavlja iz recimo ptičije perspektive. Potrebno je postaviti ga na one pozicije odakle bi bilo najrealnije da nam je pogled usmeren da smo stvarno u tom prostoru.

U svakom slučaju i klijent i ja smo bili zadovoljni urađenim, kao i obostranom saradnjom. Ostaje mi da mu poželim svu sreću na prezentaciji i da pekara Klas vrati svoj stari sjaj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *