Moderan stan, kako da pomešamo stilove enterijera

U kom stilu da uredimo svoj moderan stan. Da li da odaberemo neku varijantu minimalizma. Da li da ga uredimo u klasičnom stilu. Ili da ubacimo i neke retro detalje? Sve je ovo naravno pitanje ličnog ukusa. To je kao da kažemo – u kom stilu da se obučem. Ovog puta hajde da uredimo retro – moderan stan.

kako urediti enterijer

Nema potrebe da se trudimo da uredimo svoj moderan stan po poslednjem trendu, po ugledu na recimo ovogodišnji salon nameštaja u Milanu. Trendovi se menjaju iz godine u godinu. Ne samo to, dobra ideja je da svoj moderan stan ne uredimo striktno u jednom stilu, već da mešamo više stilova. Tako ćemo svoj moderan stan učiniti zanimljivijim i originalnijim.

To je bila želja jednog klijenta iz Beograda, koji je hteo da u svom, dosta prostranom stanu, ima zastupljen i moderan i retro stil. Moderan stil koji ima laganu geometrijski svedenu formu, ali vuče malo i na avangardu 20-tih godina prošlog veka i šarmantni retro pariski stil. Iako možda ne izgleda tako, ova dva stila se zapravo jako lepo uklapaju, čineći jednu vedru i interesantnu celinu.

moderan stan
Pogled iz kuhinje.

Kako je započet projekat za moderan stan?

Najpre smo na planu osnove uočili nekoliko neobičnih detalja. U velikoj dnevnoj sobi, gotovo na sredini, nalazi se stub. Pošto je dnevni boravak spojen sa kuhinjom i trpezarijom, ovaj stub može donekle da smanji manevarski prostor za raspoređivanje. Međutim, s’ druge strane može da bude vrlo zanimljiv detalj. Kao drugo, stan ima dve terase. U jednu se ulazi iz dnevne sobe, a u drugu se ulazi iz spavaće sobe, ali može da se uđe i iz dnevne i iz hodnika. Takođe, primetili smo da, iako se radi o prostranom stanu (86 m2), biće pravi izazov smestiti ormare, jer su hodnici dosta uski, a ostale dve sobe, pored dnevne, dosta male. 

S druge strane, stan je dvostrano orjentisan i ima puno velikih prozora koji sežu od plafona do poda, što ga čini veoma otvorenim i svetlim. Možemo reći da se prosto kupa su svetlosti. Takođe, okviri prozora i balkonskih vrata su crni, što je neobično i zanimljivo, jer je time postignuta jaka forma. I čitava struktura stana i raspored prostorija su zanimljivi. Sve to je činilo rad na projektovanju enterijera za ovaj moderan stan inspirativnim.

moderan stan
Pogled na terasu.

Tok rada na projektu

Najpre smo pristupili osmišljavanju kuhinje jer ona je fiksna na prostoru na kojem je predviđena, pa smo u odnosu na nju pravili raspored ostatka velikog dnevnog boravka. Trpezarijski sto smo smestili u produžetku kuhinje jer je pomenuti stub sprečavao da se isti komforno smesti prema dnevnom boravku. Ovaj prostor u produžetku kuhinje je međutim dosta skučen tako da trpezarijski sto ne bi smeo da bude većih dimenzija od 1mx1m. Takođe, smatrali smo da bi jako lepo bilo da trpezarijski sto i stolice budu u jednostavnom retro pariskom stilu isto kao i kuhinja.

moderan stan
Pogled na kuhinju.

Zatim smo predložili da se stub u dnevnoj ukrasi imitacijom cigle. Time bi se ambijent učinio življim i zanimljivijim. Takođe, predložili smo da nameštaj u dnevnoj sobi ne bude iz jednog kompleta, već iz više različitih. Dve male police za knjige i cveće postavili smo na različita mesta i još jednu malu viseću policu za fotografije iznad televizora. Sve ovo – više komada nameštaja različitog stila, više polica različitog oblika, uz crne okvire prozora i puno zelenila i svetlosti čini da dnevni boravak nikako ne deluje monotono, već vrlo vedro i uzbudljivo.

Što se tiče preostale dve sobe, jedne veće sa terasom i jedne manje, predložli smo da veća soba bude spavaća u kojoj bi se smestio omanji ormar, opet u retro stilu. Sa druge strene, u manjoj sobi bi bio samo veliki američki plakar i radni sto. Tako bi se u manju sobu smeštala odeća i ona bi služila za presvlačenje, ali i kao radna soba. Time bi se rešio problem nedostatka mesta za ormare u hodniku, a postojala bi i odvojena radna soba.  

moderna spavaća soba
Spavaća soba

Završetak rada na projektu

Dizajniranje enterijera za ovaj moderan stan sa elementima retro stila bio je vrlo uspešan. Stan je imao sve. I predivan dnevni boravak sa kuhinjom i trpezarijom, radnu sobu i sobu za presvlačenje. Sve u svemu, klijent će dobiti jedan lep, vedar, zanimljiv, retro – moderan stan. Želimo mu svim srcem da u njemu uživa i provede divne trenutke.