Praktičan način za pregradjivanje sobe po potrebi – Odvajanje kuhinje od dnevne sobe

Moja4zida-studio za dizajn enterijera obično ne preporučuje pregradjivanje sobe i sobne pregrade. Baš naprotiv, mi najčešće preporučujemo klijentima rušenje pregradnih zidova i spajanje prostorija. Smatramo da veliki otvoren prostor doprinosi dobroj energiji i prijatnom raspoloženju u domu. Međutim, nekada su klijenti, u nedostatku prostora, prinuđeni na pregradjivanje sobe. Naše je da pregradjivanje sobe i sobne pregrade osmislimo što je bolje moguće, tako da ne narušimo ergonomiju i estetiku.

Odvajanje kuhinje od dnevne sobe staklenom pregradom

Odvajanje kuhinje od dnevne sobe čest je zahtev naših klijenata. Moderni stanovi se najčešće projektuju u open space stilu, gde dnevna soba, trpezarija i kuhinja čine jednu prostoriju. Međutim klijenti često žele da odvoje kuhinju od ostatka prostorije i to obično zbog mirisa koji bi dolazili u dnevnu sobu tokom spremanja jela.

Ovo je bio slučaj i sa jednom našom klijentkinjom koja je kupila novi stan sa spojenom kuhinjom, trpezarijom i dnevnom sobom. Ona je želela nekao da odvoji kuhinju od ostatka prostorije barem dok kuva, da mirisi ne bi ulazili u dnevnu sobu.

Budući da je cela ta prostorija mala, pravljenje zida sa vratima između dnevne sobe i kuhinje ne bi bilo moguće.  Zato smo osmislili staklenu pregrada koja se skuplja i širi kao harmonika. Na taj način, da dok se sprema ručak ona pregradjuje kuhinju i tako sprečava mirise da ulaze u dnevu sobu. Kada se završi kuvanje, pregradna vrata se skupe i ponovo imamo veći open space prostor.

Pored toga što je praktično, ovo rešenje i izuzetno lepo i neobično jer ova staklena pregrada sa crnim okvirima daje vrlo jaku formu i u prostoru predstavlja fokalnu površinu koja privlači pogled.

Kako smo osmislili pregrađivanje sobe

dnevna soba nameštaj
Ugaona garnitura koja treba da se smesti u dnevnu sobu.

Naša klijentkinja se selila iz većeg stana u jednosoban stan. Htela je što više nameštaja da iz starog većeg stana premesti u novi stan. Pomoć enterijeriste i izrada 3D modela enterijera joj je neophodno, kako bi na najbolji način uklopili stari nameštaj u novi dom. U tom trenutku još joj nije palo na pamet pregrađivanje sobe i sobne pregrade.

Klijentkinji je treblo osmišljavanje radi opremanja stana postojećim nameštajem. S tim u vezi dizajn enterijera se nije odnosio na kuhinju u kojoj se nlazio trpezarijski sto i kupatilo (budući da su te prostorije već opremljene). Dizajn enterijera se odnosio pre svega na veliku dnevnu sobu, koja mora istovremeno da ima funkciju i spavaće sobe.

Ta soba je imala oko 20 m2, a dimenzije su joj otprilike bile 4m x 5m. Imala je dva dvokrilna prozora, a između njih 150cm zida. Otvorena je bila ka kuhinji i hodniku.

Nameštaj koji je klijentkinja imala bio je očigledno preglomazan za tu garsonjeru. Imala je američki plakar širine 260cm i dubine 66cm, zatim spavaći krevet širine 140 cm. Zatim ugaona garnitura 260cm sa 220 cm i komoda za tv širine 180 cm. I sve je ovo trebalo smestiti u sobu od 20 m2, a da se ne zatvore koridori za prolaženje.

Klijentkinja je dakle želela da u ovoj sobi ima deo gde spava i gde bi bio krevet i deo za dnevni boravak gde bi bila ugaona garnitura. Pored toga imala je dosta stvari i zato je tu želela da smesti pomenuti plakar. Sve ovo je zaista bilo teško izvodljivo.

spavaća soba krecet
Krevet za spava'i deo sobe.
američki plakar sa ogledalom
Plakar širine 260cm, dubine 66cm, koji nismo mogli nigde da smestimo.

Raspored nameštaja i pregradjivanje sobe

Već tokom modelovanja enterijera shvatili smo da je nemoguće sav ovaj glomazni nameštaj smestiti u dnevnu sobu. Pri svakoj kombinaciji zatvarao bi se ili previše sužavao koridor za prolaženje. A nismo nikako želeli da kršimo osnovna pravila ergonomije.

spavaća soba
Spavaći deo sobe sa ormarima po meri.

Najviše je smetao pomenuti plakar. Sa svojih 260cm širne zauzimao je ogroman prostor u već prenatrpanoj sobi. Za njega u toj sobi definitivno nije bilo mesta. Umesto njega dizajnirali smo jedan most ormar na zid uz koji ide krevet i još jedan običan ormar na drugi zid. Tu gde se ta dva zida ukrštaju nalazi se stub 40x40cm, pa su nam i ormari nestandardne dubine od 40cm, kako bi pratili liniju tog stuba.

pregradjivanje sobe
Deo za dnevni boravak.

S druge strane stan ima hodnik širine 140 cm. To je dovoljna širina da se tu smesti malo veći plakar. Problem je što su se u hodniku sa jedne strane nalazila vrata od kuhinje, a sa druge vrata od kupatila. Međutim, pošto se u kuhinju ulazilo i iz dnevne sobe odlučili smo da vrata u kuhinju iz hodnika zatvorimo i uz taj zid stavimo plakar širine 150cm, a dubine oko 55 cm.

pregradjivanje sobe
Soba bez sobne pregrade.

Ostalo nam je još da u drugom delu sobe postavimo ugaonu garnituru i komodu sa televizorom. Pošto je garnitura svetlo crvene i bele boje uvideli smo da bi se uz nju lepo uklopio okrugli tepih bele boje. Na uz to se slaže mali okrugli stočić crne bije kao kontrast. Pored komode imalo je mesta za jednu zanimljivu zidnu policu. U ugao do prozora smestili smo jednu veliku biljku koja je unela živost u prostor. A zid između dva prozora ukrasili smo umetničkom apstraktom slikom na kojoj je najizraženija crvena boja.  

Kako smo osmislili pregradjivanje sobe uz pomoć sobne pregrade – paravana

Sada smo dobili jedan deo sobe kao dnevni boravak i drugi deo sobe kao spavaći deo. To nije idealno rešenje kada vam dolaze gosti. Gosti sede na ugaonoj garnituri i gledaju u vaš krevet, posteljinu, ogledalo, ormare sa ličnim stvarima. To nismo želeli. Zato nam je bila želja da nekako odvojimo da dva dela sobe.

pregradjivanje sobe
Dnevni deo pregrađen paravanom.

Međutim rešenje nije bilo da pregradimo sobu. Soba je previše mala da bi se pregradila zidom. Tako bismo dobili dve uske i nefunkcionalne prostorije. Umesto toga smislili smo jedno originalno rešenje sobne pregrade. Da postavimo japanski paravan da deli sobu.

pregradjivanje sobe
Dnevni deo pregradjen paravanom, pogled ka kuhinji i hodniku.

Japanski paravan bi se razvukao kada dođu gosti i tako vršio funkciju vizuelne pregrade. Kada odu gosti skupio bi se i tako bi opet imali veći otvoren prostor. Japanski paravan ne ide do plafona, već mu je visina samo 180 cm, tako da ostaje deo otvorenog prostora. Time se smanjuje osećaj skučenosti i više ulazi dnevne svetlosti. Pri tom izgleda vrlo zanimljivo i daje ambijentu avangardnu notu.  

Završetak projekta

Od sobe od 20m2 u ovom malom jednosobnom stanu izvukli smo maksimum. Ta soba sada ima deo za dnevni boravak i spavaći deo, koji po potrebi može da se vizuelno odeli japanskim paravanom. U tom delu su još dva ormara po meri.

Pomenuti veliki plakar koji je klijentkinja već kupila nije mogao da stane. Ni u hodniku nije bilo mesta za plakar tih dimenzija. Međutim plakar je mogao da se skrati. Budući da klijentkinja već radi u fabrici nameštaja, njene kolege majstori su se ponudili da joj skrate plakar sa 260cm na 150 cm. Tada plakar može da stane u hodnik. Time je postignuta idealna funkcionalnost ovog jednosobnog stana.

Ukoliko vam treba pomoć oko pregradjivanja sobe možete naći naš kontakt ovde.

sobne pregrade
Japanski paravan,

Similar Posts