Stub u sobi | ideje kako da iskoristimo noseći stub na primeru jednog modernog stana od 80 kvadrata

imate noseći stub u dnevnoj sobi i najradije biste voleli da nestane. Srušili biste ga ali znate da mora da ostane. Takav problem imao je naš klijent koji u centru Zemuna ima prelep moderan stan od 80 kvadrata.

stub u sobi
Pogled na stub iz kuhinje.

Kako je postavljen noseći stub u sobi

Stan ima dve terase i dve spavaće sobe. Dnevna soba je spojena sa kuhinjom i trpezarijom. Stub u sobi je bliže kuhinji i tako delimično deli dnevni boravak od kuhinjskog dela. Pošto je dnevni boravak spojen sa kuhinjom i trpezarijom, ovaj stub može donekle da smanji manevarski prostor za raspoređivanje.

Međutim, s druge strane može da bude vrlo zanimljiv detalj. Kao drugo, stan ima dve terase. U jednu se ulazi iz dnevne sobe, a u drugu se ulazi iz spavaće sobe, ali može da se uđe i iz dnevne i iz hodnika. Takođe, primetili smo da, iako se radi o prostranom stanu (80 m2), biće pravi izazov smestiti ormare, jer su hodnici dosta uski, a ostale dve sobe, pored dnevne, dosta male. 

Prednost ovog stana je što je dvostrano orjentisan i ima puno velikih prozora koji sežu od plafona do poda, što ga čini veoma otvorenim i svetlim. Možemo reći da se prosto kupa su svetlosti. To pogotovo važi za dnevnu sobu koja takodje ima prozore na dve strane.

Okviri prozora i balkonskih vrata su crni, što je neobično i zanimljivo, jer je time postignuta jaka forma. I čitava struktura stana i raspored prostorija su zanimljivi. Sve to je činilo rad na projektovanju enterijera za ovaj moderan stan inspirativnim.

enterijer za moderan stan
Pogled na terasu.

Tok rada na projektu

Najpre smo pristupili osmišljavanju kuhinje, pa smo u odnosu na nju pravili raspored ostatka velikog dnevnog boravka. Trpezarijski sto smo smestili u produžetku kuhinje jer je pomenuti stub sprečavao da se isti komforno smesti prema dnevnom boravku. Ovaj prostor u produžetku kuhinje je međutim dosta skučen tako da trpezarijski sto ne bi smeo da bude većih dimenzija od 1mx1m. Takođe, smatrali smo da bi jako lepo bilo da trpezarijski sto i stolice budu u jednostavnom retro pariskom stilu isto kao i kuhinja.

stub u sobi
Pogled na stub.

Zatim smo predložili da se stub u sobi ukrasi imitacijom cigle. Time bi se ambijent učinio življim i zanimljivijim. Takođe, predložili smo da nameštaj u dnevnoj sobi ne bude iz jednog kompleta, već iz više različitih. Dve male police za knjige i cveće postavili smo na različita mesta i još jednu malu viseću policu za fotografije iznad televizora. Sve ovo – više komada nameštaja različitog stila, više polica različitog oblika, uz crne okvire prozora i puno zelenila i svetlosti čini da dnevni boravak nikako ne deluje monotono, već vrlo vedro i zanimljivo.

Što se tiče preostale dve sobe, jedne veće sa terasom i jedne manje, predložli smo da veća soba bude spavaća u kojoj bi se smestio omanji ormar, opet u retro stilu. Sa druge strene, u manjoj sobi bi bio samo veliki američki plakar i radni sto. Tako bi se u manju sobu smeštala odeća i ona bi služila za presvlačenje, ali i kao radna soba. Time bi se rešio problem nedostatka mesta za ormare u hodniku, a postojala bi i odvojena radna soba.  

moderna spavaća soba
Spavaća soba

Završetak rada na projektu i završne ocene

Dizajniranje enterijera za ovaj moderan stan sa elementima retro stila bio je vrlo uspešan. Stan je imao sve. I predivan dnevni boravak sa kuhinjom i trpezarijom, radnu sobu i sobu za presvlačenje.

Pokazali smo da stub u sobi može da bude poseban deo dekoracije koji će učiniti da dnevna soba izgleda originalno i jedinstveno. Takođe ako dobro osmislite prostor, stub u sobi može delimično da podeli delove prostorije koji imaju različitu namenu.

Sve je u ideji. Ovaj noseći stub smo dekorisali imitacijom cigle i uz njega smo prislonili fotelju. On deli dnevni boravak od kuhinjsko-trpezarijskog dela.

Sve u svemu, klijent će dobiti jedan lep, vedar, zanimljiv, retro – moderan stan. Želimo mu svim srcem da u njemu uživa i provede divne trenutke.

Similar Posts