Od enterijera stana do enterijera poslovnog prostora

Kada dizajnirate stan ponekad se od vas traži da od stana dobijete enterijer poslovnog prostora. U današnje vreme, a posebno nakon kovida, sve više ljudi radi od kuće, pa počinje da se gubi granica između stana i poslovnog prostora. Samim tim od dizajnera enterijera se često traži da uradi enterijer stana koji će istovremeno biti dobar i kao enterijer poslovnog prostora.

uredjenje poslovnog prostora
Predsoblje stana/poslovnog prostora.

Kako osmisliti dizajn stana tako da može biti istovremeno i enterijer poslovnog prostora?

Svakako enterijer poslovnog prostora ne sme da bude prenatrpan stvarima. Treba se opremiti moderno, ali i minimalno. S druge strane, mora se voditi računa o utičnim mestima, prekidačima za svetlo i uopšte osvetljenju. Poslovni prostor svakako mora da ima više utičnih mesta i jače osvetljenje nego stambeni. Takođe osvetljenje mora da bude odgovarajuće na svakom radnom mestu.

Sa druge strane kancelarijski prostor ima svoje specifičnosti. Treba dobro osmisliti prostor u skladu sa namenom koju ima. Treba se puno voditi računa o koridorima za prolaženje između radnih stolova, nameštaja i dr. Pravila su nešto drugačija nego za dizajniranje doma, ali sve zavisi od vrste poslovnog prostora.

Kakav enterijer poslovnog prostora je naš klijent želeo

Naš klijent je uspešan programer koji ima svoju agenciju za razvoj softera. On svakako radi od kuće, ali želi da roditeljski stan u kome je odrastao adaptira, tako da bude zadrži sve udobnosti doma, a istovremeno da ima i enterijer poslovnog prostora. Inače on živi u drugom stanu sa svojom porodicom, a ovo bi mu bila kancelarija u kojoj može i da se živi.

Stan o kojem je dvosoban i nalazi se u Pančevu. Reč je o dvosobnom stanu na prvom spratu, Koju god namenu da stan ima neophodno mu je kompletno renoviranje. Parket je skroz propao, kupatilo nije u funkciji, kuhinja se raspala, a stolarija je prastara.

uredjenje kancelarije
Enterijer kancelarije.

Klijent je dakle želeo kancelariju koja će imati sve udobnosti doma i u kojoj će eventualno moći i da prespava. Hteo je da mu jedna prosorija bude prijemni deo kancelarije gde će stranka moći da se smesti, a da i ima drugu zasebnu prostoriju gde će da radi i to će biti njegova kancelarija.

Idejna rešenja za enterijer poslovnog prostora

Stan je imao dve prostorije, dnevnu i drugu sobu koja je u stvari bila njegova soba u detinjstvu. Tu veliku dnevnu smo rešeli da pretvorimo u njegovu kancelariju. Tu je želeo da ima dva radna stola i veliku komplet komoda i polica

enterijer kancelarije
Iskotiran crtež stana pretvorenog u enterijer poslovnog prostora.

Druga soba je trebalo da postane prijemni deo kancelarije. Za to je trebalo ukloniti zid između nje i hodnika. Tako bi se dobio pristojno veliki otvoren prostor u koji bi se video čim se uđe na ulazna vrata.

Tu bi se nalazila jedna ugaona garnitura da može da se sedne i klub stočići. Ta ugaona može i da se razvlači za slučaj da klijent poželi tu da prespava. Osim ugaone i klub stočića imamo i jedan komplet komoda i policama sa televizorom. Desno od televizora je aparat za kafu aparat za vodu.

enterijer poslovnog prostora
Kancelarija – pogled na prozor.

Da bismo upotpunili ovaj deo poslovnog prostora predvideli smo maske za radijator koje se uklapaju u dekorativnu šemu celog enterijera. Osvetljenje se sastoji od više malih spot lampi koje se mogu usmeravati na sve strane.

Ostale prostorije

Kao što smo rekli ova enterijer poslovnog prostora treba da ima sve udobnosti i funkcije doma. Zato ovaj stan, ili kancelarija ima još kuhinju, kupatilo i ostavu.

kuhinja
Kuhinja u poslovnom prostoru.

Kuhinja je otvorena je prema hodniku. Mala je, ali ima sve osnovne uredjaje. To je sasvim dovoljno za poslovni prostor. Odlučili smo se da kuhinja bude u skandinavskom stilu jer nam je trebala svetla i svedena kuhinja.

Pored kuhinje se nalazi velika ostava koja se zatvara kliznim vratima. Klijent je insistirao na velikoj ostavi zato što iz iskustva zna da u poslovnom prostoru uvek fali mesta za odlaganje.

Na dizajn kupatila smo poklonili puno pažnje. Klijent je želeo elegantno i funkcionalno kupatilo sa tuš kabinom u organskim bojama i teksturama. Zato smo u tuš kabini jedan zid i pod obložili pločicama u tamnoj boji i teksturi drveta, dok je drugi zid u gotovo crnim pločicama, čime dobijamo iluziju dubine. Nameštaj u kupatilu je u tamnijoj boji drveta slično kao i pločice u tuš kabini. Ostale pločice su sive sa specifičnom šarom. Sve ovo daje kupatilu jedan otmen i elegantan izgled.

enterijer kupatila
Kupatolo. pogled na tuš kabinu

Ambijent poslovnog prostora

Načelno gledajući želeli smo da ambijent ovog poslovnog prostora odnosno doma bude svetao, otvoren i osvežavajući. Zato smo izbegavali teške i tamane boje. Držali smo se kombinacije svetle organske boje drveta u kojoj će biti vrata, parket i stolovi, komode i ormari i bele u kojoj su zidovi i prozori. Pored toga radi kontrasta imamo i crne forme kao na primeru maske za radijator.

enterijer kancelarije
Enterijer kancelarije.

U samoj kancelariji u dekorativnu šemu nam ulazi i plava boja u kojoj je radna stolica, ali se ponavlja i na slikama. Iza stola je komplet polica i komoda koji daje raskoš celom ambijentu.

Zaključak

Možda je ovaj koncept stana i poslovnog prostora u jednom budućnost i možda će zameniti klasične kancelarije. Živimo u dvadesetim godimana XXI veka kada se posao završava online. Zato se i enterijer poslovnog prostora i enterijer doma menjaju, gde jedan dobija odlike drugog i gde se briše razlika između ova dva koncepta.

U ovom slučaju dobili smo više enterijer oposlovnog prostora nego enterijer doma, s obzirom da klijent sa svojom porodicom živi u drugom stanu. Međutim, i ovaj enterijer poslovnog prostora ima mnoge odlike enterijera doma. Zadržao je sve udobnosti doma. Kada uđete u prijemni deo, on dosta podseća na dnevnu sobu. Ovaj poslovni prostor ima kompletnu kuhinju i kupatilo u kojem čovek može da se istušira. Takođe u prijemnom delu je ugaona garnitura koja se razvlači pa tu može i da prespava.

Enterijer kancelarije.
Pogled na ulazna vrata.

U budućnosti očekujemo svakako sve više ovakvih enterijera poslovnog prostora koji su istovremeno i enterijeri doma. Ovakvi prostori traže posbno pažljivo osmišljavanje enterijera kako bi mogli da obavljaju više funkcija, da budu istovremeno udobni i praktični.

Similar Posts