Od enterijera stana do enterijera poslovnog prostora

Kada dizajnirate stan ponekad se od vas traži da od stana dobijete enterijer poslovnog prostora. Kada klijent traži enterijer stana, ponekad ne zna unapred da li će služiti za poslovni prostor ili stanovanje. Tada dizajner enterijera mora da osmisliu takva rešenja tako da se stan lako može modifikovati u enterijer poslovnog prostora. Upravo takav dizajn je tražio jedan klijent iz Beograda, koji je kupio veliki stan, kako bi ga renovirao i izdavao.

enterijer poslovno prostora
Stan preuredjen u poslovni prostor iz ptičije perspektive.

Kako osmisliti dizajn stana tako da se lako može pretvoriti u enterijer poslovnog prostora?

Stan o kojem je reč je petosoban, površine 120 m2 i nalazi se na Novom Beogradu u tzv. „televizorkama“. Dakle, reč je o velikom stanu, sa puno prostorija i kao takav idealan je za enterijer poslovnog prostora. Međutim, stan se nalazi na sedmom spratu, a lift se često kvari, što ne ide u prilog poslovnoj nameni. Zbog toga je neizvesno za koju namenu će se izdavati, pa je dizajn stana trebalo pripremiti za poslovnu i stambenu varijantu.

enterijer poslovno prostora
Sala za sastanke.

Da bi se enterijer stana lako moga modifikovati, ne sme da bude prenatrpan stvarima. Treba se opremiti moderno, ali i minimalno. Kada potencijalni zakupac doođe da vidi stan, treba da bude impresioniran prostorom.

S druge strane, moralo se voditi računa o utičnim mestima, prekidačima za svetlo i uopšte osvetljenju. Poslovni prostor svakako mora da ima više utičnih mesta i jače osvetljenje nego stambeni. Zbog toga utična mesta se predviđaju kao za poslovni prostor Za osvetljenje može da se koristi dimer za podešavanje jačine svetla. Takođe predviđa se raznovrsno ambijentalno svetlo, u slučaju da bude stambeni prostor.

enterijer poslovnog prostora
Sala za sastanke-pogled ka “harmonika vratima”.

Idejna rešenja za enterijer poslovnog prostora

Već prvi pogled na plan osnove ovog velikog stana dao je smernice za dalji tok projekta. Stan su pojeli zidovi. U vreme kada je građen bio je imperativ da dom ima što više prostorija, makar one bile male kao zatvorske ćelije. Odmah je bilo jasno da zid između dnevne sobe i kuhinje, kao i zid između dnevne sobe i hodnika treba da se ruši. Tako bismo dobili jednu veliku otvorenu dnevnu sobu sa kuhinjom, koja izlazi na terasu. U slučaju da bude enterijer poslovnog prostora, ovo bi bila velika sala za sastanke.

Na strani koja izlazi na terasu nalaze se balkonska vrata i 2×2 prozora. Da bismo dobili više svetlosti, jedan od ta dva dupla prozora (ispod kojeg nije radijator već samo parpet), se skida zajedno sa parpetom i stavljaju se „tzv.fiksna staklena vrata“. Tako u centralnu prostoriju dovodimo više svetlosti. Raspored nameštaja u dnevnoj sobi se orijentiše oko stuba u sredini koji je morao da ostane jer je noseći. Kuhinja se pravi nova, moderna, jer ona treba da ostavi jak utisak na buduće zakupce.  

enterijer kancelarije
Prijemni deo poslovnog prostora.

Stan pored dnevne sobe ima čak još četiri spavaće sobe, od kojih jedna izlazi na drugu terasu. Pošto nismo znali da li pravimo enterijer stana ili enterijer poslovnog prostora, jedna soba u 3D modelu je uredjena kao spavaća, a ostale tri kao kancelarije. Naravno, u sve četiri sobe su predviđena utična mesta i prekidači kao da će biti kancelarije. Tako je klijent na jednom modelu mogao da vidi obe varijante.

Kako smo osmislili entrijer poslovnog prostora

Kako bi klijent mogao da stan ponudi firmama za izdavanje, osmislili smo mogući enterijer poslovog prostora. Poslovni prostor treba da ima prijemni deo, gde asistent najavljuje stranke, zatim salu za sastanke, najčešće kuhinju i naravno kancelarije za zaposlene.

Kako smo rušenjem zida između kuhinje i dnevne sobe dobili veliki otvoren prostor, jedan njegov deo smo iskoristili za salu za sastanke. Međutim, nismo želeli da trajno odelimo salu za sastanke, već smo se odlučili za tzv. “harmonika vrata”, tako da po potrebi možemo da ih sklopimo i tako opet imamo veliki “open space“. Orijentir gde će se spajati “harmonika vrata” je noseći stub.

Pogled iz hodnika ka sali za sastanke.

Stil ovog entrijera poslovnog prostora je moderan stil sredine XX veka. Pod je u smeđoj boji drveta naglašene prirodne teksture, dok je namešaj nameštaj u tamno braon boji. Fotelje su kožne česterfild, vrlo popularne sredinom XX veka. S druge strane zidovi su tamno sive boje, a kontrast još daju velike biljke, koje su u ovakvim enterijerima neophodne da bi unele živost.

Završetak projekta

Pošto ne zna za koju namenu će se koristiti stan, klijent je rešio da ga ne oprema. Uradiće samo parket, stolariju i kuhinju, wc, kupatilo. 3D model enterijera stana će mu služiti da može da pokaže potencijalnim klijentima kako bi stan izgledao kada bi se opremio kao poslovni, odnosno stambeni prostor. U slučaju da odabere enterijer poslovnog prostora, velika soba bi bila sala za sastanke. Ostale sobe bi bile kancelarije. U slučaju stambenog prostora velika soba bi bila otvorena dnevna soba. Kuhinja je potrebna i u jednoj i u drugoj varijanti.

Jedna od kancelarija.

U slučaju da se klijent odluči za enterijer poslovnog prostora, ovaj stan bi bio idealan za neku manju firmu, npr. advokatsku kancelariju, IT firmu, agenciju za posredovanje ili nevladinu organizaciju. Pored velike centralne prostorije sa kuhinjom, u svakoj od tri kancelarije ima mesta za po tri zaposlena. Znači može da ima ukupno 9 zaposlenih. Želimo našem klijentu puno sreće, prvo kod renoviranja, a potom izdavanja stana.