Uredjenje terase, ideje kako napraviti svoju oazu mira

Možda nam se enterijer terase na prvi pogled čini nebitnim. Često se kod nas potpuno zanemaruju ovaj prostor. Pošto terasa nije grejna površina naši ljudi je često zastakle i tako dobiju ružan prostor, koji nije ni terasa ni soba. I šta onda imamo? Taj prostor nikog više ne privlači da u njemu uživa tokom lepog vremena. U njega počinju da se odlažu nepotrebne stvari i eventualno da se razvlaći veš. Tako na kraju umesto lepo uredjenje terase, vremenom dobiju prenatrpanu ostavu u koju nikad ne ulaze. Medjutim živeći u zatvorenom prostoru, odvojeni od prirode, bilo bi idealno da imamo jednu lepu terasu sa biljkama, gde možemo malo da uživamo u otvorenom prostoru.

terase ideje

Kako najbolje iskoristiti prostor na terasi

Kada živimo u zgradi, među 4zida, počinje strašno da nam nedostaje bašta ili dvorište kojeg smo lišeni u gradu. To smo posebo osetili tokom nedavnog vanrednog stanja kada nam je bilo zabranjeno da izađemo. Jedini način da osetimo spoljašnji prostor je bio da izađemo na terasu, ukoliko je imamo. Ali da bi nam bilo privlačno da je koristimo ona najpre treba da bude čista, uredna i da na njoj koliko toliko ima mesta. Zatim enterijer terase treba da bude lep i zanimljiv. On treba da predstavlja spoj spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora.

uredjenje terase
Pogled od stuba na stočić.

Toga je bila svesna i naša klijentkinja iz Beograda, koja je htela svoju malu i nefunkcionalnu terasu da što bolje iskoristi. Njen stan je inače vrlo mali, svega 33 M2. Bez lepo uredjenje terase taj stan je još više skučen i zatvoren. Međutim, klijentinja nam je iznela problem zbog kojeg je i zatražila pomoć enterijeriste. Na sredini te, inače male terase od svega 4m2 nalazi se noseći stub. On nije pod pravim uglom u odnosu na ogradu, već je postavljen dijagonalno.

lođa ideje
Pogled ka stubu.

Stub je svakako minus što se tiče zauzimanja prostora, ali da zato može da bude zanimljiv detalj, ako se lepo dekoriše i iskoristi. Kakvo god uredjenje terase bilo, na njoj će biti mesta najviše za dve stolice i jedan mali okrugli stočić. Arhitekta je očigledno hteo dastubom razbije monotoniju i unese dinamiku u spoljni izged zgrade. Ali, s druge strane nije mnogo vodio računa koliko će ostaviti funkcionalan prostor onome ko bude tu živeo.

Dalji tok projekta, kako je finalizovano uredjenje terase?

Kada smo počeli da radimo na 3D modelu, bilo je odmah jasno da uredjenje terase mora početi od pomenutog stuba.  Stub je naravno, kao i jedan deo ograde, urađen u brut betonu. Sivilo fasada u brut betonu bilo je lepotni ideal socrealizma. Da bi stub bio lep i po današnjim merilima odlučili smo ga ukrasimo imitacijom cigle. Negde u visini očiju postavili smo malo postolje za biljku, najbolje puzavicu, koja bi padala duž stuba. Još jedno postolje sa puzavicom smo postavili na zid desno od balkonskih vrata.

lođa ideje
Pogled sa spoljne strane.

Jedino na najširem slobodnom delu terase bi bilo moguće postaviti sto i stolice. I to mali okrugli stočić i što manje stolice. Čak je i tako dosta tesno, ali treba imati u vidu da se na terasi ne mora toliko strogo pridržavati pravila ergonomije. Ipak, kada se tako postave sto i stolice, moguće je na dva mesta prići ogradi terase.

enterijer terase
Terasa noću.

Predložili smo da se betonski zid levo od balkonskih vrata i betonski deo ograde ofarba u neutralnu plavu boju. Cev koja prolazi pored balnkonskih vrata smo predložili da se ofarba u roze boju. Te boje će dodatno oživeti i podmladiti terasu. Uz to još jedan lep i zanimljiv detalj smo ubacili u model. To su solarni lampioni, koji se mogu naći u Ikei. Budući da struja nije sprovedena na terasu, ovi solarni lampioni mogu danju da skupljaju sunčevu energiju, a noću da sijaju.

Ovako je prostor na terasi maksimalno iskorišćen i toliko ulepšan, tako da ona stara, ružna i nefunkcionalna terasa više ne može da se prepozna. Želimo klijentinji da na njoj provede što više čarobnih trenutaka.

Similar Posts