Retro enterijer – neprolazni šarm Art Nuvo stila

Setomo se divnih vintage tifani lampi, čarobnih lustera od izuvijanog kovanog gvožđa, tapeta sa floralnim motivima. Rerto enterijer u Art Nuvo stilu nam daje osećaj topline i vraća u prošlost. Ko bi rekao da je ovaj retro enterijer, odnosno stil u dizajnu, pre nešto više od 100 godina predstavljao bunt mladih primenjenih umetnika i arhitekata protiv ustaljenih formi. Protiv bezidejnog ponavljanja klasičnih motiva renesanse. Protiv industrijskog repliciranja jednih te istih komada nameštaja. A za vraćanje unikatnoj i originalnoj zanatskoj izradi.  

art nuno enterijer
Motivi art nuvo stila u enterijeru

Art Nuvo (francuski) je imao razne nazive. U Austriji se zvao Bečka secesija, ili samo secesia. u Nemačkoj Jugendstil, u Engleskoj Modern style, u Španiji, odnosno Kataloniji Modernismo… Kako bismo opisali ovaj izuzetno autentičan pokret u arhitekturi, umetnosti i dizajnu enterijera s kraja IXX veka. Uzbudljiv, intigrantan, šarmantan, psihodeličan. Asimetrični dizajn floralnih oblika, bogate dekoracije ispraćene dugim, izuvijanim linijama. Možemo takođe reći da Art Nuvo predstavlja prvi prodor modernog dizajna u to vreme. On nije zasnovan na klasičnim uzorima, već  mu je jedini putokaz estetika samog dizajna kao takvog.

retro enterijer
                         Art Nuvo – retro enterijer, Vila Majorele, Nansi, Francuska

Koje odlike ima retro enterijer u stilu Art Nuvo?

Njegove početke reprezentuje hotel Tasel u Briselu. Hotel Tasel, koji je projektovao Viktor Horta, belgijski arhitekta, završen je 1893. godine i predstavlja tipičan Art Nuvo stil u arhitekturi i dizajnu enterijera. Poznat je po svojim raskošnim stepenicama, vitkog i vijugavog oblika, po bogatoj dekoraciji koja vas uvlači u prostor, po prozirnom staklenom svodu bogato dekorisanog vitraža. Art Nuvo inače nije industrijski dizajn, već zanatski i unikatni. Zbog toga nikad nije bio dostupan širokim narodnim masama.

retro enterijer
                   Primer za Art Nuvo retro enterijer, Hotel Tasel u Briselu, čuveno stepenište

Svoj vrhunac Art Nuvo je doživeo 1900. godine, tokom svetske izložbe u Parizu. Mnoge izložbene hale bile su dekorisane u ovom stilu, posebno paviljon posvećen dekorativnoj umetnosti. Tada je pušten u rad pariski metro i otvoren čuveni ulaz u metro, dizajniran i dekorisan u stilu Art Nuvo.

retro enterijer
            Pariski metro

Art Nuvo u umetnosti, arhitekturi i dizajnu

Art Nuvo je pre svega pokret u umetnosti u kojem su umetnici nastojali da prevaziđu jaz između lepih i dekorativnih umetnosti. Najpoznatiji slikari ovog stila su: Čeh, Alfonso Muha, Austrijski slikar. Gustav Klimt i veliki francuski slikar Anri Tuluz Lotrek, čiji su posteri obeležili ovaj period. U to vreme vladalo je veliko oduševljenje japanskim duborezima, čiji se umetnički stil savršeno uklapao u Art Nuvo.

moderne painting
                             Tuluz Lotrek, poster
chat noir
                             Tuluz Lotrek, čuveni poster
art nuvo
              Japanski duborez

Posebno mesto, kada govorimo o velikim arhitektama iz ovog perioda u Španiji, pripada katalonskom geniju, Antoniu Gaudiu. Do danas je sedam njegovih građevina UNESKO proglasio svetskom kulturnom baštinom. Treba reći da, iako se smatra da jedan period njegovog stvaralaštva pripada Art Nuvo stilu, odnosno španskom Modernismo, Gaudi je toliko jedinstven da je zapravo njegov stil samo njegov. Njegove čarobne građevine, sa svojim prirodnim, negeometrijskim oblicima, izgledaju kao da su izašle iz neke bajke i ne mogu se uporediti ni sa čim što je do tada postojalo.

     zamak iz bajke
                                    Gaudi, Sagrada Familija

Art Nuvo dizajn je u Americi postao poznat po nakitu i ukrasnim predmetima koje je proizvodila kompanija Tifani. Na vlasnika kompanije Luisa Tifanija snažno je uticala pomenuta izložba u Parizu, tako da njegovi proizvodi imaju prirodne cvetne oblike, ili su inspirisani pticama i insektima u letu. Tifani lampe sa svojim cvetnom staklenom ornametikom i dan danas su čuvene i veoma tražene.

tiffany lamp
Čuvena Tifani lampa

Kako je Art Nuvo ponovo postao moderan tokom hipi revolucije?

Kako je Art Nuvo odjednom nastao i brzo se proširio, tako se brzo i posle kratkog vremena počeo smatrati prevaziđenim. Već od 1910 njega sve više počinje da zasenjuje glamurozni sjaj Art Deko stila. Međutim, Art Nuvo je ponovo postao popularan 60-tih i 70-tih godina XX veka u vreme Hipi pokreta. Njegova vijugava psihodelična floralna dekoracija i žensko telo kao česta tema slikarstva ovog perioda, savršeno se uklapala u narative Hipi pokreta, kao što su konzumiranje droga, slobodna ljubav, ljubav prema prirodi.

hipi poster
            Hipi poster u stilu Art Nuvo
hipi poster
        Umetnička slika-Hipi devojke

Art Nuvo estetika je snažana i autentičana, zahteva veliku imaginaciju i majstorstvo dizajnera i zbog toga nije za svakoga. Iako ovaj retro enterijer može da deluje upadljivo vintage, pojedini predmeti iz Art Nuvo perioda mogli bi da ostave vrlo upečatljiv utisak i u vašem modernom domu. Kako takav retro enterijer na moderan način primamljivo može izgledati pogledajte ovde.

Similar Posts