Uredjenje stana za Air BnB od 56 kvadrata za samo 5000 evra

Zamislite da imate stari stan za renoviranje u centru Vračara, tačno preko puta Hrama, koji želite da izdajete na AirBnb -u. Prvo što vam je potrebno jeste profesionalno uredjenje stana za Air BnB. Naravno da će vaši gosti biti stranci koji dolaze u Beograd na nekoliko dana. Oni će se odlučiti za određeni stan na osnovu lokacije i slika enterijera stana. Zato će te želeti što bolje i primamljivije uredjenje stana za Air BnB jer od toga zavisi direktno vaša zarada.

Upravo u takvoj poziciji je bio naš klijent. Posedovao stan na predivnom Vračaru. Lokacija stana je izmišljena za izdavanje na AirBnB -u. Stan se nalazi na trećem spratu i gleda tačno na Hram i park ispred Hrama. Sve što je bilo potrebno jeste profesionalno uredjenje stana za Air BnB da on može da počne da donosi ozbiljne prihode.

Kakvo je uredjenje stana za Air BnB želeo naš klijent

Naš klijent je živeo u Švarcajskoj. U Srbiju je dolazio samo povremeno, te nije lako mogao da prati renoviranje i opremanje. Takođe nije bio spreman da previše uloži sredstavanja za uredjenje stana za Air BnB.

Stan je imao veliko predsoblje, dnevnu sobu sa trpezarijom, odvojenu kuhinju, spavaću sobu, kupatilo i terasu. Imao je još jednu sobu, ali u njoj je hteo da drži stvari i ona bi bila zaključana. Stan nije baš bio salonskog tipa, ali je visina plafona veća nego što je to danas uobičajeno i iznosi 280 cm.

Stanu je svakako bilo potrebno određeno renoviranje. Stolarija je bila stara, drvena, parket skroz propao, zidovi prljavi i popucali, a kuhinja se raspadala. Videlo se da tu dugo niko nije živeo.

Što se tiče renoviranja promenio je parket i to je bilo najveće pojedinačno ulaganje. Osim toga promenio je pločice u kuhinji, okrečio je ceo stan i ofarbao drvene prozore kao i unutrašnja vrata. Kupatilo je ranije bilo renovirano, tako da za tim nije bilo potrebe.

Ono što je klijentu najviše išlo u prilog da ne potroši previše novca jeste to da je stan bio pun starog nameštaja od kojeg je jedan deo mogao da se iskoristi. To je bio naš dizajnerski zadatak. Da uklopimo stari nameštaj sa novim koji se kupuje u jedan zanimljiv retro i moderan ambijent.

Ovo nije bilo nimalo lako, jer je trebalo modelirati stare komade nameštaja kojih više nigde nema. Neki komadi nameštaja su za restauriranje. A nisu u pitanju samo stari komadi nameštaja, već i neki stari, gotovo unikatni predratni predmeti, kao što je mašina za šivenje, kucaća mašina, unikatna lampa iz art deco perioda. Sve je to trebalo uklopiti i naći vezu sa modernim nameštajem iz Ikeje, Jiska, Emezete i sl.  

Kako smo jedinstvenim dizajnom uspeli da povežemo staro i novo u jedan maštovit enterijer stana za izdavanje

Kada radite ovako specifičan enterijer stana za izdavanje, gde treba da iskoristite što više starog nameštaja i napravite eklektički spoj, treba da zaboravite na uobičajena dizajnerska rešenja i počnete da se igrate sa formom i bojama. Pošto je stan svakako star, u staroj zgradi, u starom delu grada, ide da enterijer bude u dominantno retro stilu.

Sa druge strane, jasno je od početka da nemamo sredstava da kreiramo otmen klasičan enterijer. Ali zato nas ništa ne sprečava na maštovit način pomešamo boje, retro dekoraciju, moderan i retro nameštaj u jednu nesvakidašnju celinu.

Inače, kada se radi uredjenje stana za Air BnB dobar savet je da enterijer bude dosta koloritan. Tako se bolje izdvaja na slikama, jer svako ko pretražuje stanove na AirBnB – u videće more sličnih slika, a treba baš vaša da mu zapadne za oko.

Po čemu se izdvajalo naše uredjenje stana za Air BnB

Da počnemo od dnevne sobe. Raspored je bio predodređen, pošto je na jednom zidu bila utičnica za tv, znači preko puta ide sofa. Pošto je parket u dosta toplim bojama, kao i neki stari stočići, koji bi nam poslužili kao klub stočići, uzeli smo tamno zeleni trosed da nam bude kontrast. Trosed ima sistem „klik klak“ pa može da se pretvori u pomoćni ležaj. Do troseda smestili smo i jednu staru fotelju za čitanje i uz nju lučnu podnu lampu s obzirom da je bilo dosta mesta na tom zidu.

Komodu na kojoj će bti tv uzeli smo u Ikei. Ova komoda ima neku retro notu i dobro se uklapa sa ostatkom nameštaja. Pored komode u Ikei smo uzeli police koje idu iznad i sa leve strane tv-a. Jedan zanimljiv detalj; sa desne strane tv-a prema prozoru smo najpre hteli da stavimo neku dekoraciju, poput cveta, međutim uradili smo nešto mnogo originalnije. U stvarima smo pronašli staru balalajku i okačili je tu.

Imali smo jedan okrugli stilski trpezarijski sto i njega smo, smestili četiri stare stilske stolice. Na zidu iznad trpezarijskog stola okačili smo okruglo ogledalo. Zašto? Pa baš zato što je zanimljiv detalj koji se ne očekuje na takvom mestu.

Pored toga ta prostorija ima jedno veće udubljenje, kao jedan zaseban kutak. Tu smo smestili još jedan zanimljiv detalj, staru šivaću mašinu i uz nju staru stilsku fotelju. Pošto ona naravno ne radi, može taman da koristi kao radni sto i da tu bude radni kutak.

Neobični detalji koji su dali stanu avangardnu notu

Međutim najupečatljiviji detalj su slike iznad troseda. Iako je klijent među stavima imao i dosta slika njih nismo iskoristili. Te slike su uglavnom tamanije, mrtve prirode ili pejzaži, tehnika ulje na platnu i nisu mnogo velikog formata. Najlakše bi bilo da smo njih okačili i završili posao, ali one ne bi nimalo doprinele ambijentu.

uredjenje stana za Air BnB
Dnevna soba – kutak za čitanje.

Umesto toga slike smo tražili na internetu i pripremali ih za štampu. Ovako smo mogli da izaberemo najneobičnije slike i to u dimenzijma koje želimo. Štampali smo i uramili 6 slika za zid u dnevnoj sobi iznad troseda i one predstavljaju najjaču fokalnu tačku u celom stanu. Slike su uglavnom s kraja XIX i početka XX veka i u stilu art nuvo. Neke su slike velikih dimenzija, na primer 66×80 cm (zelena žena od Kloda Monea), a neke male, recimo 35×35 cm. Ove slike daju enterijeru istovremeno avangardnu i nežu ženstvenu notu.

Ovaj avangardni ambijent pun kontrasta još upotpunjavaju tepih sa geometrijskim šarama iz Emezete i tirkizno sivo zelene draperije koje smo nabavili u Ikei. Po policama i stočićima smo još poredjali razne zanimljive stvari koje smo našli, kao što je kucaća mašina, čuvena kamera „osmica“, unikatna lampa iz art deko perioda i dr. Sve ovo može ostaviti snažan utisak na buduće goste, posebno one mlađe, jer ovakvi detalji privlače svojom avangardnom neobičnošću.

Standardna kuhinja za AirBnB

Kuhinja nam nije toliko bila u fokusu jer se stan izdaje po principu „stan na dan“, pa se ne očekuje da će se puno koristiti. Pošto je kuhinja potpuno zasebna prostorija, nismo morali previše da se trudimo da stil i boje uklapamo sa dnevnom sobom. Prioritet nam je bio da što manje potrošimo na kuhinju.

Zato nismo pravili kuhinju po meri već smo uzeli gotove kuhinjske elemente. Jedini problem je bio što na zidu gde treba da stoje kuhinjski elementi ima zub 25×25 cm (tu ustvari prolazi dimnjak za aspirator). Zato nismo mogli da uzmemo komplet kuhinju u recimo „Forma Ideale“ pošto zbog tog zuba ne bi mogla da stane.

Umesto toga našli smo salon nameštaja „B plus“ koji prodaje različite pojedinačne kuhinjske elemente. Tako smo uzeli jedan dvokrilni donji element za sudoperu, kao i još jedan jednokrilni donji i dva gornja dvokrilna elementa. Pošto ih pomenuti zub na zidu razdvaja povezali smo ih policama, tako da je ispalo lepo i zanimljivo.

Maštovita spavaća soba

Spavaća soba je posebno zanimljiva i maštovita. I ovde smo imali priliku da kombinujemo stari i novi nameštaj. Uzeli smo francuski ležaj izradjen u mrkoj boji drveta. Našli smo u stanu male stilske stočiće koje smo stavili sa obe strane kreveta i oni nam imaju funkciju noćnih stočića. Sa jedne strane kreveta je još i podno ogledalo koje smo dijagonalno okrenuli da ne bi onog ko ulazi, ili leži u krevetu odmah „napao“ sopstveni odraz.

Međutim najzanimljiviji detalj jeste stara stilska komoda-sto, tzv „sekretar. Tako nešto se više ne pravi. On ima fioke a može i da se koristi kao sto za šminkanje. Uz njega smo stavili čuvenu providnu stolicu „Ghost chair“. Ova hrabra kombinacija; stilski sto „sekretar“ od mrkog drveta i providna stolica daju enterijeru određen bajkovit narativ.

U spavaćoj sobi nismo stavljali plakare jer smo ih imali dovoljno u predsoblju, a dodatni nameštaj bi samo opteretio prostor. Prvobitna ideja je bila da zid iza uzglavlja dekorišemo tapetama sa apstraktnim motivima, ali je klijent u međuvremenu odustao od toga, pa smo umesto toga štampali dve slike velikog formata u minimalističkom stilu sa stilizovanim ženskim portretima.

Kako bismo generalno ocenili uredjenje stana za Air BnB

Najbolji može da se da ocena o tome kako smo dizajnirali stan za AirBnB kada se vide slike samog stana na AirBnB – u i njegova bukiranost. Stan se svakako izdvaja od drugih ne samo svojom savršenom lokacijom već i originalnim i upečatljivim enterijerom koji ima svoj narativ. Sve to što smo pomešali, staro i novo povezuje jedna nit, jedna topla maštovita priča, koja će se svideti svakom gostu.

Sa druge strane na renoviranje i opremanje potrošeno je samo oko 5 000 evra. Uspeli smo tako jeftino da prođemo zato što smo dosta velikoj meri iskoristili stare stvari koje smo pronašli u stanu i lepo ih uklopili sa novim koje smo kupili. Drugi dizajneri enterijera bi jednostavno sve novo nabavili.

Sudeći po tome kako se sad stan izdaje klijent će isplatiti uloženo za nekih dva meseca. Bolja ocena našeg rada nam ne treba.

Similar Posts