Dnevna soba, praktične ideje i saveti za njeno uredjenje

Dnevna soba je centralna prostorija vašeg doma. Ona je najčešće najveća i najreprezentativnija prostorija u domu oko koje se sve vrti. Dnevna soba je mesto gde nam dolaze gosti, tu provodimo najveći deo vremena. Šta više, dnevna soba je često i trpezarija. Zbog toga se trudimo da dnevna soba bude najbolje uređena.

soba ideje

Multifunkcionalna dnevna soba

Dnevna soba ima više funkcija. U manjim domovima, što je kod nas najčešći slučaj, dnevna soba, pored uobičajenih funkcija, ima i funkciju pomoćne spavaće sobe. To je bio slučaj i sa našim klijentom iz Beograda. On je hteo da drugi sprat porodične kuće preuredi u svoj novi dom, a dobar dizajn enterijera mu je bio najbitniji kada je u pitanju osmišljavanje dnevne sobe.

dnevna soba
Dnevna soba, Pogled na terasu

Ono što je dobro za dizajniranje enterijera kod ovog doma je bilo to što je ceo prostor trebao da se renovira, tako da smo imali veću slobodu za osmošljavanje. Uz to, klijent je u određenim domenima tačno znao šta želi i nije imao nerealne zahteve. Ovo jako olakšava posao svakom dizajneru enterijera. Želeo je modernu dnevnu sobu sa ugaonom garniturom, koja može da se razvlači za spavanje po potrebi. Da tu ima tv, police za knjige i dr.

dnevna soba ideje
Pogled na ugaonu garnituru.

Kako je dizajnirana ova dnevna soba?

Najveći problem koji je klijent imao je gde da smesti televizor. dva zida je zauzela ugaona garnitura. na trećem zidu je kuhinja, a četvrti je u prozorima i staklenim vratima pošto je tu izlaz na terasu. Zato smo rešili da televizor postavimo na plafonski nosač, tako da ne zauzima ni jedan zid.

Dnevna soba ima svega 18 kvadrata, a tu treba se bude i kuhinja i trpezarija i velika ugaona garnitura na razvlačenje. To je premali prostor da bi tu mogo da stane i trpezarijski sto sa stolicama. Zato smo rešili da, na kraju kuhinje, do vrata koja vode u spavaću sobu, napravimo mali šakn za dve osobe. Taj šank je pod pravim uglom u odnosu na kuhinju, dakle ide u “Г”. Tako taman ima mesta za neometano kretanje, čak iako stavimo pri ugaonoj garnituri mali klub sto.

dnevna soba ideje
Pogled sa strane terase na ugaonu garnituru.

Pri ovakvoj postavci imamo mesta na zidu između ugaone garniture i terase da stavimo jednu viseću policu za knjige i jednu biljku koja će oživeti prostor. Na suprotnom uglu, do vrata za spavaću sobu, takođe se može staviti mala ugaona polica. Ova dva zida uz koje je ugaona garnitura jako bi lepo bilo ukrasiti modernim umetničkim slikama.

Dizajniranje enterijera ostalih prostorija

Kada smo završili osmišljavanje dnevne sobe, dizajniranje enterijera ostalih prostorija nije bilo teško. Iz dnevne sobe se izlatilo na terasu. Terasa je sa svih strana bila otvorena i imala je ogradu od povezanih stubića. Klijentu se nije sviđalo što je terasa toliko otvorena, pa smo predložili da se iznad ograde obese viseće saksije sa puzavicama koje će brzo izrasti i delimično zakloniti terasu od sunca i znatiželjnih pogleda.

dizajn enterijera
Terasa

Pored dnevne sobe klijent je imao još dve sobe. Za jednu sobu želeo je da bude spavaća. U nju je taman moglo da se smesti sve neophodno; bračni krevet, jedan retro ormar i noćni stočić sa lampom. Druga soba je za sada trebalo da bude radna, a u budućnosti dečija. Zato je, sa početak tu želeo da ima samo radni sto i jedan lazy bag.

Summa summarum

Uslugom dizajna enterijera klijent je dobio projekat potpuno funkcionalnog doma. U 60 m2 je sve stalo; moderna i multifunkcionalna dnevna soba, trpezarija, kuhinja, terasa, predsoblje, spavaća soba i radna soba (buduća dečija soba).

Svaki centimetar prostora pametno iskorišćen tako da čini jednu funkcionalnu celinu.