Enterijer stana velike površine za više namena

Kada dizajnirate enterijer stana ponekad se od vas traži da ga osmislite za više namena. Kada klijent traži enterijer stana, ponekad ne zna unapred da li će služiti za poslovni prostor ili stanovanje. Tada dizajner enterijera mora da osmisli enterijer stana tako da se lako može modifikovati za jednu ili drugu namenu. Upravo takav enterijer stana je tražio jedan klijent iz Beograda, koji je kupio veliki stan, kako bi ga renovirao i izdavao.

enterijer stana
Pogled iz ptičije perspektive.

Kako osmisliti enterijer stana da bude i poslovni i stambeni prostor?

Stan o kojem je reč je petosoban, površine 120 m2 i nalazi se na Novom Beogradu u tzv. „televizorkama“. Dakle, reč je o velikom stanu, sa puno prostorija i kao takav idealan je za poslovni prostor. Međutim, stan se nalazi na sedmom spratu, a lift se često kvari, što ne ide u prilog poslovnoj nameni. Zbog toga je neizvesno za koju namenu će se izdavati, pa je enterijer stana trebalo pripremiti za poslovnu i stambenu varijantu.

enterijer stana
Pogled na kuhinju

Da bi se enterijer stana lako moga modifikovati, ne sme da bude prenatrpan stvarima. Treba se opremiti moderno, ali i minimalno. Kada potencijalni zakupac doođe da vidi stan, treba da bude impresioniran prostorom.

S druge strane, moralo se voditi računa o utičnim mestima, prekidačima za svetlo i uopšte osvetljenju. Poslovni prostor svakako mora da ima više utičnih mesta i jače osvetljenje nego stambeni. Zbog toga utična mesta se predviđaju kao za poslovni prostor Za osvetljenje može da se koristi drimer za podešavanje jačine svetla. Takođe predviđa se raznovrsno ambijentalno svetlo, u slučaju da bude stambeni prostor.

Dalji tok projekta za stan sa više namena

Klijent je najpre želeo da mu se uradi detaljan plan osnove, što se dodatno naplaćuje. Već prvi pogled na plan osnove ovog velikog stana dao je smernice za dalji tok projekta. Stan su pojeli zidovi. U vreme kada je građen bio je imperativ da dom ima što više prostorija, makar one bile male kao zatvorske ćelije. Odmah je bilo jasno da zid između dnevne sobe i kuhinje, kao i zid između dnevne sobe i hodnika treba da se ruši. Tako bismo dobili jednu veliku otvorenu dnevnu sobu sa kuhinjom, koja izlazi na terasu.

enterijer stana
Pogled na dnevnu sobu i trpezariju

Na strani koja izlazi na terasu nalaze se balkonska vrata i 2×2 prozora. Da bismo dobili više svetlosti, jedan od ta dva dupla prozora (ispod kojeg nije radijator), se ruši i stavljaju se „tzv.fiksna staklena vrata“. Raspored nameštaja u dnevnoj sobi se orijentiše oko stuba u sredini koji je morao da ostane jer je noseći. Kuhinja se pravi nova, moderna, jer ona treba da ostavi jak utisak na buduće zakupce.  

Stan pored dnevne sobe ima čak još četiri spavaće sobe, od kojih jedna izlazi na drugu terasu. Pošto nismo znali da li će stan imati poslovnu ili stambenu namenu, jedna soba u 3D modelu je uredjena kao spavaća, a ostale tri kao kancelarije. Naravno, u sve četiri sobe su predviđena utična mesta i prekidači kao da će biti kancelarije. Tako je klijent na jednom modelu mogao da vidi obe varijante.

veliki stan
Pogled na spavaću sobu

Završetak projekta

Pošto ne zna za koju namenu će se koristiti stan, klijent je rešio da ga ne oprema. Uradiće samo parket, stolariju i kuhinju, wc, kupatilo i naravno rušenje zidova. 3D model enterijera stana će mu služiti da može da pokaže potencijalnim klijentima kako bi stan izgledao kada bi se opremio kao poslovni, odnosno stambeni prostor. U slučaju poslovnog prostora, velika soba bi bila sala za sastanke. Ostale sobe bi bile kancelarije. U slučaju stambenog prostora velika soba bi bila otvorena dnevna soba. Kuhinja je potrebna i u jednoj i u drugoj varijanti.

poslovni prostor
Jedna od kancelarija

Želimo mu puno sreće, prvo kod renoviranja, a potom izdavanja stana.