Kako smo jedan zatvoren stan preuredili u otvoren svetao prostor u skandinavskom stilu

U našem poslu dizajnera enterijera često smo se susretli sa problemom previše zatvorenih prostora, koji takoreći ne dišu, ne komuniciraju, nemaju dovoljno svetlosti. To je najpre zato što su takvi stanovi previše podeljeni zidovima, dakle imaju previše malih prostorija, što ne ide uz tu kvadraturu i imaju previše nameštaja (skoro po pravilu tamnog) koji guši prostor. Najbolji lek za takav prostor je rušenje svih nepotrebnih zidova, tako da se prostor otvori, dobije se više mesta i svetlosti. Za stil enterijera često odabiramo (u zavisnosti od želja klijenta) skandinavski stil. Skandinavskom stil je sveden, jednostavan, a istovremeno ima neku prijatnu toplinu.

Skandinavski stil enterijera na primeru jednog stana koji smo dizajnirali

Ovde ćemo vam opisati kako smo dizajnirali jedan takav stan, koji je bio “ugušen” zidovima i nameštajem, primenjujući skandinavski stil. Videćete koliku svežinu i pozitivnu energiju može da dobije stan ako se samo dobro osmisli.

Naši klijenti, mladi bračni par sa Mirijeva gde imaju stan od nekih 65 kvadrata, što nije toliko malo. Međutim u stanu ste se osećali skučeno. Sav je bio u zidovima, a stvari i nameštaj kao da su hteli da se oburuše na vas. To je zato što je stan imao, pored dnevne sobe sa šankom (nije bilo mesta za trpezarijski sto), još tri sobe, veliki hodnik i usku, a dugačku zastakljenu terasu koja služi kao vešarnica. To je previše za ovu kvadraturu.

Poblematičan raspored stana i kako smo ga rešili

Glavno pitanje je koje su potrebe klijenata. Istia da naši klijenti čekaju bebu, ali im i pored toga ne trebaju tri sobe pored dnevne sobe. Dovoljno je da imaju veću dnevnu sobu otvorenog tipa, sa kuhinom i trpezarijom, spavaću sobu i dečiju sobu. Tako da nam je cilj bio da dobijemo takvu strukturu.

Na skicama ispod vidi se koja nam je bila ideja. Dakle plan je bio da srušimo zid između dnevne sobe i pomoćne sobe do nje koja nije imala neku definisanu funkciju, osim da tu eventualno prespava gost. Takođe bismo uklonili vrata između dnevne sobe i zastakljene terase, kao i zid sa prozorom između pomoćne sobe i terase. Tako bismo dobili jedan veliki otvoren prostor koji bi konačno “prodisao”

projekat renoviranja stana
Osnova prvobitnog stanja sa planom izmena.

Jedan mali deo terase bi ostao i njega bi otvorili, tako da bi to onda bila prava terasica. Veći deo terase, kao i ova pomoćna soba bi postali dnevna soba. Tako da bi tv zid bio zid koji je prvobitno delio pomoćnu i spavaću sobu. Sada imamo i mesta za trpezarijski sto koji bi bio na mestu gde je bila ugaona. U tom slučaju šank nam nije potreban.

Jedini mali problem jeste bio što smo otkrili da je jedan deo zida pomoćne sobe prema dnevnoj bio noseći. Bio je takoreći u obliku stuba. Prema tome on je morao da ostane. Njega smo mislili da obložimo gips kartonom, tako da tu mogu da prolaze elektroinstalacije i na kraju da ga dekorišemo dekorativnom ciglom.

Skandinavski stil za dnevnu sobu

U manjim domovima, što je kod nas najčešći slučaj, dnevna soba, pored uobičajenih funkcija, ima i funkciju pomoćne spavaće sobe. U slučaju naših klijenata njima je takođe trebalo da dnevna soba bude pomoćna spavaća soba za goste, pošto smo izgubili pomoćnu sobu. To smo rešili tako što smo predvideli trosed koji može da se razvlači.

Ono što nas je radovalo jeste da je ceo prostor trebao da se renovira, tako da smo imali veću slobodu za kreativnost. Uz to, klijenti su u određenim domenima tačno znali šta žele i nisu imli nerealne zahteve. Želeli su otvoren svetao i moderan enterijer stana koji će imati minimum dnevnu sobu otvorenog tipa sa kuhinjom i trpezarijskim stolom i krevetom na kojem će po potrebi moći da se spava, zatim spavaću sobu i dečiju sobu.

Uz funkcionalno osmišljen enterijer dnevne sobe odlično ide skandinavski stil koji smo primenili. Skandinavski sti je i sam funkcionalan i jednostavan. Jer jako je bitno da ovakva dnevna soba, koja ima najmanje tri funkcije ne bude prenatrpana. Dekorativna šema boja nam čine sivo zelena, siva kao neutralna, bela i prirodna boja drveta. Ovo su tipične boje koje idu uz skandinavski stil i to su najčešće boje nameštaja u Ikei i Jisk-u. S obzirom da naši klijenti nisu bili u mogučnosti da previše ulože u renoviranje i opremanje stana, a i nikakva vrsta luksuza im nije bila bliska, većinu nameštaja smo planirali da nabavimo u tim prodavnicama nameštaja.

Spavaća i dečija soba

Spavaća i dečija soba ostaju gde su i pre trebale da budu. Samo što se sada u spavaću sobu ulazi iz dnevne sobe, a ne sa terase, kao što je ranije bilo. Raspored u spavaćoj sobi smo malo drugačije isplanirali, pa nam je stao ormar i radni sto. Radni sto je do sada bio u pomoćnoj sobi, a bio je potreban klijentkinji kada radi od kuće.

Predvidelu smo da boje u spavaćoj sobi budu nežne i umirujuće. Na jednom zidu su tapete sa floralnim motivima, a zid iza uzglavlja je siv, dok su ostali zidovi beli. Iako imamo zidove u više boja to nije problem jer su sve to blage neutralne nijanse.

Dečija soba je izduženog oblika. U nju se ulazi iz hodnika. Da bismo što bolje iskoristili prostor osmislili smo most – ormar oko kreveta, koji će biti jako potrebn za dečije stvari i igračke. Na krevetu će u početku da spava majka, dok je beba još mala. U sobi smo još predvideli dečiji krevetac, koji će posle biti zamenjen radnim stolom, kada beba malo poraste.

Kako je skandinavski stil preobrazio enterijer

Kada su klijenti videli 3D modele nisu mogli da prepoznaju svoj stan. Nisu mogli da veruju da onaj zbijeni prostor može da izgeda ovako prostrano i sveže. Već se na 3D modelu može videti da će prostor biti i znatno svetliji. Ovo zbog toda što ima manje zidova kada je u pitanu dnevna soba i što sada svetlost ne prolazi više prvo kroz terasu, već ulazi direktno u dnevnu sobu.

Skandinavski stil enterijera je takođe dosta doprineo boljoj energiji u celom enterijeru. Njegova jednostavna praktična forma i naglasak na prirodnim bojama unose neku svežinu i lakoću u prostor. Sigurni smo da će ovaj stan biti srećan dom ovoj novoj porodici.

Similar Posts