Retro enterijer za stan od 50 kvadrata za izdavanje u staroj zgradi na Dorćolu

Zamislite da treba da osmislite enterijer za stan od 50 kvadrata kako biste ga izdavali. Pri tom stan je u staroj zgradi u centru grada. Ima taj retro šarm. Dakle imate idealne mogućnost da dizajnirate jedan čaroban i upečatljiv enterijer za stan od 50 kvadrata koji će privlačiti goste iz celog sveta. Imate punu slobodu. Sada ćemo vam predstaviti uredjenje enterijera jednog takvog stana.

enterijer za stan od 50 kvadrata
Novi prolaz sa lukom izmedju kuhinje i dnevne sobe.

Kakav enterijer za stan od 50 kvadrata je trebalo da dizajniramo

enterijer za stan od 50 kvadrata
Pogleda na kuhinju iz dnevne sobe.

Angažovala nas je klijentkinja koja ima vrlo istančan ukus i visoke standarde kada je u pitanju estetika. Veći deo života živela je i radila u inostranstvu, gde je imala prilike da vidi enterijere i dekoraciju prostora kakvu teško možete da vidite kod nas.

Stan o kome se radi nalazi se u staroj zgradi na Dorćolu. Da bi moglo tu da se živi svakako je bilo neophodno renoviranje. To znači potpuno novi enterijer za stan od 50 kvadrata, za koji klijentkinja želi da bude moderan, originalan i upečatljiv kako bi ga lako izdavala strancima na Airbnb-u ili Booking.com po principu stan na dan. Takođe želi da stan ima mladalaćku auru.

Stan je bio u staroj zgradi sa visokim salonskim plafonom. Do njega se dolazilo starim drvenim stepenicama koje se savijaju na odmaralištu. Hodnik je otvoren ka spolja velikim starinskim prozorima, a zidovi su mu ukrašeni ornamentikom.

Kada uđete u stan odmah sa leve strane je ulaz u kuhinju. Kuhinja ima još jedan otvor prema hodniku lučnog oblika, koji zapravo predstavlja neku vrstu šanka. Pravo kada se ide ulazi se u spavaću sobu, pravo – levo u dnevnu sobu, a desno u kupatilo.

Prostorna organizacija za enterijer za stan od 50 kvadrata

Stan nije bio previše svetao pošto je bio na prvom spratu. Obe sobe su imale po jedan veliki prozor, a jedini izvor svetlosti u kuhinji je od prozora iz hodnika. Pored toga, po rečima klijentkinje, stan joj izgleda nekako zatvoreno.

Osnovni problem koji smo trebali da rešimo jeste taj što stan nije imao dovoljno prirodne svetlosti i što je delovao zatvoreno. Svaka soba je bila nekako izolovana i nepovezana sa ostatkom prostora. Zbog toga, kako klijentkinja sama kaže, ne bi mogla nikako da živi u njemu.

Da bismo rešili ovaj problem prvo što smo hteli da uradimo jeste da probijemo zid između kuhinje i dnevne sobe i tako povezažemo te dve prostorije. Time bi kuhinja sa trpezarijom dobila nov izvor svetlosti iz dnevne sobe.

enterijer za stan od 50 kvadrata
Varijanta kada je dnevna soba podeljena na dnevni i spavaći deo.

Lučni prolaz izmedju kuhinje sa trpezarijom i dnevne sobe

Enterijer za stan na dan
Vertikalne gipsane gredice koje dele sobu na dnevni i spavaći deo.

Međutim odmah na početku smo naišli na problem. Pošto se radi o jako staroj zgradi (s početka 30-tih godina), zidovi su od cigala, bez nosećih stubova, a ploča je od trske i maltera. To znači da ustvari svaki zid ima funkciju nosećeg zida. Rušenje zida između kuhinje i dnevne sobe ogrozilo bi ploču.

Zato smo osmislili način da probijemo taj zid, a da ne padne plafon. Otvor će biti lučnog oblika  i neće ići skroz do plafona. Pošto je plafon na 290 cm, vrh luka će ići na 210 cm, znači ostaje minimum 80 cm zida od vrha luka do plafona. Taj luk će držati težinu plafona isto kao što luk na mostu drži teret mosta.

Pored toga rešili smo da srušimo takozvani šank koje je delio hodnik i kuhinju sa trpezarijom i time dobijemo još jedan lučni ulaz u kuhinju i trpezariju. Taj novi ulaz iz hodnika i ovaj postojeći delio bi u tom slučaju samo jedan stub koji se nastavlja u ovaj lučni svod prema hodniku. Takođe dogovorili smo se da uklonimo vrata između dnevne sobe i hodnika, tako da dodatno otvorimo dnevnu sobu i povežemo je sa kuhinjom i dnevnom sobom.

Na 3D modelu se odmah videlo da je ovaj enterijer za stan od 50 kvadrata izgleda totalno drugačije. Stan je postao otvoren, i mnogo veći. Ceo prostor je povezan. Prostorije kao da komuniciraju između sebe. Stakav ambijent vas privlači i poziva da budete u njemu.

enterijer za stan na dan
Podeljena soba na dnevni i spavaći deo-pogled na dvosed.

Za kakav smo se stil enterijera odlučili

kuhinja sa policama
Kuhinja – pogled na kuhinjske elemente.

Klijentkinja je želela da ovaj entereijer za stan od 50 kvadrata bude moderan i sveden. Da bude svež i mladalački. Sa druge strane stan je bio starinskog tipa, u starom delu grada, sa visokim salonskim plafonom. Imao je prelepe starinske drvene prozore. Bila bi prava šteta zameniti ih običnom PVC stolarijom.

Zato smo se odlučili za tzv. „tranzicioni stil enterijera“. To je generalno moderan stil enterijera, sa nekim delimično retro detaljima. Preciznije rečeno takvi enterijeri imaju u sebi komade nameštaja ili dekoraciju koja pravi fini prelaz od retro do modernog stila.

Kako smo uklopili kuhinju i celokupan enterijer za stan od 50 kvadrata

Kuhinja je svetla sa otvorenim gornjim policama. Frontovi su beli sjani, a ploča i police su u svetloj prirodnoj boji drveta. Trpezarijski sto je takođe bele sjajne boje, a trpezarijske stolice su zato od tamno-zelenog štofa. Jedan zid je obložen dekorativnom ciglom, što sa ova dva lučna prolaza stvara jako zanimljiv i prijatan ambijent.

kuhinja sa ukrasnom ciglom
Pogled iz kuhinja ka hodniku.

Kako smo uklopili dnevnu sobu u celokupan enterijer za stan od 50 kvadrata

enterijerv za stan na dan
Varijanta sa pregradjivanjem sobe velikim saksijama sa cvećem.

Što se tiče dnevne sobe klijentkinja je želela da probamo dve varijante. Jedna varijanta je kada je soba cela nepodeljena. Krasi je ogromna polica za knjige koja ide oko televizora. Preko puta je trosed, a do prozora stolica na ljiljanje i fotelja.

Druga varijanta je da soba, pošto je dosta velika bude delimično podeljena na dnevni boravak i spavaći deo. Soba bi dakle bila samo delimično podeljena tankim gipsanim gredicama koje idu od poda do plafona. Gredice su debljine 5 cm i između svake je takodje 5cm prostora. I one idu samo до 2 metra širine sobe, koliki je krevet sa druge strane.

Ovako dozvoljavamo svetlosti i vazduhu da prolazi, a pravimo odredjenu podelu izmedju dnevnog i spavaćeg tela. Uz to izgleda jako lepo, jer vetrtikalne forme koje se ponavljaju u vidu gipsanih gredica daju enterijeru ritam и živost.

Osvetljenje

Osvetljenje u dnevnoj sobi nam predstavljaju led trake sakrivene spuštenim gipsanim zidom. Pored toga u taj spušteni gipsani zid su montirana akcentna „spot svetla“. Ona osvetljavaju policu za knjige s jedne strane i umetničke slike sa drugev strane. Takođe za dodatno ambijentalno osvetljenje imamo i luster i jednu podnu lampu. Osvetljenje u kuhinje čini luster (kao ambijentalno osvetljenje) i led trake ispod gornjih elemenata kao namensko osvetljenje.

Kupatilo

moderan enterijer kupatila
Kupatilo.

Ideja je da nam kupatilo odiše svežinom. Za podne pločice odabrali smo sitne bele pločice sa crnim fugnama. Zidne su prljavo bele pločice znatno krupnije od podnih, sa crnim fugnama takođe. Komode su u prirodnoj svetloj boji drveta. Drvena ploča u koju je ugradjen lavabo nastavlja se veš mašinu, daju ći tako veliku korisnu površinu. Pored okruglog ogledala je viseća komodica sa fijokama, a preko puta je otvorena polica za peškire. Ukras predstavljaju dve male ugaone police za sitnu saksiju sa cvećem.

Zaključak

Ovaj enterijer za stan od 50 kvadrata je neprepoznatljiv u odnosu na onaj stan koji smo prvi put zatekli. Stan je svetao i otvoren. Odiše mladaličkim duhom i pozitivnom energijom. Imate osećaj da je znatno veći nego što je bio. Takodje prostor je povezan. Prostorije kao da komuniciraju izmedju sebe. Svakako da će ovaj stan svojom pozitivnom energijom koju sada ima lako privlačiti goste iz celog sveta.

Video enterijera stana.

Similar Posts