Enterijer za neobičan jednosoban stan od 40 kvadrata pretvoren u dvosoban

Sada ćemo vam predstaviti jedan zaista neobičan enterijer za jednosoban stan od 40 kvadrata. Svaki klijent ima svoje potrebe. Te potrebe enterijerista mora da isprati kroz dizajn enterijera. Zato je svaki dizajn enterijera priča za sebe. Tako i ovaj enterijer za neobičan jednosoban stan od 40 kvadrata ima svoju zanimljivu priču.

Kako smo započeli projekat za ovaj neobičan jednosoban stan od 40 kvadrata

Angažovala nas je klijentkinja koja je sa svojim momkom kupila jednosoban stan od 40 kvadrata u „Zemunskim kapijama“. Trebalo je tu samo privremeno da žive. Planiraju kasnije da kupe veći stan, a ovaj bi onda izdavali. S tim u vezi nisu spremni previše da ulože u njega.

Kupatilo i kuhinja su već bili gotovi, tako da je samo trebalo rešiti tu jedinu sobu. Kuhinja je otvorena sa šankom prema dnevnoj sobi. Kuhinjski elementi su neutralne bež boje. Šank je još bio nedovršen.

Kao što je uobičajeno za stan od 40 kvadrata imao je veliku dnevnu sobu, koja istovremeno mora biti i trpezarija i spavaća i radna. Iz sobe se izlazilo na terasu. Soba je imala dva prozora i balkonska vrata.

enterijer jenosobnog stana
Prvo idejno rešenje za veću sobu.
bračni krevet
Bračni krevet (nema oštre ivice i kada se podigne dušek ima mesta za odlaganje stvari.

Klijentkinji je trebala odvojena prostorija za učenje, dok njen momak u drugoj sobi programira. Zato je bilo neophodno pregraditi tu jedinu sobu. Pošto je soba imala dva prozora i balkonska vrata, to je bilo izvodljivo.

Sa druge strane u većem delu sobe bi bio bračni krevet. Na njemu bi partner naše klijentkinje programirao. Nije mu bio potreban radni sto. Odgovara mu da na bračni krevet rasporedi četiri lap topa i tu radi.

Tu je trebao da bude stočić sa dve stolice. Na njega mogu da se spuste sitnice. Do kreveta je još trbalo je da bude noćni stočić sa lampom. Naravno, u toj sobi je trebao da bude i televizor.

Dakle ovo nije klasična dnevna soba. Ovaj stan nema klasičnu dnevnu sobu gde mogu gosti da dođu i sednu. Nema trosed, fotelju, ugaonu garnituru. Ima samo bračni krevet i mali stočić (gde može da se spusti lap top, upravljač za tv ili tanjir). Pošto je ovaj stan samo privremeno rešenje, žrtvovana je dnevna soba u korist radne i spavaće sobe.

bračni krevet sa prostorom za odlaganje
Bračni krevet – kada se podigne dušek vidi se koliko ima mesta za odlaganje stvari.

Kako smo iskoristili prostor

jednosoban stan od 40 kvadrata
Pogled na terasu

Moja 4 zida – Studio za dizajn enterijera obično klijentima preporučuje dizajn enterijera sa velikim otvorenim prostorom, barem u dnevnoj sobi. Međutim, ako je klijentova potreba da ima više prostorija nego što ih izvorno ima stan u kojem žive, naše je da osmislimo najbolji način da to postignemo.  

Tako smo morali da osmislimo najbolji način da od ovog jednosobnog stana napravimo dvosoban. Način na koji ćemo pregraditi sobu uslovljavali su prozori. Nova soba je mogla biti mala, samo za učenje. Zato smo pregradnim zidom gađali kraj balkonskih vrata s jedne strane i izbačeni zid od kupatila s druge strane.

Tako smo dobili jako usku sobu je 450 cm dužine i samo 157 cm širine sa jednim prozorom koji gleda na terasu. Da bismo malo korigovali ovakav oblik sobe na jedan kraj smo postavili dubok ormar, a na drugi radni sto sa stolicom. Iznad radnog stola su zidne police za knjige.

Zato je druga, veća soba bila optimalnog oblika. Od kuhinje je deli šank. Puna je svetlosti jer ima prozor i balnkonska vrata koja vode na terasu. U njoj treba da bude bračni krevet, mali stočić sa dve stolice, noćni stočić sa lampom i tv.

Odlučili smo da tv i police za ukrasne predmete stavimo na ovaj novi zid koji pregrađuje sobu. Bračni krevet onda ide preko puta sa uzglavljem uz zid. Stočić sa dve stolice će biti između kreveta i šanka.

Stil enterijera koji čini ovaj jednosoban stan od 40 kvadrata zaista neobičnim

Na prvi pogled jako je teško uklopiti enterijer sobe u kojoj je bračni krevet pored šanka. Ono što je intimno, bračni krevet, je odmah do šanka koji sam po sebi pripada pozivajućem delu doma, otvorenom za goste. Ovakva mešavina intimnog i javnog je vrlo neobična. Zato smo odlučili i da stil enterijera ovog jednosobnog stana bude neobičan i avangardan.

Zid uz koji je uzglavlje kreveta smo ofarbali u roze boju. Iznad uzglavlja je apstraktna umetnička slika u kojoj dominiraju sive boje. Do slike je obešeno okruglo ogledalo koje je inače napravljeno za kupatilo. Između kreveta i šanka je mali okrugli stočić, jedna mala stolica na ljuljanje i čuvena „jaje“ stolica koja je bila popularna davnih 60-tih.

jednosoban stan od 40 kvadrata
Druga varijanta za zid kraj uzglavlja.
od jednosobnog do dvosobnog stana
Pogled na novi pregradni zid ukrašen dekorativnom ciglom.

Suprotan zid na koji ide tv dekorisali smo imitacijom bele cigle. Oko televizora su tri police, dve uske vertikalne i jedna iznad televizora, horizontalna. Između tog zida i zida od hodnika je jedan uzak i malo uvučen zid. Njega smo ukrasili sa dve apstraktne slike živopisnih boja koje su postavljene vertikalno, jedna iznad druge i jedom malom biljkom na zanimljivom postolju.

Ovakav enterijer predstavlja avangardnu mešavinu stilova, pre svega modernog stila sredine XX veka, industrijskog stila i savremenog stila. Ako je neobično to što je bračni krevet do šanka, onda ovom enterijeru ovakva mešavina stilova daje avangardni smisao. Hteli smo da postignemo ambijent koji vam govori da ste ušli u drugi svet, gde ne važe poznata pravila, da recimo bračni krevet mora da ide u spavaću sobu.

Kako smo rešili osvetljenje

Osvetljenje nam se sastoji iz više delova. Najpre tu su spušteni plafoni sa sakrivenim led trakama koje pružaju ambijentalno osvetljenje. Zatim, iz sputenih delova plafona, a iznad kreveta, televizora i šanka su male „spot svetiljke“, koje pružaju akcentno osvetljenje. Konačno lampa na noćnom stočiću pruža namensko osvetljenje. A imamo i luster za dodatno ambijentalno osvetljenje.

Zato je osvetljenje u maloj sobi dosta jednostavnije. Ima jedan luster za ambijentalno osvetljenje i radnu lampu za namensko osvetljenje.

Pored toga hodnik i kuhinja imaju ugrađenu plafonsku lampu. Pošto su te plafonske lampe već bile ugrađene odlučili smo da ih ne menjamo.

skrivena led svetla
Skrivena led svetla

Rešenja za manju radnu sobu

mala radna soba
Mala radna soba, pogled na sto i police

Mala soba ima nepovoljan izdužen oblik koji smo pokušali da ispravimo postavljanjem ormara na jedan kraj i radnog stola na drugi kraj. Bilo je bitno postaviti dovoljno polica za knjige, pošto nije dolazilo u obzir da na frontalni zid kačimo police i tako dodatno suzimo već preuzak prostor. Zato smo iznad radnog stola i sa strane okačili police u Г na tri nivoa.

Ormar je trebalo da bude po meri. Jedna vrata ormara su ogledalo. (Ormar nije jedimo mesto za odlaganje stvari, pošto se dušek bračnog kreveta podiže i tu u sanduku kreveta ima još dosta mesta za odlaganje.)

Ova soba ima klizna vrata. To su zapravo vrata od kuhinje prema hodniku, koja treba da se skinu i montiraju za ulaz u malu sobu. Tako će ulaz u kuhinju biti otvoren, bez vrata, što je potpuno prihvatljivo.

Ostalo je još samo da dekorišemo frontalni zid na koji izbijate kada uđete u malu sobu. Ovaj zid je dugačak i izgleda monotono. Zato smo ga ukrasili tapetama nežnih floralnih oblika koji imaju umirujući efekat. Na njega smo jedino okačili zidni sat, koji predstavlja zanimljiv detalj.

enterijer dvosobnog stana
Mala soba, pogled na ormar.

Ukupan utisak

Utisak koji ostavlja enterijer ovog sada dvosobnobnog stana od 40 kvadrata je zaista upečatljiv. Ambijent je totalno avangardan. Kao da ste ušli scenu nekog avangardnog filma. Zaninmjiv. Neobičan. A opet smisleno uklopljen. I vrlo praktičan.

Klijetkinja je bila prezadovoljna. Dobila je više nego što je zamišljala. Nije znala da enterijer njenog dvosobnog stana može biti tako zanimljiv, a opet da savršeno odgovara njenim potrebama.

Similar Posts