Uredjenje apartmana od 35 kvadrata na Zlatiboru – mali apartmani

Za uredjenje apartmana na planini, ukoliko imate sreću da posedujete jedan takav dragulj, vredi uložiti poseban trud i čak angažovati dizajnera enterijera da vam pomogne.

uredjenje apartmana

Bilo da je apartman namenjen samo za vas i vaš odmor, ili je namenjen za izdavanje ili komobinovano i jedno i drugo, uredjenje apartmana treba da bude nesvakidašnje i lepo. Jer na odmor i odlazimo da vidimo nešto novo i da nam bude lepo i prijatno. Takav utisak će nam upotpuniti dobro osmišljeno uredjenje apartmana.

uredjenje apartmana

Kako je došlo do projekta vezanog za uredjenje apartmana na Zlatiboru

Naš klijent je zapravo bio investitor koji je gradio nove aprtmane na Zlatiboru. Aprtmani o kojima je ovde reč nisu još ni izgrađeni. Investitor je želeo da prodaje apartmane još pre izgradnje. Zato mu je bila potrebna vizuelizacija apartmana, da bi budući kupci mogli da vide kako bi uredjenje apartmana na planini moglo izgledati.

Zgrada treba da ima četiri sprata plus prizemlje i potkrovlje. Na svakom spratu su četiri dvosobna stana sa terasom i to od 37 m2, 33 m2, 38 m2 i 31 m2. Svi apartmani imaju dnevnu sobu sa trpezarijom i malom kuhinjom, spavaću sobu, kupatilo i malu terasu.

Trebalo je osmisliti uredjenje apartmana tako da enterijer izgleda što primamljivije, što bi privuklo potencijalne kupce. S tim u vezi imali smo slobodu da osmislimo originalno uredjenje apartmana. Klijent nije imao neke posebne zahteve vezano za estetiku i stil enterijera. Ipak, apartmani su morali biti praktični, budući da se radi o malim apartmanima, pogodni kako za izdavanje, tako i za duži boravak.

enterijer apartmana
Predsoblje u jednom od apartmana.

Kakva smo rešenja osmislili za uredjenje apartmana na Zlatiboru

Rekli smo da su apartmani imali dnevnu sobu sa kuhinjom i trpezarijom, spavaću sobu, kupatilo i malu terasu. Akcent je bio na uredjenju dnevne sobe sa kuhinjom i trpezarijom. Prvo što je to najreprezantitivnija prostorija i tu će se provoditi najviše vremena. Pored toga apartman je mali i morali smo maksimalno dobro da iskoristimo ograničen prostor.

uredjenje apartmana
Dnevna soba u prvom apartmanu.

Stil enterijera za uredjenje apartmana je tranzicioni (moderan sa retro notom). Imamo dosta drvenih površina i dosta crnobelih kontrasta. Takođe, eksperimentisali smo sa bojama koje ljudi ređe koriste u enterijeru, kao što su zelena i plava.

trpezarija sa dnevnom i kuhinjom
Trpezarija prvog apartmana

U prvom apartmanu u dnevnoj sobi smo imali sivu ugaonu garnituru sa raznobojnim jastučićima. Zid na kojem je televizor je dekorisan drvenim letvicama, a ispod tv je bela komoda iz Ikeje. Iza ugaone je radijator, pa smo odlučili da celom dužinom napravimo masku za radijator u boji i teksturi drveta, koja će istovremeno služiti i kao polica za ukrasne predmete.

okrugli trpezarijski sto
Pogled iz trpezarije prvog apartmana.

U nastavku je okrugli trpezarijski sto bele boje sa četiri stolice. Preko puta je mala kuhinja u klasičnom skandinavskom stilu, sa belim frontovima i drvenom radnom pločom. Zidne pločice su vrlo zanimljive, u retro stilu.

Takođe, uneli smo neke neobične elemente koji su enterijer učinili življim i nesvakidašnjim. To su na primer asimetrična ogledala u dnevnoj sobi koja ne samo što daju enterijeru avangardnu notu, nego i stvaraju iluziju da je prostor veći. Pored toga odabrali smo simpatičan tepih sa kružnim šarama. Te kružne forme podržava kružni trpezarijski sto, kružni klub stolovi i velika polukružna odnosno lučna podna lampa. Tim ponavljanjem kružnog oblika smo dobili „ritam“ u enterijeru.

Dnevne sobe u ostalim apartmanima

Druga dnevna soba je nešto manja, pa nismo mogli da stavimo ugaonu garnituru, već smo stavili simpatičan retro-moderan zeleni trosed sa žutim jastučićima. Iza troseda zid dekorišu dve apstraktne slike. Preko puta je tv sa belom komodom i ukrasnim letvicama, isto kao i u prethodnom apartmanu.

zeleni trosed
Zeleni trosed.

I ovde imamo malu skandinavsku kuhinju i okrugli sto, ali sa tri stolice. Kao što smo u prethodnom apartmanu ritam postigli kružnim formama, to smo ovde uradili žutim detaljima. Imamo žute jastučiće na trosedu, žute šare na tepihu i žute detalje na slikama i iza troseda.

tv zid
Dnevna soba drugog apartmana, pogled na tv.

Treća dnevna soba je malo drugačija od prethodne dve. Imamo jednu plavu ugaonu garnituru, a iza nje je zid ukrašen mnoštvom slika i fotografija. Među njima je i zidni časovnik Dalijevom stilu. Ovakva dekoracija daje ambijentu jednu šarmantnu retro notu. 

yid sa slikama
Dnevna soba trećeg apartmana, pogled na ugaonu garnituru.

Preko puta je na zidu tv. Ispod njega je dugačka bela komoda, a sa leve strane dve vetrikalne asimetrčne police i iznad još jedna viseća police. Imamo i dva mala klub stola nepravilnog oblika (skandinavski stil), jedan crni jedan beli.

Zbog manjka prostora imamo trpezarijski sto sa samo tri stolice. Kuhinja nam je takođe u skandinavskom stilu sa belim frontovima i drvenom radnom površinom, dok gornji elementi imaju drvene frontove.

Četvrta dnevna soba je drugačija od prethodne dve. Malo je više svedena i u modernom stilu. Tu imamo opet tv i ispod njega dugačku belu komodu, ali koja je asimatrično postavljena u odnosu na tv, budući da joj tv nije na sredini, već je pomeren dosta ulevo. Takođe zid iznad tv je dekorisan drvenim letvicama, ali one su grupisane na dva mesta. Prvo iza tv, gde ih ima više i skroz desno gde ih ima dosta manje.

uredjenje apartmana
Dnevna soba četvrtog apartmana.

Ovakvom namernom asimetrijom pojačali smo poruku modernog i svedenog dizajna koja glasi „manje je više“, samo ako se dobro osmisli. Desno od tv i komode postoji kutak koji smo iskoristili da tu smestimo moderan radni sto.

uredjenje apartmana
Dnevna soba četvrtog apartmana.

Ostale prostorije u apartmanima

Što se tiče ostalih prostorija u ova četiri planinska apartmana, a to su spavaće sobe, kupatila i terase, one su uglavnom slične, pa o njima nećemo mnogo govoriti.

Svaka spavaća soba ima bračni krevet, plakar i noćni stočić sa lampom, s tim što u jednoj spavaćoj sobi umesto noćnog stočića imamo sto za šminkanje. U svakoj spavaćoj sobi predvideli smo da jedan zid bude obložen tapetama sa umirujućom floralnom šarom. Takođe u svakoj spavaćoj sobi zid nam dekoriše jedna ili dve umetničke slike.

moderna spavaća soba
Moderna spavaća soba

Što se kupatila tiče ni jedno nije identično, ali smo u svakom kupatilu primenili istu dekorativnu šemu. Najpre predvideli smo moderan enterijer kupatila. Kombinovali smo svetle i tamnosive pločice, ali smo u svakom kupatilu predvideli i detalje u boji i teksturi drveta. To su obično komode, police za peškire, ili ploča na kojoj se drži ogledalo.

moderno kupatilo
Kupatilo u jednom od apartmana.

Terasa u apartmanima je mala. Ima samo mesta za jedan mali okrugli stočić i dve stolice. Međutim i to je sasvim dovoljno za uživanje u prelepom planinskom pejzažu.

Osvetljenje u apartmanima

Za osvetljenje u apartmanima kombinovali smo namensko, ambijentalno i akcentno osvetljenje. U svakoj dnevnoj sobi u apartmanima imamo led trake sakrivene u nišama, koje nam služe za ravnomerno ambijentalno osvetljenje. Pored toga u svakoj dnevnoj sobi imamo i podne lampe, a u spavaćim sobama imamo stone lampe koje imaju istu namenu.

Ispod pomenutih niša gde su led trake imamo spot svetla. On se ne nalaze baš svugde, nego samo na onim delovima zidova koje smo želeli da akcentujemo. Osvetljavanje odredjenih delova zidova, a ostavljanjem u senci ostalih, dobija se na dramatičnosti celog prostora, a na taj način takođe naglašavamo posebne delove dekoracije.

Kupatilo sa tuš kabinom
Kupatilo sa tuš kabinom

Namensko osvetljenje imamo u svakom kupatilu, iznad ogledala. Ono služi specifičnoj nameni, da možemo da se sredjujemo ispred ogledala. Takođe smo u jednoj spavaćoj sobi predvideli sto za šminkanje koji ima namensko osvetljenje. U jednoj dnevnoj sobi smo predvideli radni kutak koji isto ima svoje namensko osvetljenje (radnu lampu).

Zaključak

Naš klijent je dobio zanimljive modele za uredjenje apartmanna na Zlatiboru. Možda apartmani neće biti uredjeni na taj način, ali naši modeli pokazuju kako bi taj prostor mogao da se osmisli i kako bi mogao da izgleda. Ideja nam je bila da ponudimo zanimljivo, originalno i ne previše skupo uredjenje apartmana na planini. Mislimo da smo u tome i uspeli.

uredjenje apartmana

Ako vam je potrebna pomoć oko uredjenja apartmana na Zlatiboru možete naći naš kontakt na kontakt stranici.

Video jednog od apartmana.

Similar Posts