Kako smo dizajnirali enterijer za apartman na moru od 30 kvadrata

Imate mali stan na moru i želite da ga izdajete kao smeštajni apartman turistima tokom letnje sezone. Pošto svakako radite renoviranje namera vam je da imate originalan enterijer za apartman na moru. Upečatljiv i dobro osmišljen enterijer za apartman na moru lako će privući goste. Jer osim blizine plaže turisti na airbnb ili booking.com itekako gledaju slike enterijera apartmana i uvek će se odlučiti za bolje uredjen apartman. To je bilo razmišljanje i našeg klijenta iz Crne Gore koji je želeo da mu pomognemo da napravi savršen enterijer za apartman na moru.

enterijer za apartan
Jedosoban apartman sa spavaćim odeljkom.

Kako je izgledao stan pre pretvaranja u originalan enterijer za apartman na moru

Naš klijent je imao mali stan u Tivtu od 30 kvadrata. Kada nas je angažovao već je počeo sa renoviranjem stana. Stoga je u je u stanu samo bio krš i nije moglo ni da se nazre kako će to uskoro postati lep enterijer za apartman na moru. 

renoviranje apartmana
Renoviranje apartmana.

Stan je bio jednosoban sa terasom. Bio je jednostrano orjentisan. Noseći zid je delimično delio kuhinju od dnevne sobe. Postojao je i zid koji je delio dnevu sobu od predsoblja, ali odlučili smo da ga uklonimo da bismo dobili open space prostor.

stan u Tivtu
Pogle spolja na apartman

Iz tog predsoblja (koje je sad postalo deo dnevne sobe) se ulazilo u kupatilo. Međutim i to smo odlučili da promenimo. Ta strana gde su se nalazila vrata za kupatilo nam je trebala zbog budućeg rasporeda nameštaja. Stoga smo tu zagradili vrata, a nova vrata za kupatilo smo napravili iz kuhinje.

osnova apartmana
Osnova za apartman.

U dosta prostranu terasu se ulazilo i iz kuhinje i iz dnevne sobe. Pošto nije neophodno da se na terasu ulazi i iz kuhinje, ta vrata smo predgradili, a ostvavili smo samo prozor. Tako smo, na tom mestu dobili mogućnost da stavimo još jedan kuhinjski element na kojem je trebalo da bude ringla.

Kakav je enterijer za apartman na moru želeo naš klijent

Premda je ovaj stan u Tivtu bio jednosoban, od samo 30 m2, i imao je prozore samo na jednoj strani, naš klijent je želeo da ima dnevni i spavaći deo. A umesto trpezarije klijent je želeo šank (to je jedino i bilo moguće jer nije bilo mesta za trpezarijski sto).

enterijer za apartan
Pogled ka komodi sa televizorom.

Da bismo dobili šank napravili smo otvor na nosećem zidu koji deli kuhinju od dnevnog boravka. Uz taj šank mogle su da idu dve barske stolice. Otvor je trebalo obraditi i malo ga izvući, jedno 10 cm, da bi se dobila veća površina šanka, budući da je noseći zid debeo 30cm.

enterijer za apartman
Pogled ka šanku i terasi.

Spavaći deo

Međutim, napraviti odvojen spavaći deo u dnevnoj sobi bio je mnogo veći izazov, pošto su svi prozori na jednoj strani, pa ne može ni jedan da se iskoristi za drugu sobu. Jasno je bilo da ćemo morati samo delimično da pregradimo jedan deo sobe da bude spavaći odeljak. Taj spavaći odeljak bi bio samo po potrebi vizuelno odvojen od ostatka sobe.

enterijer za apartan
Pogled iz spavaćeg dela.

Spavaći odeljak smo rešili da smestimo u ugao zida od kupatila i zida od bivšeg hodnika. Ranije smo ukloniili zid od hodnika i spojili ga sa dnevnom sobom, a ulaz u kupatilo smo premestili da bude iz kuhinje.

Znači spavaći deo nam je otvoren sa dve strane, prema ulaznim vratima i dnevnom delu.Te dve strane smo odvojili zavesama. S tim što smo na ovoj strani prema ulaznim vratima smestili dugačku komodu za cipele koja je visine 60 cm. Zavesa tako pada do te visine. Time smo dobili i malo predsoblje. Na ovoj drugoj strani prema dnevnoj sobi nema ništa osim zavese i ona ide od plafona do poda. Sa te strane se i ulazi u spavaći odeljak gde se nalazi samo jedan bračni krevet. Zavesa može po potrebi da se navuče i skloni, te predstavlja samo vizuelnu barijeru.

Zavesu prati spušteni plafon za koji su i pričvršćene garnišne. Spušteni plafon ide i uz ceo ovaj zid naspram šanka i u njega su skrivene led trake. Sve ovo daje jedan moderan i zanimljiv ambijent.

Dnevni boravak

U dnevnoj sobi nalazi se trosed bele boje, po potrebi na razvlačenje i do njega još jedna stolica na ljuljanje. Ispred troseda je mala komoda sa televizorom. Do prozora jedna veća ukrasna biljka.   

enterijer za apartan
Pogled ka trosedu.

Ceo enterijer za apartman na moru nam je bio u kombinaciji bele i tamnosive boje.  Klijent je želeo pločice kao podnu oblogu, budući da će se obe najteže oštetiti. Zidovi su nam svi beli, a šank je beo sa sivom pločom. Kuhinja je takođe u kombinaciji bele i sive boje. Zavese sa svojim bogatim prevojima takođe imaju sivu dekorativnu šemu. Sve pojačava jedan ubedljiv utisak modernog enterijera za apartman na moru, čistih i jednostavnih formi i praktične funkcije.

Osvetljenje

Osvetljenje nam je moderno i sastoji se od ambijentalnog, namensog i akcentnog. Ambijentalno osvetljenje nam čine led trake sakrivene u spuštenom plafonu koji se prostire duž zida dnevne sobe naspram šanka, kao i odeljenog stavaćeg dela. Pored toga imamo i jednu modernu podnu lampu u dnevnoj sobi.

kuhinja sa šaknom
Led traka koja osvetljava radnu površinu.

Akcentno osvetljenje su nam spot svetla u ovom delu spuštenog plafona koji je naspram šanka i ona osvetljavaju umetničke slike. Namensko osvetljenje nam čine spot svetla smeštena u gornji obod otvora za šank i ona osvetljavaju šank. Pored toga imamo namensko osvetljenje u kuhunji. Njega čini led traka postavljenja na donji obod gornjih elemenata i ono osvetljava radnu površinu u kuhinji.

Kuhinja

Donji kuhinjski elementi nam idu u Г, 230 sa 68 cm. Ovu kraću stranu smo dobili zatvaranjem balkonskih vrata i ostavljanjem prozora. Tu bi nam došao šporet, tako da ne moramo da ugrađujemo aspirator jer je iznad njega prozor. U jedan donji element je trebalo smestiti veš mašinu, jer za nju nije bilo mesta u kupatilu.

moderna kuhinja
U prvom donjem kuhunjskom elementu do frižidera nalazi se veš mašina.

Gornji kuhinjski elementi su samo na dužoj strani jer na ovoj kraćoj imamo prozor. Osim zatvorenih elemenata imamo i jedan uski otvoreni element za začine i slično. Time smo razbili monotoniju jednolične površine.

moderna kuhinja
Kuhinja, pogled ka vratima od kupatila.

Kuhinja nam je u kombinaciji bele i sive boje. Radna ploča je bele sjajne boje, kao i otvoreni gornji element. ostali elementi su sivi. Isto tako podne pločice su sive, kao i u ostatku stana, a zidne bele boje. Time smo dobili jednu čistu i jasnu modernu formu.

Kupatilo

Kupatilo nam je vrlo malo. budući da smo ga smanjili da bismo dobili više mesta u dnevno – spavaćoj sobi. Zato smo u kupatilo mogli da smestimo samo najosnovnije elemente. Uski lavabo od 50 cm, ispod njega korpu za prljav veš u elementu. Iznad je komoda za kozetiku sa ogledalom na vratancima i još jedna komodica za peškire.

malo kupatilo
Raspored u kuparilu.

Tuš kabina nam je u ravni poda. Vrata tuš kabine služe samo da sprečavaju prskanje, budući da se voda brzo sliva zbog povećanog pada. Da bi se napravio takav veći pad na delu tuš kabine mora da se skida košuljica betona.

tuš kabina u ravni poda
Pogled na tuš kabinu.

Pošto nam je kupatilo izuzetno malo (182 sa 174 cm, što je 3m2) morali smo nekako da napravimo iluziju da je prostor veći nego što jeste. Zato smo svuda stavili bele pločice izuzev na zidu gde je tuš kabina. Tu su nam tamnosive pločice. Time smo dobili iluziju veće dubine prostora a i postigli jak kontrast.

malo kupatilo
Pogled iz tuš kabine.

Enterijer za apartman na moru – opšti utisak

Od jednosobnog stana od 30m2 koji je bio sav u zidovima izvukli smo maksimum. Ovaj enterijer za apartman na moru ima sada dnevnu sobu sa trosedom, stolicom i tv-om, šank, kuhinju, terasu, kupatilo i spavaći deo sa bračnim krevetom.

Terasa u boji
Terasa.

Pritom je ambijent jednostavan i moderan. Takođe dominiraju nežne i umirujuće boje i oblici, koji opet daju umeren i zanimljiv kontrast. Takav nežni ambijent posebno podržava draperija koja deli dnevi i spavaći deo. A to je ono što vam treba kada dođete sa plaže u apartman. Da bude prijatan i praktičan. Da tu imate sve i da možete lepo da se odmorite posle uzbudljivog dana na moru.

Similar Posts