Uredjenje kuće u modernom stilu – od garaže smo napravili kuću

Uredjenje kuće u smislu dizajna enterijera je još složeniji poduhvat nego uredjenje stana. Ali zato ostavlja veće mogućnosti u kreiranju enterijera. U stanu su mnoge stvari već predodređene i teško ih je menjati. Na primer instalacije, zatim pozicija prozora itd. Međutim, kada je u pitanju uredjenje kuće, posebno ako je ona još u fazi izgranje, nikakav problem nije sve prevrnuti naglavačke.

Do sada smo imali manje projekata za uredjenje kuće, nego za uredjenje stana. Ali zato svaki projekat za uredjenje kuće iziskivao je posebnu posvećenost i pažnju. Jer smo radeći uredjenje kuće klijentima bukvalno stvorili novi dom. Takav je bio i slučaj sa jednim našim klijetima iz Velike Plane, koji su od garaže hteli da naprave kuću.

uredjenje kuće

Ko su naši klijenti i kakvo su uredjenje kuće želeli

uredjenje kuće
Garaža-postojeće stanje.

Naši klijenti su bračni par iz jednog sela kod Velike Plane gde dođu da žive povremeno sa svojom porodicom s obzirom da sezonski idu u Beč da rade i zarade dodatni novac. Imaju ćerku i sina, a nedavno su dobili i unuke. Zato žele da porodičnu kuću ostave svojoj deci i unucima, a oni da se presele u garažu koju treba da pretvore u svoj novi dom.

Sama garaža je imala oko 100 kvadrata i izduženog je oblika. Ceo unutrašnji prostor se sastojao iz samo jedne prostorije sa stubovima. Zidovi su bili od blokova. Još ni izolacija nije stavljena. Na nekim mestima postojali su otvori za prozore, ali to je moglo da se menja. Mogli smo da zatvorimo otvore za prozore i da ih napravimo na drugim mestima.

Klijenti su želeli da imaju veliku dnevnu sobu sa kuhinjom i trpezarijom, dve spavaće sobe i kupatilo i wc. Trebalo je na početku da osmislimo najbolji raspored prostorija, pošto nismo imali nikakve unutrašnje zidove. Pri tom je trebalo voditi računa o stubovima, tako da ih unutrašnji zidovi obuhvate, a ne da se recimo nadju nasred sobe i tako smanje prostor.

Naša ideja, koja je odmah prihvaćena, bila je da prednji deo garaže, do prvih stubova bude dnevna soba sa kuhinjom i trpezarijom. Zatim, na sredini dnevne sobe su vrata koja vode u hodnik. Sa leve i desne strane hodnika su spavaće sobe. Pravo niz hodnik se dolazi do predsoblja. Na jednoj strani predsoblja su ulazna vrata (tu se i sada ulazi u garažu), a na drugoj vrata od kupatila i wc-a. Ovo je logično i zbog toga što su u tom delu garaže već napravljene kanalizacione cevi.

Tako smo na elegantan i logičan način rešili raspored prostorija. Kao što su klijenti hteli, dobili smo dosta veliku dnevnu sobu sa kuhinjom i trpezarijom, dve manje spavaće sobe, kupatilo i wc. Takođe ulaz u kuću se ne bi menjao jer je sad tu ulaz u garažu, a izvođenje bi olakšalo to što se kanalizacione cevi već nalaze tamo gde smo predvideli kupatilo i wc.

od garaže do kuće
Postojeće stanje garaže

Koji smo stil odabrali za uredjenje kuće

uredjenje kuće
Dnevni boravak-pogled ka prozoru.

Klijenti nisu imali neku ideju o tome kakav stil su želeli. Rekli su samo da žele da kuća izgleda moderno. Shvatili smo međutim da im se neki ultra moderni i svedeni stil ne bi svideo. Verovatno su želeli ustvari klasičan stil na neki moderniji način. Kada se bavite dizajnom enterijera morate da budete i psiholog. Da pogodite šta klijenti žele iako vam to ne kažu.

U delu gde je dnevni boravak predvideli smo elegantnu belu ugaonu garnituru, ukrašenu žutim jastučićima. Ova boja se ponavlja na slikama koje se nalaze na zidu iza ugaone. Garnitura je leđima okrenuta ka trpezariji. Na taj način smo delimično odvojili dnevni boravak od trpezarije.

Najviše smo pažnje posvetili zidu na kojem je tv. Njega uokviruju dva betonska stuba koje smo obložili pločama imitacije mermera. Noseću gredu koju drže ti stubovi predvideli smo da obložimo oblogom u imitaciji drveta. Na nju treba i da montiramo i spot svetla.

Iza tv-a nalaze se ukrasne letvice, a ispod njega je komoda sa fiokama. Komoda je glatka, bela, sa visokim sjajem. Sam taj zid je u srednje sivoj boji, za razliku od svih ostalih zidova koji su beli. Poseban efekat daju spot svetla, jer zid je ostao uvučen i tamniji je od ostalih, tako da ga osvetljenje naglašava kao i dekoraciju u vidu dekorativnih letvica. Ovaj enterijer dnevnog boravka upotpunjuju raskošne draperije u golubije sivoj boji koje lepo ukoviravaju prozor.

uredjenje kuće
moderno uredjenje kuće
Dnevni boravak-pogled na zid naspram televizora.
kuhinja sa šankom
Pogled na kuhinjski deo.

Trpezarijski sto između dnevnog boravka i kuhinje je veliki. Predviđen je za šest osoba, a kada se razvuče za osam. Ima beli sjanu ploču i metalne crne ukrštene nogare. Stolice imaju plavo sivi štof i takođe crne nogare.

Kuhinja nam je klasična skandinavska. Prirodna svetlo smeđa drvena ploča i beli frontovi. Monotonu površinu belih frontova razbija otvorena polica na gornjem elementu koja je boje drveta isto kao i radna ploča.

Ostale prostorije

Ostale su još dve spavaće sobe koje smo uredili na jednostavan način. Naime spavaća soba treba da ima umirujući ambijent tako da u njoj nema mesta za boje sa jakom energijom. Svaka spavaća soba pored bračnog kreveta i noćnog stočića ima i plakar.

Spavaća soba
Spavaća soba

Kupatilo je moderno i upečatljivo. Kombinovali smo sive pločice i tamno drvo za nameštaj. Ozboljan ambijent kupatila upotpunjuje osvetljenje koje naglašava tamne komade nameštaja, pojačavajući tako kontrast.

uredjenje kupatila
Kupatilo

Zaključak

Da od garaže dobijete moderno uredjenje kuće potrebno je dobro osmišljavanje i puno iskustva. Počeli smo ni iz čega. Imali smo samo 4 zida garaže, bez ikakve obloge, samo beton i blokovi. A došli smo do modernog i praktičnog uredjenja kuće koja će našim klijentima biti novi dom u budućnosti.

kuća ptičija perspektiva
Ptičija perspektiva.

Stil klasičan i umereno moderan, tačno kako smo i pretpostavljali da su klijenti želeli. Možemo da zaključimo da je ovo bio jedaan vrlo uspešan projekat i da smo pomogli našim klijentima koji, kada su nas angažovali, nisu imali pojma kako da osmisle svoj bovi dom. A sada mogu da izvedu radova tačno po našem projektu.

Similar Posts