Spavaća soba – kako napraviti prijatan i skladan ambijent?

Budući da je najintimniji deo našeg doma, enterijer spavaće sobe za nas ima posebnu važnost. Za razliku od dnevne sobe preko koje želimo da se predstavimo ljudima koji nas posećuju i upoznaju, spavaća soba je samo za nas (i za osobu sa kojom je delimo). U spavačoj sobi želimo da budemo sa svojim mislima i da u njoj imamo najintimnije trenutke. Zato Moja4zida-Studio za dizajn enterijera posebnu pažnju posvećuje kada je u pitanju uredjenje spavaće sobe.

enterijer spavaće sobe

U kojim bojama treba da bude enterijer spavaće sobe?

Glavna namena koju ima spavaća soba je naravno spavanje. Dakle enterijer spavaće sobe treba da ima umirujući ambijent kako bi nam obezbedila dobar san. Ovde ćemo zato govoriti o tome kako postići umirujući ambijent.

Umirujući ambijent koji enterijer spavaće sobe treba da ima postižemo najpre bojama. Kada smo govorili o dekoraciji enterijera pomenuli smo da svaka boja nosi određenu energiju. Govorili smo da crvena, žuta i ostale tople jarke boje imaju jaku energiju. Takve boje ne bi trebalo da budu prisutne u spavaćoj sobi u nekoj velikoj meri.

enterijer spavaće sobe
Umereni kontrast boja za spavaću sobu

Prilikom uredjenja spavaće sobe pre svega treba da koristimo neutralne, blage boje zato što su to nenametljive boje koje prijaju našem oku. Takođe u umirujuće boje spadaju zelena, ali i plava boja. Ovde treba dodati i belu boju, kao univerzalan izbor, posebno ako je u pitanju mala spavaća soba sa ne tako velikim izvorom prirodnog svetla. Pošto se radi o hladnim bojama umirujuće energije njih treba da koristimo na velikim površinama, na primer zidovima ili frontovima ormara. Možemo koristiti više nijansi iz porodice jedne boje kako bismo dobili umereni kontrast.

S druge strane na manjim površinama možemo koristiti tolpe organske boje i teksture, kao što je drvo. To može biti recimo drveni deo kreveta ili noćnog stočića. Ovo je samo jedan primer. Možemo i druge tople i neutralne boje koristiti ne samo na manjim površinama i tako napraviti prijatan kontrast.

Uredjenje spavaće sobe, kakav ambijent treba da postignemo?

Kao što smo već rekli enterijer spavaće sobe treba da ima umirujući ambijent. Do sada smo pričali o bojama i teksturama za uredjenje spavaće sobe. Pored toga bitni su oblici odnosno forme objekata, tj. nameštaja i ukrasnih detalja, osvetljenje i slično.

uredjenje spavaće sobe
Dekoracija u spavaćoj sobi sa puno organskih boja i tekstura

Preporučujemo da enterijer spavaće sobe ima nameštaj, kao i dekoraciju koja odiše mekoćom i ušuškanošću. Prilikom uredjenja spavaće sobe ćemo izbegavati grube materijale i naglašeno oštre ivice. Dakle smatramo da enterijer spavaće sobe ne treba da ima industrijski stil, iako je i to popularno i lepo izgleda posmatraču sa strane.

Enterijer spavaće sobe bi mogao da ima predmete zaobljenih oblika, što je i u skladu sa feng shui principima. Jednu ili više umetničkih slika je svakako poželjno imati, a preporučujemo da one budu u crno belim bojama. Pored toga lepo je u spavaćoj sobi imati jednu biljku koja će oplemeniti i oživeti prostor. Sa biljkama ne treba preterivati u spavaćoj sobi jer znamo da one noću troše kiseonik.

Spavaća soba je svakako mesto gde držimo drage i intimne predmete, poklone, fotografije dragih osoba i dr. Sa druge strane, u spavaćoj sobi ne treba da ima mesta za televizor, kompijuter i slične uređaje. Zračenje tih električnih uređaja može da ometa san i ukupnu harmoniju koju ima vaša spavaća soba. Ipak, digitalni sat sa radiom neće narušiti sklad i mirnoću koji ima ova prostorija.

digitalni budilnik
Budilnik i radio za spavaću sobu

Zaključak – kako na kraju da osmislimo uredjenje spavaće sobe?

Cilj ovog članka nije da da tačno uputstvo kako da uredite spavaću sobu. Namera nam je samo da damo opšte smernice. Kao što smo već rekli spavaća soba je najintimniji deo doma i svako treba da je uredi onako kako oseća da će mu biti najprijatnije u njoj. Ipak, saveti koji su ovde dati su korisni i trebalo bi ih se pridržavati. Kao i u životu, tako i u uređenju doma, a posebno spavaće sobe, treba održavati sklad i harmoniju. Treba izbegavati preterivanja bilo kakve vrste. Tek tako će te postići prijatan i skladan ambijent kakav treba da ima spavaća soba.  

uredjenje spavaće sobe

Ukolikovam vam je potrebna pomoć enterijeriste oko osmišljavanja i izrade 3D modela za enterijer spavaće sobe možete nas pozvati ili poslati upit na kontakt stranici.

Similar Posts