Renoviranje stana, problemi i izazovi – šta je sve potrebno da znate

Renoviranje stana svakako nije neka sitnica o kojoj i ne razmišljate puno. Sigurno počinjete da se brinete već i na samu pomisao da vam treba renoviranje stana. Bezbroj problema, predvidivih i nepredvidivih može da iskrsne kada se upustite u renoviranje stana. Zato je najbitnije da se za ovaj poduhvat dobro pripremite i detaljno ga isplanirate. Tada vam renoviranje stana neće donositi toliko briga, a moćićete da ispoljite kreativnost stvarajući svoj dom iz snova.

Najvažnija je priprema i planiranje za renoviranje stana. Zato ćemo u narednim redovima dosta pisati o tome. Potrebno je predvideti i dovoljno vremena. Jer renoviranje stana obično traje duže nego što to očekujemo.

renoviranje stana
Renoviranje stana-pre i posle.

Pripremanje za renoviranje stana

projektovanje enterijera
Plan osnove.

Za dobro renoviranje stana potrebno je dobro planiranje i priprema. Planiranje pre svega podrazumeva izradu projekta enterijera. Pošto smo o projektovanju enterijera već dosta govorili na drugim mestima nećemo se sada na to vraćati. Samo ćemo naglasiti da je projektovanje unutrašnjeg prostora ključna kada god vršimo neke promene u enterijeru.

Najvažniji deo projektovanja enterijera je vizuelizacija. Vizuelizacija enterijera podrazumeva da vam dizajner enterijera izradi 3D model enterijera koji posle možete menjati dok ne dođete do najboljeg rešenja. Pored vizuelizacije, projektovanje enterijera uključuje plan sprovođenja elektroinstalacija, vodovodnih instalacija, korišćenje izolacija, spisak materijala i dr.

Tek kada dobijete detaljan projekat enterijera znaćete tačno koji radovi treba da se izvedu i po kom redu. Imaćete i koliko toliko precizan vremenski okvir. Tada ćete moći i da dođete do približne računice troškova za renoviranje stana. Dakle, tek kada dobijete projekat enterijera, možete da počnete da tražite majstore odnosno izvođača. Drugačiji sled koraka bi bio pogrešan i rizikovali biste da renoviranje stana ne ispadne kako treba.

Izvođenje radova za renoviranje stana

adaptacija stana
Izvođenje radova.

Rekli smo već da će vam dataljan projekat enterijera dati odgovor na pitanje koji radovi treba da se izvedu. Tada je vreme da se raspitujete i o samim tim radovima. Nije bitno da li se radi o uvođenju električnih instalacija, stavljanju hidro izolacije ili hoblovanju i lakiranju parketa, morate da saznate što više o onome što ćete da radite u svom stanu. U suprotnom može vam se lako desiti da kvalitet tih radova ne bude zadovoljavajući, niti da budu izvedeni onako kako ste vi želeli. Jednostavno, majstori će da iskoriste vaše neznanje da bi uradili onako kako im je najlakše.

Kada dovodite majstore da vam izvode radove na renoviranju stana, morate biti spremni bukvalno na sve. Naravno, bolje je da dovodite majstore po preporuci, ali ni to vam nije neka velika garancija. U svakom slučaju morate ih stalno kontrolisati. Morate biti maksimalno uključeni, da bi majstori shvatili da se razumete u ono što se radi i da znate šta hoćete. Kada god vidite da nešto nije urađeno kako treba, morate ih vraćati da to poprave.

Jedan problem koji ćete sigurno imati sa majstorima jeste njihovo kašnjenje. Vodoinstalater recimo kaže da će da vam dođe u ponedeljak. On je to vama obećao da bi ste ga angažovali. Međutim on tada radi vodo-instalacije kod nekog drugog, a vama može da dođe tek sledeći petak. Sad zbog njegovog kašnjenja i svi drugi radovi čekaju. Zbog toga se redovno dešava da renoviranje stana traje mnogo duže nego što je predviđeno.

Redosled izvođenja radova

Već smo rekli da kompletno renoviranje stana mora da ide po određenom redosledu. Dakle, prvo idu grubi radovi, kao što je razbijanje pločica i rušenje zidova. To obično radi keramičar i on treba sav šut da odnese na deponiju.

keramičarski radovi

Zatim dolazi promena instalacija, kako hidro, tako i elektro instalacija. Hidro instalacije radi vodoinstalater, a elektro instalacije električar. Jako je bitno da se instalacije dobro i kvalitetno urade, da ne biste posle imali problema. Tada se, ako je potrebno, preuredjuje grejanje, premeštaju radijatori, dodaju novi.

vodoinstalaterski radovi

Nakon toga, u kupatilu se stavlja hidroizolacija. Kad se ona osuši lepe se pločice. Sve ovo radi keramičar. Na kraju se montiraju sanitarije i galanterija.

keramičarski radovi

U ostatku stana može paralelno da se postavlja stolarija. Sada postoji veliki broj firmi koje postavljaju pvc stolariju, pa tu nećete morati da se mučite oko dovođenja majstora.

ugradnja pvc prozora

Zatim se na zidove stavlja izolacija. Posebno mora da se obrati pažnju na izolaciju ako od terase pravite grejnu površinu. Tu onda ide i hidro i toplotna izolacija, a iznad zastakljenog dela ide limena okapnica, što radi limar. Potom idu gipsani i molerski radovi (ako pregrađujete sobu najbolje da koristite gips karton). I izolaciju i molerske i gipsane radove može da vam uradi dobar moler.

gipsani radovi

Konačno, dolazi postavljanje parketa, pa hoblovanje, pa lakiranje. To naravno radi parketar. Time bi renoviranje stana trebalo da bude završeno ukoliko ne bude nekih nepredviđenih okolnosti.

postavljanje parketa

Renoviranje stana u idealnim uslovima trebalo bi da traje tri nedenlje. To je moguće samo ako imate preduzimača. Medjutim u praksi, ukoliko nemate jednog izvođača koji ima tim majstora to traje bar dva meseca.

Jedan enterijerista i jedan izvođač

Do sada smo ukratko opisivali na šta sve treba da obratite pažnju kada tražite pojedinačno majstore za renoviranje stana. Međutim postoji mogućnost da obavite renoviranje stana, a da ne morate biti toliko uključeni u sve faze izvodjenja radova. Dovoljno je da nam samo objasnite kakav enterijer želite, i da sve ostalo prepustite profesionalcima. Studio Moja 4 zida dizajn enterijera ćemo vam izraditi detaljan dizajn enterijera neophodan za renoviranje stana.

Kada se dogovorimo oko vizuelizacije i projekta enterijera, dati projekat ćemo uputiti firmi koja se bavi izvođenju radova sa kojim sarađujemo, Enterijer tim. To je proverena firma koja se preko 20 godina bavi renoviranjem stanova.

dekoracija stana

Ono što je prednost ako angažujete Enterijer tim u odnosu na angažovanje pojedinačnih majstora jeste da će vam kvalitet biti zagarantovan i rokovi ispoštovani. Ova firma je jedna od retkih koja garantuje za kvalitet svojih radova, tako da, ako nešto nije urađeno kako treba, ova firma će to popraviti o svom trošku. Takođe vi nećete morati da budete uključeni kroz ceo proces renoviranja stana.

Ukoliko želite da vam Studio za dizajn enterijera Moja 4 zida pomogne oko removiranja stana možete nas pozvati ili ostaviti upit na kontakt stranici.

Similar Posts