Osvežavanje doma ili njegovo kompletno renoviranje

Da li da uradimo samo osvežavanje doma i unesemo neke male promene koje će preobraziti ambijent? Ili da napravimo kompletno renoviranje stana? Ovo je pitanje koje je mučilo naše klijente, mladi bračni par sa detetom iz Beograda. I za jednu i za drugu varijantu postoje razlozi za i protiv. Osvežavanje doma malo košta pre svega. Zatim, ne iziskuje puno vremena ni opterećenja za ukućane, a doneće neka poboljšanja. Renoviranjem sa druge strane ćemo dobiti enterijer kakav želimo. Ali će nas koštati i iziskivaće puno vremena i strpljenja.

Sa druge strane, kompletnim renoviranjem stana dobićemo dom kakav smo oduvek želeli. Ali to ne ide bez značajnijeg novčanog ulaganja i iziskuje puno vremena i opterećenja za ukućane.

osvežavanje doma
Trpezarija sa akcentnim osvetljenjem na klupu.

Razlozi za osvežavanje doma

osvežavanje doma
Ormar koji vizuelno odvaja trpezariju od hodnika.

U ovom slučaju, suprug je bio za osvežavanje doma. Hteo je da se odvoji trpezarija i hodnik i da se uradi još nekoliko manjih promena kao što su montiranje kliznih vrata, promena nekih komada nameštaja i sl. Supruga je smatrala da je osvežavanje doma samo delimično rešenje problema i želela je kompletno renoviranje stana. Zato je bilo potrebno osmisliti i izraditi 3D model enterijera za obe varijante, sa specifikacijama radova, kako bi supružnici mogli da odluče šta je najbolje za njih.

Na koji način smo mislili da izvedemo osvežavanje doma?

Ovaj stan je imao takvu strukturu da nije imao predsoblje. Kad god bi se otvorila ulazna vrata, cela trpezarija bi bila izložena pogledima iz hodnika. Ovo je smetalo oboma supružnicima, a posebno suprugu, koji je hteo da delimično pregradi taj prostor postavljanjem plakara. Međutim tada bi se trpezarija smanjila i prolaz u nju bi bio preuzak. Trpezarija je stešnjena između kuhinje i ostave s jedne strane i dnevne sobe sa druge. Supružnici nisu bili za to da se ruši zid između dnevne sobe i trpezarije, ili između trpezarije i kuhinje i tako napravi velika prostorija.

Naše rešenje je bilo da se sruši ostava i tako poveća trpezarija. Tada bi mogao da se postavi plakar koji bi vizuelno delio trpezariju i predsoblje. Pošto je želja bila da plakar bude okrenut ka ulaznim vratima, predložili smo da leđa plakara ukrasimo tako što ćemo ih prelepiti folijom nebo-plave boje i na njih pričvrstiti više malih jednostavnih polica.   

Trpezarijski sto bi bio elipsoidnog oblika, a umesto stolica bila bi klupa koja bi išla u G. Da bi se dobilo što više prostora umesto običnih motirala bi se klizna vrata.

osvežavanje doma
Ovde se dobro vidi prostor koji smo dobili rušenjem ostave.

Razlozi za kompletno renoviranje stana

zastakljivanje terase
Trpezarija koja se sada nalazi na terasi. Napred vidimo pregradu od leksana.

Kao što smo rekli supruga je ovo smatrala samo parcijalnim rešenjem i želela je kompletno renoviranje stana. Naime stan je imao zastakljenu tersu u koju se ulazilo iz trpezarije. Zastakljivanje terase je loše uradjeno i terasa je služila samo kao vešernica i ostava za nepotrebne stvari. Osim sa terasom, supruga nije bila zadovoljna ni sa kuhinjom ni dnevnom sobom, a želela je da renovira kupatilo i wc.

Na koji način smo mislili da izvedemo kompletno renoviranje stana?

skandinavska kuhinja
Nova kuhinja zbog koje su vrata morala da se pomeraju.

Supruga želela terasa postane deo trpezarije. Da bi se ovo uradilo potrebno je najpre kvalitetno zastakliti terasu vodeći računa o izolaciji. Zatim ukoniti balkonska vrata i ostale pregrade između terase i trpezarije, pa pomeriti radijator iz trpezarije na terasu i izravnati pod ove dve prostorije. Pored toga, supruga je želela da jedan mali deo terase ostane vešernica i on bi se odvojio od ostatka leksanom. Leksan je providan rebrasti pregradni materijal, koji se skuplja i razvlači kao harmonika (na taj način se otvara i zatvara). Osim što je praktičan, deluje neobično i čini prostor zanimljivijim.

Pored toga želela je da potpuno promeni raspored u kuhinji. Zato je bilo potrebno pomeriti vrata od kuhinje skroz prema bivšoj terasi. To je iziskivalo rušenje celog zida od kuhinje i pravljenje novog. Iz sličnog razloga rušio se zid koji deli dnevnu sobu i trpezariju. Pomeraju se vrata dnevne sobe zbog promenjenog rasporeda nameštaja u dnevnoj sobu (gde su sad vrata u dnevnoj sobi došla bi ugaona garnitura).

Takođe, umesto plakara koji vizuelno pregrađuje trpezariju i dnevnu sobu podići će se pregradni zid. Onda, renoviraće se kupatilo i wc. U kupatilo će se instalirati tuš kabina u ravni poda. U wc će biti uveden bojler koji će biti povezan sa kuhinjom.

Sve ovo iziskuje puno novca, ali supruga je rešena pridobije muža za svoje ideje. Zato joj je bio potreban 3D model, da pokaže suprugu kako će lepo i funkcionalno izgledati stan kada se sve završi. Sa druge strane suprugu je bila potrebna specifikacija radova za osvežavanje doma i za kompletno renoviranje da bi pokazao supruzi koliko će to puno da košta.

Dnevna soba
Dnevna soba.

Summa summarum-osvežavanje doma ili kompletno renoviranje?

Koji je dakle odgovor, da li je bolje da se supružnici odluče za osvežavanje doma ili za kompletno renovirane stana? Da bi dobili odgovor supružnici trebaju da imaju cost/benefit analizu jednog i drugog rešenja. Moraju da poboljšanje jedne varijante podele sa njenim troškovima da bi videli šta im se više isplati. E sad, šta je poboljšanje i koliko ono vredi, to je odgovor koji mogu da daju samo oni. 3D model jedne i druge varijante će im pomoći da vide i osete kako će stan izgledati, ali šta im je potrebnije to samo oni mogu da odluče.

U svakom slučaju i da se odluče samo za osvežavanje doma ili za kompletno renoviranje stana, želimo im puno sreće.

Similar Posts