Kako osmisliti enterijer sobe za tinejdžerku?

Soba za tinejdžerku ili tinejdžera je vrlo specifična prostorija u domu. Za enterijer sobe za tinejdžerku / tinejdžera važe drugačija pravila dizajna enterijera nego za ostatak doma. To je zato što ona predstavlja ceo svet tinejžera u malom. Sada ćemo da vam pokažemo kako smo uredili jedan enterijer sobe za tinejdžerku.

soba za tinejdžerku
Soba za tinejdžerku ima funkciju i radne i spavaće sobe.

Kako je trebalo da izgleda soba za tinejdžerku?

soba za tinejdžerku
Pogled na tv.police i radni sto.

Dete za koje smo radili enterijer dečije sobe je jedna devojčica od 13 godina. Njena mama nas je angažovala iz razloga što su se uselile u novi stan, koji još nisu preuredile u skladu sa svojim željama. Za ostatak stana devojčicinoj mami nije bila potrebna pomoć enterijeriste, jer je tačno znala kako hoće da preuredi enterijer.

Međutim, kada se radilo o sobi svoje ćerke, tu nije htela da nameće svoja rešenja. Htela je da njena devojčica dobije sobu koja će se njoj svidjati. Koja će se dizajnirati prema njenim potrebama i željama.

Sa druge strane devojčica nije sama umela da definiše kakvu sobu želi. Zato je bio potreban enterijerista, da izradi 3D model za enterijer sobe, kako bi ova tinejdžerka mogla da vidi šta joj se sviđa a šta ne.

Šta sve treba da ima soba za tinejdžerku

Enterijer sobe za tinejdžerku, mora da ima gotovo sve što ima jedan dom. Deca se u ovom periodu mentalno polako osamostaljuju i treba im jedan kutak u domu u kome će imati sve. Kutak koji će postati njihov dom u domu roditelja. U njemu će odrastati, provodeći jako mnogo vremena.

Zato soba za tinejdžerku treba da ima sve što joj je potrebno. To znači da devojčica osim zajedničkog obedovanja u trpezariji, može ceo ostatak dana da provede u svojoj sobi. Jer ta je soba devojčicin dom u domu, i predstavlja njen svet u malom.

To znači da ova soba mora da ima krevet za spavanje, ali i sofu ili stolice za sedenje, kada dođu drugari i drugarice. Zatim treba da ima ormare za odeću, veš i posteljinu. Onda treba da ima jednu ili više polica za knjige i eventualno komodicu za lične predmete. Naravno, treba da ima tv i računar. Pored toga potrebno je predvideti dovoljno utičnih mesta za ostale eventualne električne uredjaje, punjače, lampe itd.

soba za tinejdžerku
Pogled ka prozoru.

Dalji nastavak rada na projektu

devojačka soba
Tip kreveta koji smo naručili u meri. Ovi drveni delovi će biti u prirodnoj teksturi drveta.

Postojeća devojčicina soba koja je trebalo da se preuredi je izgledala zaista prazno i bezlično. To nimalo nije ličilo na enterijer sobe za tinejdžerku. Osim kreveta tu se još nalazila jedna stara komoda za tv sa plakarom iz jednog dela. I to je sve.

Jedan od zahteva devojčice i njene mame bio je da u sobi može da prespava još jedno dete, njena drugarica. Takođe, imali su dva kvalitetna dušeka, a mama je bila spremna da naruči pravljenje kreveta po meri kako bi iskoristila te dušeke. Odmah smo angažovali firmu Drvomax koja će napraviti krevet na razvlačanje sa fijokama po meri, sličan kao što može da se nadje u ikei, ali od punog drveta.

Takođe pored kreveta smo stavili usku komodu sa fijokama za lične stvari. Sa druge strane kreveta na zidu smo dodali jednu jednostavnu policu na kojoj može da stoji lampa, upravljač za tv i sl.

Na mestu gde je stajala komoda sa televizorom, preko puta prozora, odlučili smo se postavimo jednostavan ali prostran američki plakar. Direktno na zid preko puta kreveta okčili smo tv, a iznad njega, kako i sa njegove leve i desne strane okačili smo tri različite police. Levo od televizora i polica smestili smo radni sto.

Nakon prvog probnog 3D modela sobe shvatili smo da devojčica voli meke oblike i tople, nežne boje, kao što je svetlo roza npr. Zato smo se odlučili da tip tepiha bude meki duboki (šegi) u svetlo-roze boji. U istoj boji bi bili i veliki jastuci na trosedu koji služe kao naslon za leđa. Plakar je u svetlo smeđoj boji sa organskom teksturom drveta, isto kao i radni sto i drveni delovi kreveta, kao i komoda koja je do kreveta. Sve police su u beloj boji. Luster je veliki papirni žute boje. Zidovi su u svetlo-bež boji.

kevet za dečiju sobu
Pogled na krevet.

Završetak projekta

Dobili smo jedan lep enterijer sobe za tinejdžerku, mekih oblika i umerenih kontrasta. Boje koje dominiraju su tople i nežne. Tako je ostvarena jedna smislena estetska celina boja i oblika.

Devojčici se naš enterijer jako dopao i nakon nekoliko sitnih izmena dobila je model sobe kakav je želela. Naravno da će ona svoju sobu, kada bude gotova i sama ukrasiti i dati joj svoj pečat. Devojčica voli fotografiju i slikarstvo, tako da smo sigurni da svoju sobu obogatiti slikama i posterima.

Video o dizajnu sobe za tinejdžerku.

Similar Posts