Uredjenje dečije sobe | dizajniranje sobe za decu u ranom uzrastu

Uredjenje dečije sobe je poseban izazov za svakog dizajnera enterijera. Svi smo mi nekada bili dete, ali dizajner enterijera mora da pronađe to dete u sebi, kako bi stvorio maštovit, podsticajan, funkcionalan i prijatan prostor za dete za dete.

Dečija soba je prostorija u domu u kojoj deca provode mnogo vremena. Ta prostorija predstavlja svet deteta u malom. Zato uredjenje dečije sobe mora da bude udobno i da ima sadrzaje koji efikasno služe potrebama vašeg deteta.

Svako dete je jedinstveno i ima svoje hobije i interesovanja. Medjutim kada su deca male bebe koje nisu u stanju da izraze svoje želje i težnje onda je važno da mi stvorimo okruženje u kojem deca mogu da napreduju.

uredjenje dečije sobe

Nekoliko najvećih izazova kada je u pitanju uredjenje dečije sobe

Uredjenje dečije sobe predstavlja kompleksan zadatak za dizajnera enterijera, pogotovo kada se radi o detetu malog uzrasta. Njegov zadatak tada nije samo da zadovolji potrebe deteta, koje uostalom još uvek nije u stanju da izrazi svoje želje. On mora da ispuni i želje roditelja, koji su posebno zahtevni i osetljivi kada su u pitanju njihova deca.

renoviranje stana
Trenutno stanje stana koji se renovira.

Ipak postoje 3 objektivna kriterijuma koje dizajner enterijera mora da ispuni ako radi na uredjenju dečije sobe:

  • Nameštaj koji biramo mora da odgovara uzrasu deteta, bezbednosnim karakteristikama i funkcionalnosti,
  • Raspored i ukupan stil sobe treba da odražavaju ličnost vašeg deteta na neki način.
  • Deca zahtevaju razlicite stvari u različitim uzrastima i njihove potrebe će u velikoj meri zavisiti od togau koji uzrast spadaju.

Nešto više o našim klijentima i samom prostoru namenjenom za uredjenje dečije sobe

Naši klijenti su bračni par koji ima dva para blizanaca, tri dečaka i jednu devojcicu. Tako da je naš zadatak bio da osmislimo dizajn enterijera za 2 dečije sobe. U jednoj bi bila tri dečaka, a u drugoj sobi koja je manja samo devojčica.

Inače taj stan se nalazi u staroj zgradi salonskog tipa (XIX vek) u samom centru Beograda u Zmaj Jovinoj ulici i potrebno mu je totalno renoviranje. Zastićena je kao spomenik kulture tako da su recimo stari drveni prozori morali da se restauriraju.

osnova stana
Stara osnova većeg dela stana.

Stan se sastoji takoreći iz dva samostalna dela, pa se može podeliti i u dve stambene jedinice. U prvom većem i raskošnijem treba da bude dnevna soba, kuhinja i trpezarija, velika radna soba, spavaća soba i kupatilo. Drugi deo je manje raskošan i sastoji se iz dve sobe, jedna veća, druga manja i kupatila.

salonski stan
Radna soba.

Ta dva dela stana su čak odvojena hodnikom, tako da se praktično radi o dva stana. Naime, ovaj raskošniji deo stana je bio prostor u kojem su živeli vlasnici stana, gospoda.

salonski stan
Dnevna soba.

Ovaj drugi deo sa dve sobe bio je predviđen za poslugu. Taj deo stana nije imao raskošne ukrasne gipsane motive po zidovima koji su morali da se sačuvaju i restauriraju, kao u ovom većem delu, pa smo mogli sasvim moderno da ga uredimo.

salonski stan
Spavaća soba.

Koje su bile želje naših klijenata – 2 sobe za tri dečaka i jednu devojčicu

Želje nasih klijenata su bile da koristimo pastelne, nežne boje prilikom uredjenja dečijih soba koje podstiču na igru i kreativnost. Osim kreveta u većoj sobi treba da ima zajednički deo za igru i učenje kroz igru.

uredjenje dečije sobe
Osnova dela stana gde su dečije sobe.

Roditelji su hteli da veća soba bude za dečake, a manja da bude samo za devojčicu. Međutim dok su mlađi blizanci mali, to su dečak i devojčica, mama bi spavala sa njima u sobi za devojčicu. To znači da smo u manjoj sobi trebali da predvidimo mesta za veći krevet u kojem bi mama spavala sa dvoje male dece.

Što se tiče samog stila uredjenja dečijih soba, želje nasih klijenata su bile da koristimo pastelne, nežne boje prilikom uredjenja dečijih soba koje podstiču na igru i kreativnost.

Uredjenje dečije sobe za devojčicu

Soba za devojčicu treba da je njeno utočište dok odrasta. Soba koju smo dizajnirali je mala, ali smo se trudili da sadrzi sve sto je jednoj devojčici potrebno.

soba za devojčici
Soba za devojčicu, pogled ka prozoru.

Dizajnirali smo krevet sa uzglavljem u nežnoj boji koja čini sobu originalnom i dodaje joj dašak glamura.

Deca će akumulirati izvanrednu kolekciju odeće i igračaka, tako da je od sustinske važnosti da kod uredjenja dečije sobe osmislimo plakar za odlaganje. Zato smo dizajnirali plakar koji ide do plafona da bi smo maksimalno iskoristili prostor.

soba za devojčici
Soba za devojčici, pogled ka plakaru.

Lepe zidne nalepnice se lako skidaju, tako da smo stavili jednu iznad kreveta sa leve strane da upotpunimo prostor. Dečiji motivi na nalepnicama mogu kasnije da se zamene zrelijim motivima.

Za decu je jako bitna zaštita od sunčevih zraka pa smo zato ubacili zavese koje idu od plafona do poda u nežnoj boji poput kreveta.

Maštovite igre mogu pomoći da se u dečijoj sobi unese osećaj zabave i fantazije pa smo dizajnirali prelepu kucicu za lutke. Pored kućice smo stavili mali stočić i dečije stolice za više mastovitosti u igranju.

Uredjenje sobe za dečake

Raspored nameštaja u sobi za dečake treba da bude takav da kako bi im obezbedio maksimalan prostor za igru i trčanje, budući da su tri dečaka u pitanju.

soba za dečake
Soba za dečake.

Takodje smo birali krevete sa fiokama za odlaganje kako bi smo jos vise uštedeli na prostoru i soba bila što funkcionalnija. Zapravo, prva ideja je bila kreveti na sprat, ali od toga je majka odustala iz bezbednosnih razloga. Znajući svoju decu majka je predvidela da će se svi gurati da spavaju na krevetu na sprat.

Iznad kreveta imamo dekoraciju od drveta u kombinaciji sa belom bojom na kojoj smo okačili lampice kako bi uveče mogli da listaju omiljene časopise i čitali bajke.

Dekorativna šema nam je kombinacija tirkiznoplava, bele i smeđe boje drveta. Tako su nam zidovi beli sa tirkiznoplavim ukrasnim lajsnama. Sa druge strane na prozorima koji se prostiru preko celog zida imamo rolo zavese za potpunu zaštitu od sunčevih zraka kada je to potrebno i koje su u zelenoj boji.

uredjenje dečije sobe
Soba za dečake – kreveti.

Ispod prozora imamo sanduke za odlaganje igračaka. A deo za igru pored prozora se sastoji od stocica i veselih dizajna stolica kako bi dečaci mogli da uživaju u njihovom korišćenju.

Na zidu naspram kreveta smo stavili komodu sa fiokama za odlaganje igračaka i garderobe. A odmah pored imamo stalažu na kojoj mogu da izlažu svoje omiljene igračke ili da čuvaju neke knjige i časopise kada budu malo stariji.

Na suprotnoj strani imamo opet jedan veliki plakar koji ide skoro do plafona poput onoga koji imamo u sobi za devojčicu. Deca ne vole monotoniju pa su tepisi sareni sa stazicama koje imaju motive na sebi.

Dečije omiljene boje i trenutna interesovanja menjaju se po volji, pa je zato sve radjeno sa neutralnom i sivo-zelenom paletom boja koja će lako preći iz deteta u tinejdzera.

Koristeći maštu deca od kućiče mogu da naprave svoje malo carstvo zato pored plakara imamo šator za decu gde mogu da naprave zabavni park za sebe i svoje drugare. Iznad šatora nezaobilazne nalepnice na zidu koje jos vise pospešuju dečiju maštu.

Kako je izgledala vaša soba kada ste vi bil dete?

Pretpostavljamo da nije bas kao ovi šareni, kreativni i nesumnjivo kul prostori. Nekada se nije pridavalo važnosti kakva će biti soba deteta. Smatralo se da je dovljno ubaciti krevet za spavanje, radni sto i po koju igračku da bi dete bilo zadovoljno.

enterijer dečije sobe

Neretko se dešavalo i da zbog nedostatka prostora ili jednostavno lose organizacije prostora cela porodica spava u jednoj prostoriji, koja je bila kuhinja, spavaca soba, dnevna,trpezarija, sve po potrebi. Što nije dobro ni za decu ni za odrasle. Svako treba da ima svoj kutak, mesto gde pronalazi svoj mir za zdravije odnose u porodici.

Vremenom se proširila svest o dizajnu enterijera pa su ljudi shvatili da je bolje prepustiti organizaciju prostora ljudima koji su se za to školovali i koji jednostavno u kombinaciji sa vašim željama umeju da naprave prijatno mesto za život za celu porodicu.

Zato smo se mi trudili da devojčica kao i dečaci imaju svoju privatnost, svoj kutak i svoju oazu za igranje. Da se u ovom prostoru osećaju ispunjeno, srećno i zadovoljno kako bi što lepse i kvalitetnije odrastali.

Ukoliko vam je potrebna pomoć oko uredjenja enterijera dečije sobe možete naći naš kontakt ovde.

Similar Posts