Trpezarija i kuhinja u sklopu dnevne sobe – originalno rešenje

Moderni stanovi se najčešće prave tako da bude trpezarija i kuhinja u sklopu dnevne sobe. Zato je taj jedan “open space” prostor reprezentativan i treba mu posvetiti posebnu pažnju. Trpezarija i kuhinja u sklopu dnevne sobe treba da bude jedna celina. Boje, forme i stil enterijera treba da budu lepo uklopljeni. To često nije lako zato što trpezarija i kuhinja i dnevna soba imaju različite funkcije. Iz tog razloga je naša klijentkinja iz Osjeka odlučila da nas angažuje kako bismo joj pomogli da se trpezarija i kuhinja u sklopu dnevne sobe što bolje uklope.

Trpezarija i kuhinja u sklopu dnevne sobe
Dnevni boravak sa trpezarijom.

Kako je organizovana trpezarija i kuhinja u sklopu dnevne sobe

Trpezarija i kuhinja u sklopu dnevne sobe
Pogled na balkonska vrata.

Prostorija u kojoj je trpezarija i kuhinja u sklopu dnevne sobe je dugačka centralna prostorija u četrvorosobnom stanu. Dimenzije ove prostorije su 363 cm x 822 cm. Na jednoj strani su baklonska vrata za terasu, dok je na drugoj strani kuhinja i hodnik u nastavku iz kojeg se ide u kupatilo i dve spavaće sobe.

Pošto se radi o dugačkoj, uskoj prostoriji, logično je da segmenti prostorije sa određenim namenama biti poređani u nizu. Prvo, do balkonskih vrata ide deo namenjen dnevnom boravku, pa onda trpezarijski deo i na kraju kuhinjski deo.

Kakva je trpezarija i kuhinja i dnevna soba trebala našoj klijentkinji

Klijentkinja je želela moderan skandinavski enterijer, ali sa dosta boja koje nisu uobičajene za ovaj stil. Svidjao joj se neobičan avangardni ambijent sa dosta jakih kontrasta. Posebno je volela zelenu boju i htela je da joj ta boja dominira u kuhinji. Pored toga želela je i da druge boje budu zastupljene u enterijeru, kao što su plava, žuta i crvena.

U dnevnom boravku želela je trosed ili ugaonu garnituru ako može da stane. Što se tiče trpezarijskog dela, pored trpezarijskog stola za 6 osoba želela je da ima i šank.

Kuhinja treba da ide u Г sa prvim gornjim elementima dubine 35 cm i višim gornjim elementima koji idu do plafona, a dubine su 60 cm. Iz kuhinje se nastavlja hodnik koji vodi u kupatilo i dve spavaće sobe i tu je trebalo smestiti plakar.

Trpezarija i kuhinja u sklopu dnevne sobe
Varijanta dnevnog boravka sa sivom ugaonom garniturom.
dnevna sa kutnom
Varijanta dnevnog boravka sa zelenom ugaonom garniturom.

Enterijer dnevne sobe

Pošto se radi o modernom enterijeru jakih kontrasta u kome smo imali nameru da malo mešamo stilove, morali smo dobro da vodimo računa o slaganju boja. Pri slaganju boja moramo imati u vidu boju poda i zidova, a ne samo nameštaja koji unosimo.

Dakle u našem slučaju pod u dnevnom boravku i trpezariji je prekriven parketom tople prirodne boje drveta. Sa tom bojom dobar kontrast prave hladne boje kao što su plava i zelena. Odlučili smo se za tamno – zelen trosed (ubedili smo klijentkinju da nema mesta za ugaonu garnituru). Zelena je klijentkinji omiljena boja i u toj boji će biti kuhinja. Zid iza troseda će ukrašavati dve umetničke apstraktne slike na kojima ima crvene boje koju klijentkinja voli.

Ispred troseda će biti tv na otvorenoj komodi (ovakva se može naći u Ikei). Zid iza televizora ukrašavaće dekorativne letvice. Sa leve strane televizora će biti velika egzotična biljka a sa desne moderna umetnička sulptura. Do skulpture su vrata, pa onda jedna zanimljiva staklena polica za knjige i cveće. Sve to daje ovom zidu dinamičnu notu čineći ga zanimljivom fokalnom tačkom.

kuhinja
Pogled na kuhinju iz dnevne sobe.

Enterijer trpezarije i kuhinje

kuhinja sa ostrvom
Varijanta kuhinje sa ostrvom.
kuhinja sa ostrvom
Kuhinja, pogled na pećnicu.

U trpezarijskom delu imamo sto sa 6 stolica. Sto je u skandinavskon stilu, ali sa crnim metalnim nogicama, kako bi pravili kontrast parketu. Zid do stola smo ukrasili asimetričnim ogledalima. Ovo se posebno dopalo klijentinji jer je neobično i zanimljivo i lepo se uklapa u avangardni ambijent koji smo želeli da postignemo.

Zatim dolazi kuhinja oko koje smo imali najviše nedoumica. Klijentkinja je želela da joj kuhinja bude u tamno-zelenoj boji sa radnom pločom u svetlo-smeđoj boji drveta. Htela je iznad gornjih elemenata još jedne elemente koji idu do plafona i koji su dublji, tako da ima više mesta za odlaganje. Ti elementi koji idu do plafona bi mogli biti svetlo smeđi kao boja ploče ili zeleni, kao i ostali elementi.

Takođe klijentkinja je, pored trpezarijskog stola želela i šank sa dve ili tri stolice. Odlučili smo se na kraju ipak za kuhinjsko ostrvo ispred kojeg će biti dve malo višlje stolice. Ovako bi od kuhinjskog ostrva dobila još veću radnu površinu, a ostrvo bi imalo i funkciju šanka.

Treba još napomenuti ta se preko puta prilaza kuhinji nalazi veliki američki plakar 280 cm širine. Plakar je u jednostavnoj beloj i tamno-sivoj kombinaciji boja. Time smo iskoristili ceo prostor. Svaki deo ima svoju funkciju.

Raznovrsno osvetljenje

Osvetljenje je vrlo važan deo dizajna enterijera. Uz pomoć njega dodatno naglašavamo stil i narativ enterijera. Za ovaj projekat – trpezarija i kuhinja u sklopu dnevne sobe, predvideli smo kombinaciju ambijentalnog i namenskog osvetljenja.

Namensko osvetljenje imamo u kuhinji. Njega čine led trake na prvim i drugim gornjim elementima. Svetlo na prvim gornjim elementima osvetljava radnu površinu, a svetlo iznad njega osvetljava prve gornje elemente. Pored toga u kuhinji imamo četiri plafonske lampe koje usmeravaju svetlost na različite strane

Iznad šanka imamo dva lustera. Lusteri su crne boje, u jednoj blažoj varijanti industrijskog stila. U trpezarijskom delu imamo jedan zanimljiv trpezarijski luster koji visi iznad stola. Sama visaljka je u obliku kaveza. I konačno u dnevnom boravku imamo vrlo interesantan luster loptastog oblika, gde je abažur od napravjen od furnirskih traka.

dnevna soba
Pogled na tv kada je noć sa uključenim osvetljenjem.

Zaključak

Klijentkinja je dobila baš ono što je želela, veseo i avangardan ambijent. Ovde smo uspešno pomešali više stilova i napravili jak kontrast boja. Neki komadi nameštaja i sami imaju u sebi mešavinu više stilova. Takvu mešavinu stilova nazivamo tranzicioni stil. To znači da u enterijeru nemamo samo isključivo retro ili isključivo minimalističke elemente, već u svakom imamo fini prelaz iz jednog u drugi stil.

avangardan enterijer
Primer kako enterijer izgleda drugačije kada ima dosta prirodnog svetla.

Pored toga, namernim postavljanjem neobičnih dekorativnih elemenata, kao što je postavljanje ogledala u trpezariju u cilju dekoracije, dali smo enterijeru jedinstven avangardni pečat. Toliko puno boja i stilova smo uklopili u jednu celinu, koja nije ni prenatrpana ni preterano šarena, već ima svoj unutrašnji smisao i šalje određenu poruku. Poruka je da ovde živi vesela i ekscentrična osoba otvorenog uma.  

Video dnevne sobe sa kuhinjom i trpezarijom.

Similar Posts