Uredjenje stana kako da maksimalno iskoristite prostor

Ako živite u malom prostoru, u zgradi recimo, najvažnije je da vam uredjenje stana bude maksimalno funkcionalno. Uredjenje stana mora da bude takvo da se iskoristi svaki centimetar kvadratni na najpametniji način. U suprotnom imaćete loše uredjenje stana i kojem nećete moći moći da normalno obavljate sve funkcije.

uredjenje stana
Pogled na stan iz ptičije perspektive

Uredjenje stana – kako organizovati raspored

Kada se bavite dizajnom enterijera najvažinje je da svoje ideje i kreativnost prilagodite datom prostoru i klijentovim željama. To je ono što je zadato i odatle se polazi. U ovom slučaju uredjenje stana se radilo za jedan mali stan na Mirijevu, dosta nepovoljne strukture. Stan je bio jednoiposoban, 40 kvadrata, a imao je i malu terasu. Klijent je želeo moderno uredjenje stana, uz jedan poseban zahtev, da u spavaćoj sobi ima dosta mesta u ormarima gde bi njegova devojka mogla da odlaže stvari.

uredjenje stana
Pogled na dnevnu sobu

Budući da je položaj kuhinje već određen, ostalo je da se mesto za dnevnu sobu nađe između spavaće sobe i terase. Taj prostor je dosta uzak za dnevnu sobu i bio je pravi izazov organizovati raspored nameštaja, tako da ima dosta mesta za sedenje, a da se ispoštuju pravila ergonomije. Ono što je dodatno predstavljalo izazov jeste da je soba imala samo dva slobodna zida uz koje se mogao smeštati nameštaj.

Pogled na trpezariju

Dolazio je u obzor jedan trosed koji bi bio smešten uz zid spavaće sobe i dve stolice koje ne zauzimaju puno mesta, jer bi zatvorili prolaz u sobu. Na drugom zidu, naspram kuhinje bi bio televizor i polica za knjige. Idealan trosed za ovu sebu može se naći u Ikei. Zove se HEMNS, dubine je samo 80 cm, može da se razvalači i još ima 3 fioke za odlaganje.

Kako su rešene ostale prostorije

Kuhinja je s druge strane jednostavna, u skandinavskom stilu. Načelno, trudili smo se da da ceo stan bude u ovom stilu. Boje koje dominiraju su bela i neutralno – smeđa, sa jasnom teksturom drveta. Isto tako trudili smo se da i neki sitni detalji imaju ovu organsku strukturu, kao recimo lusteri i lampe.

uredjenje stana
Pogled na kuhinju

Što se tiče mesta za odlaganje stvari, hodnik je na sreću dosta širok, pa u njemu ima dosta mesta za jedan veliki plakar. Međutim mnogo veći izazov je bio pronaći što više mesta za odlaganje u spavaćoj sobi, koja je jako mala. Kada se stavi bračni krevet, ostaje još samo malo mesta  za jedan uzak ormar. Zato smo smislili rešenje, da iznad kreveta na zidu okačimo viseće komode.

Spavaća soba – viseće komode

Završetak projekta

Kao rezultat ovog projekta klijent je dobio maksimalno funkcionalno iskorišćen prostor. Uredjenje stana je pratilo jedan odmeren, moderan skandinavski stil, čist i prijatan za oko. Želimo našem klijentu lep život u novom stanu uz puno ljubavi i sreće.

mala terasa
Pogled na terasu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *