Kako iskoristiti mali prostor garsonjere od 20 kvadrata, a da sve stane

Česta nedoumica ljudi sa malim stanovima je kako iskoristiti mali prostor tako da u njega stane sve što je potrebno za život i da još takav stan izgleda lepo i primamljivo. U Beogradu se često grade jako mali stanovi, sa računicom da će biti namenjeni za izdavanje. Ponekad je međutim izazov iskoristiti mali prostor u koji će moći da se recimo smesti student ili čak mladi par i da tu imaju sve što im treba. Treba iskoristiti mali prostor tako i da ne bude prenatrpan, a istovremeno da bude zanimljiv i primamljiv za budućeg podstanara.

To je bila namera naših klijentia, bračnog para iz Beograda, koji inače žive u velikoj kući i nisu navikli na ovako mali prostor. Oni su kupili ovu malu garsonjeru od 20 kvadrata, još u toku izgradnje, kako bi je posle izdavali. Angažovali su nas da im pomognemo da najbolje moguće iskoriste mali prostor, a da to izgleda lepo uklopljeno. Sviđao im se moderan skandinavski stil svedenih i jednostavnih formi. Želeli su da im garsonjera istovremeno izgleda lepo i primamljivo kako bi mogli što bolje da je izdaju.

iskoristiti mali prostor
Pogled na trosed na razvlačenje i “most ormar”.
mali prostor
Isti zid – postojeće stanje.
mali prostor
Postojeće stanje-mesto gde treba da dodje kuhinja.

Zašto je bio izazov urediti mali prostor garsonjere

opremanje garsonjere
Zid koji je predviđen da na njega dodje televizor.

Garsonjera se nalazi u novoj, tek završenoj zgradi. Ima jednu, neveliku prostoriju od 11 kvadrata, dosta šitok hodnik, kupatilo i malu terasu. Dakle, trebalo je iskoristiti taj mali prostor od 11 kvadrata tako da ima funkciju dnevne sobe, kuhinje, trpezarije i spavaće sobe.

Osim što smo imali mali prostor, zbog same njegove strukture i predviđenog rasporeda instalacija bilo ga je jako teško iskoristiti. Instalacije su određivale gde će šta biti. Pošto su se priključci za struju nalazili na zidu naspram terase, tu je morao da dodje televizor. Leva strana od ulaza u prostoriju je bila rezervisana za kuhinju te znači da je jedina preostala desna strana bila slobodna da tu dodje krevet. Napred se izlazilo na terasu.

Naš najveći izazov je bio da nađemo mesta za sto, sa stolicama i za ormare. Jer hodnik iako je bio dovoljno širok, ulazna vrata i vrata od sobe su bila dosta široka i na sredini, tako da u hodnik nije bilo moguće staviti plakar a da se ne zagrade vrata. S druge strane svi zidovi su bili već iskorišćeni pa ni uz jedan nije mogao da stane trpezarijski sto, a da se stavi na sredinu prostorije za to nije bilo mesta.  

Pored toga trebalo je naći mesta i za police za knjige i razne druge predmete. Klijenti su računali da će najverovatnije njihov budući podstanar biti student/studentkinja ili eventualno mladi par, te su police svakako neophodne.

Problem smeštanja ormara, polica i stola za ručavanje u mali prostor

rešenja za malu garsonjeru
Pogled na balkonska vrata-postojeće stanje.

Kada uređujete ovako mali prostor ne možete da razmišljate šablonski, ili što bi se na engleskom reklo „thinking outside the box“. Morate pronaći originalna i nesvakidašnja rešenja, ali koja će se lepo uklopiti i biti funkcionalna.

Dakle, prednju stranu (gde je terasa) zauzimaju velika dvokrilna balkonska vrata. Sa njihove leve i desne strane je zid od 1m širine i na oba se nalazi po jedan mali radijator. Na zidu naspramno terase su sve utičnice i prekidači, s tim što su one ipak malo sa strane. Sredina tog zida je prazna. Levo od tog zida treba da dođe kuhinja, i tu se već nalaze kuhinjske pločice, a desno je slobodan zid, jedino mesto gde može da dođe krevet.

Ako bismo prema ovom šablonu iskoristili prostor definitivno ne bismo imali mesta za plakar. Ako bismo napravili neki plakar po meri tako da ide sve oko televizora, sa kreveta ne bi bismo mogli lepo da gledamo tv koji je uvučen u plakar, jer bi ga plakar delimično zaklanjao. A o mestu za sto i stolice tek ne bi bilo govora.

Originalno rešenje za mali prostor

Odlučili smo da na sredinu pomenutog zida stavimo plakar na koji će se sa desne strane nadovezati police, a ispod polica će biti sanduk. Tv na komodi će ići u Г u odnosu na plakar sa policama. Iza komode sa tv-om ćemo napraviti ukrasne letvice. Na taj način dobijamo celinu koja delimično deli kuhinju i dnevni boravak. (Njegov položaj sa komodom i ukrasnim letvicama je sličan kao recimo da smo stavili šank koji delimično odvaja kuhinju). Pri tom televizor je postavljen pravo naspram troseda i može lepo da se gleda.

rešenja za mali stan
Pogled na tv.

I da bismo rešili pitanje stola morali smo smisliti nesvakidašnje rešenje. Rekli smo da levo od balnkonskih vrata (kao i desno) ima zid od 1m i na njemu mali radijator. Dosetili smo se da na taj radijator stavimo masku i da njenu gornju ploču izvučemo 50 cm, tako da nam to bude mali sto. Sto bi dakle bio 1m širine i 0,5 m dubine i mogao bi da bude za dve osobe. Iznad bi došla još jedna plića polica.

rešenja za mali stan
Pogled na plakar i police.

Ostalo je još da postavimo krevet, što nije bilo puno teško. Odličili smo se za trosed na razvlačenje iz IKE-je “HEMNES“. Ovaj trosed kada nije razvučen dubok je samo 80 cm i ima tri fijoke za odlaganje posteljine.

Da bismo dobili dodatno mesto za odlaganje stvari odlučili smo da iznad troseda napravimo „most ormar“. Tako koristimo i dodatni prostor, a da ne zauzimamo površinu osnove. Time smo maksimalno iskoristili prostor i dobili dosta mesta za odlaganje.

rešenja za mali stan
Pogled na sto i terasu.

Minimalistička kuhinja

Klijenti su želeli jednostavnu minimalističku kuhinju sa što svedenijom formom. Takodje nisu želeli gornje elemente da im ne opterećuju prostor. Ubedili smo klijente da ipak stavimo jednu dugačku policu, jer će budućim podstanarima biti potrebna.

minimalistička kuhinja
Pogled na kuhinju.

Kuhinja je jednostrana, 315cm dužine. Boja kuhinjskih elemenata je siva sa visokom refleksijom. Boja radne ploče je bela. Boja police je takođe siva, ista kao boja elemenata. Preko puta prozora u kuhinji je udubljenje u zidu. Njega smo iskoristili da tu postavimo jedni malu ugradnu policu. Pošto je prilaz prozoru uzak na tom mestu smo suzili elemente sa standardnih 60 na 40 cm dubine da može lakše da se priđe prozoru.

minimalistička kuhinja
Pogled na ugradnu policu u kuhinji.

Dobrom kombinacijom boja – reflektivnom sivom i belom, svedenom formom velikih glatkih površina dobili smo jednu modernu minimalističku kuhinju. S toga ni ručke na vratima elemenata nisu dolazile u obzir jer bi narušavale tu ravnu površinu.

Ubedljivost ove moderne minimalističke forme u kuhinji pojačali smo osvetljenjem. Pored ambijentalnog plafonskog osvetljenja imamo još led traku ispod police koja daje namensko osvetljenje radnoj ploči. Takođe ova mala ugradna polica, koja se nalazi u udubljenju zida ima svoje osvetljenje.

uredjenje malog prostora
Druga varijanta, kada je tv na zidu sa komodom i visećim ormarom.

Zaključak

Na ovom primeru pokazali smo kako možete pametno iskoristiti mali prostor koristeći originalna rešenja. Iako je mali prostor garsonjere, pametnim dizajnom enterijera u njega je stalo sve što je potrebno za život jednog ili dvoje podstanara. Ima sasvim dovoljno mesta za odlaganje stvari, polica za knjige i druge predmete, tv, sto, krevet na razvlačenje. I kuhinja je dovoljno velika. Pri tom, ovaj mali prostor od samo 11 kvadrata uopšte nismo prenatrpali stvarima. Ima sasvim dovoljno mesta za prolaženje i generalno ne osećate da je prostor skučen.

ormari u malom prostoru
Varijanta kada je tv na zidu sa komodom i ormarom koju su klijenti želeli takođe da vide.

Takođe, u estetskom smislu prostor čini jednu zaokruženu celinu. Dominira jednostavni i svedeni skandinavski stil sa primesama minimalizma, posebno u kuhinji. Celokupni ambijent osvežava mala terasica, koju ukrašava zelenilo.

Ako vam je potrebna pomoć oko uredjenja malog prostora možete da nadjete naš kontakt na kontakt stranici.

Similar Posts