Uredjenje podkrovlja-kako od tavana napraviti šarmantan enterijer

Uredjenje podkrovlja predstavlja pravi izazov za svakog dizajnera enterijera. Zbog kosina koje treba pametno iskoristiti, dizajneru enterijera se pruža mogućnost da osmisli kreativana rešenja za enterijer potkrovlja. Pokazaćemo vam kako smo osmislili uredjenje potkrovlja za jedan mladi bračni par iz Beograda.

Uredjenje podkrovlja – od neiskorišćenog tavana do funkcionalnog doma

enterijer podkrovlja
Dnevna soba-pogled ka šanku.

Naši klijenti, mladi bračni par iz Beograda, Grocke, želeli su da uredjenjem podkrovlja porodične kuće naprave svoj novi dom i tu osnuju porodicu. U podkrovlju nije bilo ničega, čak ni unutrašnjih zidova, dakle videla se samo krovna konstrukcija. To nam je davalo veliku slobodu u osmišljavanju enterijera.

Podkrovlje je imalo 100 m2. Trebalo je da ima jednu veliku dnevnu sobu sa kuhinjom, još dve sobe, terasu i kupatilo i garderober. Krov je imao dve badže i tu bi bile dve sobe, jedna spavaća, jedna dečija soba. Posebnu je pažnju trebalo obratiti na projektovanje stepenica, jer one moraju da se uvijaju u spiralu zbog nedostatka prostora, pa je trebalo izračunati koliko će svaki stepenik biti dubok, širok i visok.

Krov drže dve betonske grede koje se pružaju celom dužinom, a njih podupire više stubova. Takođe, kroz centralni deo prostora prolazi dimnjak.

Kosine na jednoj strani, gde je dnevna soba počinju sa 140 cm, a gde su spavaća i dečija soba počinju sa 130 cm. Ove visine nam omogućavaju da uz ravan parpet mogu da stanu delovi nameštaja kao što su komoda, fotelja i dr.

enterijer podkrovlja
Dnevna soba-pogled ka televizoru.

Kakvo su uredjenje podkrovlja želeli naši klijenti

enterijer podkrovlja
Dnevna soba-pogled ka dvokrilnim staklenim vratima koja vode na terasu.

Naši klijenti su želeli moderan i funkcionalan enterijer podkrovlja koji neće biti prenatrpan. Smatrali smo da bi skandinavski stil enterijera najbolje odgovarao. S tim u vezi noseće grede, koje su inače betonske, presvukli bismo furnirom u prirodnoj teksturi drveta. Stubovi bili obloženi kamenom. Uz to vrata, kojih ima čak 6 bi imala neutralnu boju i teksturu drveta. Parket je nalik na brodski pod u sličnoj boji. Dakle dali smo naglasak na organskim materijalima, što je jako bitno kod skandinavskog enterijera.

U velikoj dnevnoj sobi bi se nalazila ugaona sofa, koja bi bila smeštena uz kosinu. Pored nje bi bila i stolica na ljuljanje. Preko puta komoda i televizor. Odmah pored smestili bismo jednu veliku ukrasnu biljku koja će oživeti prostor.

enterijer podkrovlja
Kuhinjski deo.

Ostale prostorije

Od uredjenja potkrovlja ostalo je još da uredimo buduću dečiju sobu i spavaću sobu.

dečija sona na tavanu
Dečija soba-pogled ka badži.

Dečija soba treba da bude vesela i ima više energije. Zato smo je dekorisali jakim čistim bojama. Preko puta kreveta je ormar po meri koji prati kosinu, tako da se iskorišćava ceo prostor. Do njega uz stub smestili smo modernu policu za knjige. Tepih je šaren sa izrazitim žutim, plavim i crvenim šarama. Ispred kreveta je dečiji sto žute boje sa stolicom crvene boje. Ovaj veseli ambijent upotpunjuje interesantan zidni sat.

dečija sona na tavanu
Dečija soba-pogled ka krevetu.

Spavaća soba treba da ima umirujući ambijent. Zato smo je dekorisali neutralnim bojama i trudili se da dominiraju meki oblici. Umesto ormara predvideli smo komodu koja ide dužinom kosine. Zidove smo obložili tapetama nežnih floralnih oblika, a zid do kreveta smo ukrasili umetničom slikom umirujućih boja.

spavaća soba podkrovlje
Spavaća soba.

Pored toga, predvideli smo posebnu prostoriju za odlaganje stvari sa plakarima – garderober, tako da ostale prostorije ne moramo previše da opterećujemo ormarima. Ovaj predivan dom upotpunjuje još i lepa raskošna terasa.

spavaća soba tavan
Spavaća soba.

Zaključak

Ljudi obično izbegavaju da svoj dom naprave u potkrovlju jer se plaše da neće biti dobra toplotna izolacija i neće imati dovoljno prostora s obzirom na kosine. Međutim, na ovom primeru smo pokazali da se uz dobro uredjenje podkrovlja i uz naravno kvalitetno izvedene radove može dobiti predivan dom. Od onog što se smatra da su mane potkrovlja, kao što su kosine i krovni prozori, dobrim dizajnerskim rešenjima dobija se čar koju nemaju drugi domovi.   

Similar Posts