Projektovanje enterijera – ukratko o stvaranju unutrašnjeg prostora

Projektovanje enterijera je relativno nova discplina. Od II sv. rata projektovanje enterijera se postepeno izdvaja iz arhitekture. Projektovanje enterijera se posebno brzo razvijalo u velikim i bogatim američkim metroplolama, a ubrzo došao i u velikim evropskim prestonicama. Nakon tranzicije 90-tih projektovanje enterijera se proširilo dalje na istok, tako da je sada vrlo razvijeno u Moskvi na primer. Konačno, ova nova disciplina proširila se masovno i na Kinu i Indiju.

Danas je, u  razvijenim zemljama zapada, projektovanje enterijera postalo posebno zanimanje, za koje vam je potreban sertifikat. U Americi i Kanadi recimo, projektovanje enterijera podrazumeva sveobuhvatno stvaranje unutrašnjeg prostora. Tu spada između ostalog, rušenje i podizanje novih zidova, uvođenje instalacija, izolacije itd. Dakle dizajner enterijera mora, pored osećaja za kompoziciju i dekoraciju, da ima i tehnička znanja, da poznaje materijale i dr.

projektovanje enterijera
Moderan enterijer svetlih i neutralnih boja.

S druge strane dekorator enterijera u ovim zemljama ne mora da ima nikakav sertifikat. Dekorator enterijera se samo bavi opremanjem unutrašnjeg prostora, izborom boja, rasporedom nameštaja. Postoje brojni kursevi i škole za dekoratora enterijera, ali oni nisu obavezni.

projektovanje enterijera
Moderan enterijer jakih kontrasta.

Projektovanje enterijera kod nas

Kod nas se dizajn enterijera izučava kao jedna oblast arhitekture na arhitektonskom fakultetu. Na Fakultetu primenjenih umetnosti ima baš katedra za dizajn enterijera. Takođe delimično se proučava i na šumarskom fakultetu u sklopu dizajna nameštaja i proizvoda od drveta. Pored toga, postoje brojni kursevi i privatne škole za dizajn enterijera. Međutim oni vam ne obezbeđuju međunarodno priznati sertifikat.

Vrlo je bitno za koje polje projektovanja enterijera se specijalizovao određeni studio ili pojedinac. Veoma se razlikuje projektovanje enterijera za poslovni prostor i za rezidencijalni prostor. Čak iako se odlučite za rezidencijalni unutrašnji prostor, možete se dalje specijalizovati za projektovanje enterijera velikih luksuznih domova, ili za male i praktične domove.

Za bavljenje dizajnom enterijera kod nas, nije potreban sertifikat. Međutim jasno je da je za kreiranje unutrašnjeg prostora velikog poslovno-uslužnog objekta recimo restorana, hotela, kazina i dr. potrebno veliko znanje i iskustvo, koje laik teško da može da ima. S druge strane uredjenje malih praktičnih stanova npr. ne zahteva toliko tehničkog i inženjerskog znanja, ali zahteva da imate poseban osećaj za kompoziciju i dekoraciju i da umete maksimalno da iskoristite prostor.

dizajn enterijera
Dizajn enterijera poslovnog prostora.

Šta je potrebno za dobro projektovanje enterijera ?

Rekli smo da vam kod nas nije potreban sertifikat da biste bili dizajner enterijera (isto kao u Americi za dekoratora enterijera). Ali da li to znači da svako može biti dizajner enterijera? To bi bilo kako kada bismo rekli da vam za programiranje ne treba sertifikat, što ne znači da svako može biti programer. Dakle ne treba vam sertifikat, ali morate da znate da radite taj posao. Morate puno da učite. Naravno, ako ste završili arhitekturu u velikoj ste prednosti. Možete da pohađate neki od privatnih kurseva, ali možete i sami da učite. I potrebno vam je puno, puno iskustva.

projektovanje enterijera
Crtanjem 3D modela i isprobavanje više varijanti je ključno da bi se došlo do najboljeg enterijera.

Za projektovanje enterijera vam je najpre potrebno da imate jednu vrstu vizuelne kreativnosti. Nije neophodno da ste arhitekta, dovoljno je da vas privlače slikarstvo, film ili bilo koja druga vrsta vizuelne umetnosti. Takođe potrebno je da imate osećaj za prostor i kompoziciju. O pravilima kompozicije, slaganju boja, svetlosti, dekoraciji i ergonomiji već smo pisali u članku „Dekoracija enterijera i njegova ergonomija“, tako da nećemo time opterećivati ovaj tekst.

Takođe, morate da svavladete neki od programa za 3D crtanje i renderovanje slike. Danas je to neophodno. Od dizajnera enterijera se očekuje da ponudi klijentu 3D model, kako bi ovaj video kako će budući enterijer da mu izgleda.

dizajn enterijera
3D model enterijera.

Međutim, pored ovih znanja i talenata za projektovanje enterijera, potrebna vam je vešta komunikacije i razumevanje psihologije klijenta. Kao profesionalni dizajner enterijera unutrašnji prostor osmišljavate za klijente, a ne za sebe. Unutrašnji prostor je nešto vrlo lično i intimno. Dakle dizajner enterijera mora da „uđe u mozak klijenta“ i da osmisli i da vizuelizuje ono što klijent želi, ali nije u stanju to da artikuliše. To je često i najteži deo ovog posla.

Da li da zatražite pomoć dizajnera enterijera?

To je prosto na vama. Ne treba niko da vam govori da li vam treba ili ne dizajner enterijera. Vi to sami osećate. Ako nemate puno iskustva u dizajnu enterijera, a želite da vaš dom, bude nešto posebno, onda je možda pametno da potražite pomoć dizajnera enterijera. On će vam pomoći da vizuelizujete ono što biste želeli.

uredjenje unutrašnjeg prostora
Dobra komunikacija sa klijentom-neophodan uslov za uspešno bavljenje dizajnom enterijera.

Ukoliko se odlučite za pomoć oko uređenja unutrašnjeg prostora možete angažovati Moja4zida – studio za dizajn enterijera. Naš mali studio ima tri člana: enterijeristu elektroinženjera i grafičkog dizajnera. Specijalizovani smo pre svega za dizajn rezidencijonalnih enterijera.

Šta spada u našu uslugu i kako to funkcioniše?

moja 4 zida
Lepo osmišljen, moderan asimetrični enterijer.

Mi smo pre svega posvećeni želji da razumemo ideje klijenta i da osmislimo enterijera kakav bi on/ona želela. To podrazumeva dosta komunikacije i strpljenja s obe strane. Zatim izrađujemo 3D model enterijera (sa svim merama i uputstvima gde može da se opremi dom), da pokažemo klijentu kako će mu izgledati budući enterijer. Za razliku od drugih dizajnera enterijera koji svaki novi 3D model (render) posebno naplaćuju, ili nude maksimalno dva rendera, mi za našeg klijenta nudimo onoliko revizija koliko je potrebno dok ne dođemo do najboljeg dizajna enterijera. Ovo zato što se pokazalo da često dve revizije nisu dovoljne.

Da bismo obezbedili što jeftiniju uslugu, ceo proces dizajniranja enterijera obavljamo online. Dakle često završimo čitav posao a da se i ne vidimo sa klijentom, komunicirajući sa njim putem mejla i telefona. Ako je pak to neophodno, izlaženje na teren dodatno naplaćujemo.

Kod nas možete dobiti kompletnu uslugu projektovanja enterijera sa izvođenjem radova. Studio Moja 4 zida sarađuje sa proverenom firmom koja radi kompetno izvođenje radova na unutrašnjem prostoru – Enterijer tim. Ono što nas razlikuje od drugih sličnih firmi jeste da mi garantujemo za izvedene radove, tako da, ako nešto nije urađeno kako treba to ćemo popraviti o svom trošku. Sve ovo radimo u cilju da naši klijenti budu zadovoljni i da dobiju uslugu po što povoljnijoj ceni.

Ukoliko vam je potrebna usluga projektovanja enterijera možete nas pozvati ili poslati upit na kontakt stranici.

Similar Posts