Ekscentrični enterijer restorana brze hrane

Jedan od najzahtevnijih projekata za dizajnera enterijera jeste enterijer restorana. Istovremeno enterijer restorana sigurno će predstavljati profesionalni izazov za svakog enterijeristu. Pogotovo ako enterijer restorana treba da predstavlja nešto novo, zanimljivo i ekscentrično.

Enterijer restorana
Noćni prikaz pitare.

Kako je započeo projekat za enterijer restorana brze hrane?

Naši klijenti su mladi bračni par, koji žele da u Beogradu otvore nešto novo, po čemu će biti prepoznatljivi. Ideja im je da, na mestu sadašnje pekare u Sarajevskoj ulici, otvore restoran brze hrane. Restoran će biti prepoznatljiv po tome što će se u njemu služiti domaće pite, ali istovremeno i kafa i druga bezalkoholna pića.

uredjenje pekare
Postojeća pekara, vitrina sa proizvodima

Pekara, koja treba da bude pretvorena u restoran domaće pite, izgleda krajnje obično i nezanimljivo. Novi vlasnici žele nešto sasvim, sasvim drugačije. Žele novi koncept, koji će privući pre svega mladje goste. Uz to žele potpuno nov i originalan enterijer restorana.

uredjenje pekare
Postojeća pekara, pult/bar.

Naime koncept ovog restorana brze hrane nije taj da gost samo udje, uzme proizvod i ode, već da u njemu sedi duže vreme ispijajući kafu i uživajući u ukusu domaćih pita.  Zato je neophodno da enterijer restorana bude originalan i da na buduće goste ostavi snažan utisak. Da osim u hrani i piću gosti uživaju i u zanimljivom ambijentu.

Koncept i stilovi za enterijer restorana

Klijenti su želeli primamljiv enterijer restorana nežnih boja i mekih oblika sa po kojim rustičnim detaljem. Međutim morali su da zadrže većinu stvari u objektu, ponajviše iz finansijskoh razloga. Tu spadaju velika stara peć, barski pultovi, dve velike vitrine gde su stajali pekarski proizvodi, a sad će stajati pite, polica za hleb i frižider za sokove. Dakle sve ovo je trebalo uklopiti u budući enterijer restorana.

enterijer restorana
Novi izgled restorana-pogled na pult/bar.

Prema tome, imali smo barski pult tamno braon boje drveta, isto kao i pod, vitrinu narnandžaste boje, dok su okviri vrata i izloga oker boje metala, međutim njih smo promenili u crnu boju. Za boju zidova smo se odlučili da bude svetloplava, jer se ona odlično slaže sa braon bojom poda i pultova. Takođe, barske stolive su moderne, sa plavim sedištem i crnim nogicama.

Kao zanimljiv kontrast odlučili smo da stubove koji se nalaze na uglovima ukrasimo imitacijom bele cigle. Pored toga stepenice koje vode na sprat odlučili smo da obojimo u nežnu roze boju, što je bilo dosta hrabro, ali klijentima se svidelo.

enterijer restorana
Novi izgled restorana-pogled na vitrinu.

Za ovu maštovitu kombinaciju boja dobili smo inspiraciju od čuvenog avangardnog meksičkog arhitekte Luisa Baragana. On je svojim neočekivanim formama i ekspresivnom upotrebom boja stvarao čarobne objekte, čiji enterijeri izgledaju kao da u sebi kriju neku zagonetku.

Dekoracija restorana

Za osvetljenje odabrali smo papirne japanske lustere okačene iznad bar-pulta i tri viseća lustera u jednostavnoj crnoj rustičnoj formi iznad vitrine. Pored toga imamo i nekoliko zidnih lampi koje pružaju akcentno osvetljenje na dekoraciju na zidovima.

uredjenje restorana
Novi izgled restorana, pogled na dekorisani naziv restorana.

Najupečatljiviji detalj predstavlja natpis/reklama za restoran „Mr. Pita, coffe & ketering“. On se nalazi iznad manjeg pulta i uokviren je praznim izrezbarenim belim ramom kružnog oblika. Odmah do vrata na zidu nalazi se puzavica na postolju, koja unosi živost u prostor. Sa desne strane kada se udje nalazi se veliki retro zidni sat. Pored toga, zanimljiv dekorativni detalj je i oklagija, tepsija i pribor za jelo, sve to grupisano i zalepljeno na zid preko puta i obasjano akcentnim osvetljenjem.

Završetak projekta

Možemo reći da enterijer restorana predstavlja uspešan spoj više stilova, pre svega modernog i rustičnog. Cilj nam je bio da ovakvim neočekivanim miksom dobijemo originalan i pomalo ekscentričan enterijer restorana. Ovakav ambijentu privući će mlađe goste koji neće samo dolaziti da pojedu obrok. Dolaziće i da u njemu borave jer ovaj ambijent govori jezikom mladih. 

dekoracija restorana
Novi izgled restorana, pogled na zidnu dekoraciju.

U svakom slučaju klijentima se ovaj ekscentrični enterijer restorana jako dopao. Pored 3D modela enterijera dobili su plan osnove i tačna uputstva gde mogu da nabave nameštaj, osvetljenje, zatim dekorativnu ciglu i gde mogu da naprave reklamu/natpis.

Uvereni smo da će klijenti svojom mladalačkom energijom i svežim idejama uspeti da naprave prepoznatljivo i posećeno mesto. Ovo neće biti samo još jedan restoran brze hrane u koji svrate samo ljudi koji su u prolazu da nešto pojedu na brzinu. Ovo će biti mesto gde će mladi namenski dolaziti i gde će se vraćati.

Similar Posts