Uređenje garsonjere – kako sve smestiti u 17 kvadrata

Uređenje garsonjere nije nimalo lak zadatak. Da bi uređenje garsonjere bilo uspešno morate u jednu prostoriju smestiti sve što je potrebno za jedan dom. Pri tom morate voditi računai o estetici, slaganju boja i oblika. Zato je uređenje garsonjere za jednog enterijeristu pravi izazov.

Šta više, uredjenje jako malih prostora postalo je specijalnost našeg studija. I zaista, za nas nema većeg zadovoljstva nego pomoći ljudima maksimalno iskoriste mali prostor, koji će biti lep i udoban. I to sve u okviru malog budžeta.

dizajn enterijera

Ideje za uređenje garsonjere od samo 17 kvadrata  

uređenje garsonjere
Garsonjera, pogled iz ptičije perspektive.

Klijenti koji su tražili uslugu dizajniranja enterijera garsonjere su bračni par iz Beograda. Oni nisu hteli da žive u toj garsonjeri, već da je izdaju. Bila im je potrebna usluga dizajnera enterijera kako bi što bolje osmislili uređenje garsonjere, koja ima samo 17m2. Cilj je da garsonjera bude što zanimljivija budućim podstanarima. Dakle uređenje garsonjere treba da bude takvo da tu stane i dnevni boravak i kuhinja i trpezarija i spavaća soba i kupatilo i da ima dovoljno mesta za odlaganje stvari. Na sve to enterijer garsonjere treba da bude zanimljiv i estetski privlačan.

Takođe, klijenti nisu želeli da mnogo ulažu u garsonjeru. Nisu želeli da preduzmu nikakve radove, već samo da je opreme. Pri tom kuhinju su već imali gotovu, elementi su bili dosta novi (u smeđoj i beloj boji), tako da to nisu želeli da menjaju. Isto slučaj je i sa kupatilom. Dakle, trebalo je samo opremiti hodnik i jedinu sobu, od nekih 11m2 u koju je trebalo sve da stane. Samo toliko.

Uredjenje garsonjere po pitanju uklapanja novih elemenata u enterijeru sa postojećim

Ono što je najčešće izazov kada dizajnirate enterijer jeste kada imate zadate elemente koje ne možete menjati, pa morate ono što je novo da uklopite u postojeće. Takoj je bilo i kada je rađeno ovo uređenje garsonjere. Kao što je rečeno, kuhinja i kupatilo su bili sređeni, tako da se tu ništa nije moglo menjati. Garsonjera je imala dva velika lučna prozora smeđe-crvenkaste drvenarije i pločice u bordo boji, koja se klijentima nikako nije sviđala, ali nisu bili ni spremni da ih menjaju. Klijenti su samo želeli da kupe stvari koje nedostaju tako da garsonjera bude funkcionalna i da izgleda moderno.

uređenje garsonjere
3D crtež garsonjere – pogled na trosed.

Smeštanje nameštaja u mali prostor garsonjere

Budući da je oblik sobe pravougaon, 2,5×4,3, nastojali smo da je postavljanjem nameštaja što više pretvorimo u kvadrat, jer je to funkcionalniji oblik. Na kraće strane sobe smestili smo krevet i veliki plakar. Klijenti su već imali stari plakar, smeđe i bež boje, koji su želeli da zamene. Na isto mesto treba da dođe novi plakar, sive, ili neke druge neutralne boje, sa teksturom drveta,150 cm širine.

uređenje garsonjere
3D crtež oz ptičije perspektive.

Na suprotan kraj sobe treba da dođe trosed na razvlačenje koji ima fioku za odlaganje, a da nije dublji od 90cm. To su jako praktični modeli troseda, koji umesto naslona imaju velike jastuke. Ima ih u Ikei, ali i kod domaćih proizvođača, kao što je Drvomax. Fioka za odlaganje posteljine u ovako malom stanu, gde nema mnogo mesta za ormare je dragocena. Za boju troseda smo takođe predložili da bude siva, jer to je neutralna boja, koja se uklapa sa svim drugim bojama.

mali stan za izdavanje
Pogled na kuhinju.

Na zid na kojem su prozori, između dva prozora treba da bude jednostavna polica za knjige. Nasuprot nje je mesto za sto, koji će istovremeno biti radni i trpezarijski sto. Kako nema dovoljno mesta za običan sto, predložili smo jedino moguće rešenje. To je preklopni sto, koji se ugradi na zid, pa kada se otvori služi kao sto, a kada se sklopi dođe kao ploča na zidu i ne zauzima nimalo mesta. Ovakve stolove pravi jedna domaća firma koja se zove „Rival Industrija“.Uz njega staju dve stolice.

mali stan za izdavanje
Pogled ma prozore.

Slaganje boja – najvažniji deo za uredjenje garsonjere

mali stan za izdavanje
Renderovani prikaz garsonjere – pogled na plakar.

Što se tiče poda i bordo pločica koje se klijentima ne sviđaju, predložili smo neobično rešenje – zeleni etison. Evo i zašto. Crvena boja je boja jake energije. Osim u pločicama ima je i na drvenariji prozora i na kuhinjskim elementima. To je previše crvene za tako mali prostor. Zato je ideja da se pod u sobi kompletno prekrije zelenim etisonom, jer zelena je hladna boja, smirujuće energije, koja se najbolje slaže sa crvenom, jer se nalazi suprotnom kraju točka boja. Takođe, na prozorima već postoje zavese zelene boje, koje u tom slučaju ne treba menjati, jer bi se slagale sa etisonom.

mali stan za izdavanje
Renderovani prikaz garsonjere – pogled na trosed.

Završetak projekta, kako su klijenti reagovali

U početku su klijenti bili pomalo skeptični prema nekim rešenjima, ali su ih kasnije rado prihvatili. Suština je da ne postoje lepe i ružne boje, postoji samo dobro i loše slaganje boja. Ovako su klijenti dobili jako zanimljivo uređenje garsonjere, koje će ostaviti pozitivan utisak na svakog potencijalnog podstanara.    

Ukoliko i vi imate mali stan, garsonjeru ili studio za izdavanje i potrebna vam je pomoć da ga što funkcionalnije i estetski privlačnije uredite možete nam poslati upit na kontakt stranici.

Similar Posts