Ideje za uredjenje stana-kako smo osmislili originalan enterijer

Morate da renovirate stan od 70 kvadrata i plali ste u očajanje jer se plašite da nemate originalne i dobre ideje za uredjenje stana. Znate da ima toliko puno detalja gde možete pogrešiti. Sada renovirate i nećete ponovo biti u prilici da promenite loše ideje za uredjenje stana. Možda je vreme da vam enterijerista pomogne da biste dobili uredjenje stana od 70 kvadrata kakvo ste zamišljali.

ideje za uredjenje stana
Ideje za uređenje stana-dnevna soba.

Kakve smo ideje za uredjenje stana od 70 kvadrata tražili

ideje za uredjenje stana
Dnevna soba pre renoviranja.

Ako ste se prepoznali u gore navedenom opisu onda lako možete da se stavite u kožu naše klijentkinje. Ona je kupila četvorosoban stan u Beogeadu od 82 kvadrata, kojem je bilo neophodno renoviranje. Tu je trebalo da živi sa svoja dva sina, tinejdžera. Samim tim naglasak nije bio samo na dnevnoj sobi, kuhinji i trpezariji, već i na dečijim sobama.

Naša klijentkinja je želela otvoren stan sa dosta prostora. Sa druge strane svako je morao da ima svoj kutak. Želela je dovoljno prostranu trpezariju tako da mogu svi zajedno da ručaju i kada im dođu gosti.

Međutim stan koji je trebalo renovirati imao je dosta nezgodnu strukturu. Osim dnevne sobe imao je dve sobe sobe normalne veličine, koje će biti dečije sobe i jednu krajnje malu sobu u kojoj stoje samo ormari. Takođe, imao je jako usku kuhinju i premalu trpezariju. Da bi ste došli do trpezarije morali ste proći kroz tu usku kuhinju.

Očigledno je da klijentkinji ovakav prostor nije odgovarao i trebale su joj nove ideje za uredjenje stana. Da bismo dobili otvoren prostor, u dnevnu sobu stavili smo velika klizna vrata koja će uglavnom biti otvorena. Što se tiče trpezarije i kuhinje, odlučili smo se za radikalan potez. Pošto je najmanja soba odmah do trpezarije, odlučili smo se da srušimo zid između njih i sve pretvorimo u veliku trpezariju sa kuhinjom. Pored toga uklonili bismo vrata prema hodniku (i od kuhunje i od male sobe) i tako bismo dobili još otvoreniju prostoriju.

uredjenje stana
Mala soba u kojoj su samo ormari.

Kakav stil smo odabrali za ovo uredjenje stana

Dizajn enterijera podrazumeva ukomponovanje klijentovih potreba i estetike koja mu je prijemčiva u jednu smislenu celinu. Našoj klijentkinji je potrebna dnevna soba u kojoj bi mogla da spava i da ima svoj radni kutak. Takođe trebalo joj je dosta mesta za odlaganje stvari, s obzirom da se mala soba u kojoj su bili ormari spaja sa trpezarijom.

uredjenje doma
Dnevna soba, pogled ka prozoru.

Zato smo osmislili originalne ideje za uredjenje stana. Da okolo velikog otvora za dvokrilna klizna vrata bude ormar koji će izgledati kao da bukvalno izlazi iz zida (tipa most ormari). Međutim u levom delu će biti otvor i polica za lap top i to će biti radni kutak.

moderan enterijer dnevne sobe
Ormar oko kliznih vrata sa radnim kutkom.

Na drugom zidu je televizor, a okružuje ga je velika polica za knjige u obliku ćiriličnog slova П. Ispod televizora je jedna retro komoda.

Preko puta je kožna ugaona sofa koja je već postojeća, a do nje jedna plava fotelja. Na zidu iznad sofe su tri velike umetničke slike osvetljenje akcentnim svetlom. Do prozora je stolica na ljuljanje koja je lagana pa može lako da se pomera. Prozor ukrašava narandžasta zavesa koja predstavlja fokalnu tačku.

stan od 70 kvadrata
Pogled iz dnevne sobe na trpeziju.

Opredelili smo se za tranzicioni stil, odnosno mešavinu retro i modernog stila. Kod stranzicionog stila u inače moderan enterijer ubacuje se nameštaj koji ima neku retro notu i po koji pravi retro detalj. Tako smo pored sofa koje su moderne ali imaju retro prizvuk, ubacili sasvim retro komodu ispod televizora i stilski okrugli retro stočić.

Ideje za uredjenje stana-trpezarija i kuhinja

Kao što smo rekli, trpezariju i kuhinju smo proširili na malu sobu srušivši zid koji ih deli. Uklonili smo oboja vrata i okolni zid prema hodniku, tako da je ostao samo noseći stub. Tako smo dobili prostranu i otvorenu kuhinju.

uredjenje doma
Trpezarija-pogled na kuhinjske elemente.

Što se tiče stila za kuhinju odlučili smo se za skandinavski. Frontovi beli, a ploča u prirodnoj toploj boji drveta. Monotonost gornjih elemenata razbijaju otvorene police u boji drveta. Zidne pločice su tamne a podne bele. Time ističemo trpezarijski sto koji je u nešto tamnijoj boji drveta i stolice koje su neutralno plave.

uredjenje doma
Trpezarija-pogled na kuhinjske elemente.

Ideje za kupatilo

Ovaj stan izvorno ima malo kupatilo i još manji toalet. Klijentkinja je želela od toga dobijemo kupatilo normalne veličine. Trebalo je za početak napraviti idealan raspored, tako da imamo veliku tuš kabinu, mesta za veš mašinu, komode i police, a da ne bude malo i klaustrofobično. 

uredjenje kupatila
Kupatilo.

Što se tiče dekorativne šeme ponudili smo klijentkinji dve varijante. Jedna je kombinacija svetlih žućkastih pločica, sa jednim tamnim braon zidom, kako bismo naglasili dubinu. U toj varijanti komode i police su u otvorenoj prirodnoj boji i teksturi drveta. Druga varijanta je svetle mermerne pločice i jedan tamno sivi zid. U ovoj varijanti nameštaj je tamnosive boje.

Dečije sobe

Što se tiče dečijih soba naglasak je bio da se funkcionalno smesti i lepo uklopi sve što tamo mora da bude. Sobe su za tinejdžere od 13 i 16 godina. Jedan tinejdžer ima 3 skejtborda. Drugi ima bubnjeve i gitare. Trebalo je pored toga smestiti svakom sto za računar, tv, krevet na razvlaćenje, ormar i dovoljno polica.

Želeli smo da obe sobe imaju imaju neku mekšu notu industrijskog stila. Zato smo na pojedine zidove stavili tapete u initaciji cigle. Generalno, trudili smo se da dečije sobu budu interesantne i praktične, sa dosta zanimljivih rešenja.

 Dečija soba1
Dečija soba 2.

Završetak projekta

Klijentkinja je dobila detaljan projekat enterijera svog budućeg renoviranog stana. Sada ostaje samo da u skladu sa projektom, merama i 3D modelom izvođač izvede radove, a klijentkinja da odabere nameštaj. Želimo joj puno sreće u novom domu.

Kratak video o originalnom dizajnu enterijera ovog stana.

Ako renovirate, ili preuređujete, ili opremate svoj novi dom, Moja4zida vam može pomoći da dođete do originalnih rešenja, koja će činiti vaš dom jedinstvenim. Naš kontakt možete pronaći ovde.

Similar Posts