Enterijer studia za izdavanje – kako urediti minijaturni prostor?

Kako urediti enterijer studia za izdavanje tako da se iskoristi svaki centimetar kvadratni, a da istovremeno bude estetski privlačan i zanimljiv? Takaventerijer studia za izdavanje mora najpre da bude praktičan, da u njemu budući podstanar/podstanari mogu da obavljaju sve funkcije. Na ovom primeru videćete kako smo jedan minijaturni studio za izdavanje od samo 18 kvadrata preuredili tako da u njemo ima čak četiri mesta za spavanje.

enterijer studia za izdavanje
Dnevna soba.

Naš studio, dakle, imao je 18 kvadrata i visoki plafon na 330 cm. Bilo mu je potrebno gotovo kompletno renoviranje. Medjutim u njemu je postojala neka vrsta galerije napravljene od drveta na kojoj su bila dva ležaja. Galerija se nalazi u malenoj dnevnoj sobi, koja je istovremeno i radna i spavaća soba i trpezarija. Do nje se dolazi drvenim stepnicama, koje zauzimaju dosta prostora u već ionako maloj i prenatrpanoj sobi a držala se na većem broju drvenih stubova.

Kako da osmislite enterijer studia za izdavanje tako da u njemu stanu četiri osobe?

mali apartman
Stepenice i stubovi galerije.

Klijentkinja nije bila spremna da ukloni galeriju. Nju je napravio njen otac još tokom 90-tih. Ona je smatrala da će joj to biti dodatni adut za izdavanje, jer koristi visinu stana da ubaci još dva ležaja. Međutim stepenice i stubovi koji drže galeriju okpiraju prostor za prolaženje u sobi u koju još treba da stane: ormar, trpezarijski (istovremeno i radni) sto i stolice, tv, polica za knjige i trosed na razvlačenje.

mali apartman
Galerija i ormar.

Da bismo rešili problem nedostatka prostora, a zadržali galeriju i ubacili u sobu sve što je neophodno, smislili smo jedno originalno rešenje. Rešili smo da uklonimo pomenute stubove koji ometaju kretanje i galeriju pričvrstimo lancima montiranim za plafon. Ovi lanci osim što drže galeriju istovremeno sprečavaju onog ko spava na galeriji da padne sa visine od 210 cm.

enterijer studia za izdavanje
Galerija pričvršćena lancima za plafon i rasklopne merdevine.

Pored toga rešili smo da uklonimo i drvene stepenice i da umesto njih, opet na plafon, montiramo tzv. rasklopive tavanske merdevine. Tako da, kada merdevine nisu potrebne, one se drže sklopljene na visini galerije. Kada neko treba da se popne na galeriju, treba samo da povuče merdevine i one će se rasklopiti. Time smo zapravo iskoristili plafon da montiramo sve ono što inače ide na pod i na taj način oslobodili prostor.

Kako smo uklopili praktična rešenja i estetiku u enterijer studia za izdavanje?

Ovaj studio se nalazio u samom centru Beograda, kod Studentskog trga. Smešten je jednoj staroj zgradi u prizemlju, tako da mu je nedostajala direktna sunčeva svetlost. Zato smo se odlučili da ostatak nameštaja bude u svetlo-sivoj i beloj boji. Galerija je već u u tamno-smedjoj boji drveta. Takodje, pošto je stan stari, salonskog tipa, sa bogato ukrašenom drvenom stolarijom, odlučili smo se za retro stil nameštaja.

enterijer studia za izdavanje
Pogled ka prozoru.

Uzeli smo jedan praktičan trosed na razvlačenje iz Ikeje. Osim što se razvlači ima i tri fioke. Bele je boje i dosta vuče na retro stil, tako da se uklapa u naš koncept. Sa leve strane bi bio retro ormar bele boje, a sa desne sto i stolice. Iznad njih za zid bi bio prikačen televizor. Odmah iza stola bi bila zidna viseća polica za knjige, a do nje ogledalo. Odmah do ulaznih vrata (koja smo takodje prefarbali u belu boju) bi ostalo taman mesta za čiviluk i cipelarnik.

enterijer studia za izdavanje
Pogled ka ulaznim vratima.

U kuhinji je takodje bilo vrlo malo mesta za sve što je potrebno, a morali smo tu da smestimo i veš mašinu, pošto u kupatilu za nju nije bilo mesta. Zato smo veš mašinu smestili u nizu kuhinjskih elemenata jer onda radna površina može da ide preko nje. Kuhinjski elementi su nam u svetloj žućkastoj boji drveta. Iznad gornjih elemenata rešili smo da ugradimo još jedne elemente, koji idu skoro do plafona. Tako smo, iskoristivši visinu koju smo imali, dobili dodatno mesto za odlaganje stvari.

mali apartman
Tavanske rasklopive merdevine.

Odlučili smo da podne pločice budu u crno-beloj šahovnici. Ovakve pločice daju iluziju da je prostor veći nego što jeste, a i uzbudljive su i dobro se uklapaju u ovaj retro enterijer. Zato su nam zidne pločice u beloj boji. Dobrim uklapanjem ovakve dekorativne šeme dobili smo vedar i neobičan ambijent.

Završetak projekta

Dobrim osmišljavanjem prostora uspeli smo gotovo nemoguće. Uspeli smo da u ovaj mali studio za izdavanje od 18 kvadrata smestimo četiri mesta za spavanje, a da istovremeno ostavimo sasvim dovoljno mesta za prolaženje. To je zato što smo uobičajen koncept uredjenja enterijera “izvrnuli naopačke“, tako što smo uklonili stubove i stepenice stepenice galerije. Galeriju smo pričvrstili lancima za plafon. Za plafon smo pričvrstili i rasklopive merdevine. Time smo dobili puno slobodnog prostora.

enterijer studia za izdavanje
Pogled na kuhinju.

Posebnu pažnju smo posvetili osvetljenju. Budući da ovaj minijaturni enterijer studia za izdavanje ima galeriju koja pravi senku, projektovali smo više izvora svetlosti. Pored centralnog lustera, na sva četiri zida uz plafon, postavili smo led trake iza niša od gips kartona, a na donji deo galerije viseću sijalicu da osvetljava sto, kao i još jednu da osveljava ormar.

enterijer studia za izdavanje
Pogled iz ptičije perspektive.

Klijentinja je bila oduševljena našim rešenjem. Ona koja je provela studentske dane u tom skučenom prostoru kaže da kaže da stan više nije ono što je bio. Dobio je prostor i širinu. dobio i je jedan šarmantan retro ambijent. Istovremeno u njemu ima mesta da žive četiri osobe i ima dosta više mesta za odlaganje stvari. Sigurni smo da će sve to puno pomoći našoj klijentkinji da lako pronadje podstanara.