Enterijer salona za pse | skroz originalne ideje za enterijer salona

Naš studio je imao dosta zanimljivih projekata, ali jedan od najzanimljivijih i najdražih jeste svakako enterijer salona za pse. Ova vrsta usluge za naše drage kućne ljubimce je na našim prostorima još uvek novitet, ali u Beogradu barem ih ima sve više. I baš zbog toga što je ova usluga tek treba da postane zastupljena kod nas, potrudili smo se da ovaj enterijer salona za pse bude simpatičan i nesvakidašji.

enterijer salona
Prvo idejno rešenje.

Kako treba da izgleda enterijer salona za pse

Ovaj salon za pse pruža uslugu i pranja i šišanja pasa. Nalazi se u jednom lokalu u ulici Jurija Gagarina, u popularnim „piramidama“ na Novom Beogradu. Iako je taj deo Novog Beograda nekada predstavljao popularan tržni centar, sada je dosta opusteo. Zbog toga i eksterijer i enterijer salona za pse mora biti dosta upečatljiv, kako bi privukao malobrojne vlasnike kućnih ljubimaca koji prolaze tuda.

Ulaz u lokal
Ulaz u lokal, pre adaptacije.

Naši klijenti su inače mladi bračni par iz Beograda. Želeli su da pokrenu svoj mali biznis, koji će istovremeno da bude i lep i da bude nešto novo na našem tržištu. Tako su došli na ideju da otvore salon za pranje i šišanje pasa. Ali za razliku od drugih, ovaj salon je samouslužni, dakle nema zaposlene. Slično kao samouslužno pranje kola, korisnici samo treba da ubace novac u mašinu i dobiće vodu sa šamponom za pranje, ili mašinicu za šišanje psa.

Kupanje psa
Kupanje psa.

Kao što smo rekli lokal se nalazi u „piramidama“ i dimenzija je 691cm sa 395cm (tu ne računamo mali hodnik i toalet za koji nismo radili enterijer). U taj prostor treba smestiti dve mašine. Jedna je kada za pranje psa koja ima i crevo sa vodom, kao i fen. Druga je sto za šišanje koji ima mašinicu za šišanje i usisivač za dlake. Pored te dve mašine tu treba smestiti i stočić sa dve stolice, gde će vlasnici kućnih ljubimaca moći da čekaju svoj red. Prvobitna ideja je da u taj prostor smestimo i aparat za kafu, ali se kasnije od toga odustalo.  

Kako smo osmislili dekorativnu šemu za enterijer salona za pse

Već prilikom snimanja postojećeg stanja lokala shvatili smo da će najveći izazov biti sakrivanje jednog nepotrebnog izloga koji čini celu jednu stranu prostorije. Taj izlog nije otvoren ka spolja već gleda u lokal pored, tako da nema nikakvu funkciju. Pored toga izgleda jako ružno, okviri izloga su zarđali, a staklo je prljavo.

enterijer salona
Novo idejno rešenje u skladu sa brendingom salona.

Bilo je predloga da samo zalepimo postere sa motivima pasa na taj izlog. Ali tako bi se opet videli ružni okviri izloga. Na kraju krajeva videlo bi se da je tu izlog, a to želimo da sakrijemo. Zato smo smislili originalno rešenje, da preko cele te strane, od poda do plafona razapnemo elastične tapete. Tako se izlog uopšte neće videti, već će izgledati kao i svaki drugi zid.

salon za pse
Konačan izgled enterijera salona za pse. Pogled ka frontalnom zidu.

Na te elastične tapete radi se digitalna štampa. To znači da se na tapetu mogu štampati bilo koji motivi, šare, pa čak i slike. To nam daje ogromne mogućnosti da napravimo originalan i upečatljiv enterijer, posebno imajući u vidu da se radi o lokalu koji treba da ostavi jak utisak na posetioce.

Kako smo uklopili enterijer salona za pse sa njegovim brendingom

Enterijer salona za pse treba da bude u skladu sa opštim brendom firme. Za naše klijente brending je radila jedna marketiška agencija, pa smo u saradnji sa njima i mi radili dizajn enterijera. To se posebno odnosilo na dekorativnu šemu u enterijeru.

Elastične tapete koje su prekrile izlog.
Elastične tapete koje su prekrile izlog.

Rezultat je da na frontalnom zidu, koji se inače najviše primećuje, budu tapete sa ilustrovanim motivima pasa. Ilustracije treba da izgledaju kao da su iz crtanog filma. A boja koja treba da preovladjuje je žuta, jer to je boja brenda firme. Dve bočne strane, među kojima je i pomenuti izlog, su u tapetama sa simpatičnim ilustracijama cigle. One se odlično slažu sa ilustracijama pasa koje se nalaze na fokalnom zidu. I konačno, zid koji je preko puta frontalnog zida je u sivobelim prugama.  

salon za pse
Elastične tapete koje su prekrile izlog.

Tako smo dobili jedan simpatičan i veseo enterijer salona za pse, koji izgleda kao da je izašao starog diznijevog crtanog filma. Pri tom, enterijer je u skladu sa opštim brendom salona. Problematičan izlog smo potpuno sakrili elastičnom tapetom, tako da sada izgleda kao bilo koji drugi zid.

Dekoraciju salona smo upotpunili sa jednim okruglim ogledalom i dve biljke koje dodatno oživljavaju prostor. Tu smo još predvideli dve crvene kožne retro fotelje i jedan crni okrugli stočić. Međutim klijenti su se ipak odlučili za dve drvene stolice na rasklapanje, s obzirom da će salon biti stalno otvoren, čak kada tamo nema nikoga, pa nije pametno unositi skup nameštaj.

šišanje psa
Mašina za šišanje psa.

Osvetljenje

Osvetljenje u svakom salonu je jako bitno, pa tako i u enterijeru salona za pse. Ako osvetljenje nije dobro ne možete da vidite dobro kada šišate. Zato recimo, pored dobrog opšteg osvetljenja, namensko osvetljenje mora da bude tačno iznad pozicije gde se šiša ili gde se pere pas. Ovo zato da ne bi padala naša senka na psa dok radimo.

Na sreću lokal je već imao predviđena „armstrong“ svetla po plafonu. To znači da je ceo plafon izdeljen na ploče i u svaku se može ugraditi svetlo. Pošto je lokal već imao neke svetlosne ploče, samo je trebalo da dodamo još dve, jednu iznad kade za kupanje i drugu iznad stola za šišanje što nije bilo komplikovano.

Zaključak

Primamljivo, simpatično, moderno, nešto novo. To su pridevi kojim bismo opisali naš enterijer salona za pse. Ovde treba još dodati zanimljivu svetleću reklamu na ulazu.

šišanje psa
Sto za šišanje psa.

Sve ovo privlači vlasnike kućnih ljubimaca i govori im da kupanje ili šišanje psa nije noćna mora nego zabava.

salon za pse
Ulaz u salon za pse.

Pogledajte kratak video našeg enterijera salona za pse

Similar Posts