Enterijer salonskog stana na Vračaru, kako spojiti funkciju i estetiku?

Zadovoljstvo nam je da vam predstavimo jedan zanimljiv enterijer salonskog stana na Vračaru. Vračar je svakako elitni deo grada gde se često nalaze otmeniji i skuplji stanovi. Klijentkinja nije želela da se njen enterijer salonskog stana pretvori u kič. Niti je želela da izgleda svakidašnje. Minimalizam, sve belo i skupoceno. Trebale su joj originalne ideje, koje će biti dobro uklopljene. Zato joj je bila potrebna naša pomoć da osmisli enterijer salonskog stana sa ukusom.

Ključ je da enterijer bude istovremeno moderan, ali i da zadrži svoj retro šarm. Dobro uklopiti moderne forme u retro vizuelni narativ je lakše reći nego uraditi. Ali zato ako uspete u tome rezultat je veoma zaniljiv i upečatljiv enterijer.

enterijer salonskog stana
Dnevna soba sa ugaonom garniturom.

Kako smo osmislili enterijer salonskog stana na Vračaru

elegantan stan
Pogled na tv.

Stan o kome je reč je veličine 130 m2 i potrebno mu je kompletno renoviranje. To nam davalo veću slobodu da ispoljimo kreatinost budući da dizajniramo enterijer salonskog stana praktično od „nule“. Pored toga i naša klijentinja nam je dala punu slobodu da sa ukusom dizajniramo salonac.

Kod ovakvih projekata kreativna sloboda može da bude mač sa dve oštrice. Naime, bez obzira što klijent daje enterijeristi kreativnu slobodu, enterijerista nekako mora da pogodi ukus klijenta. U ovom slučaju klijentkinja je želela ambijent koji je mešavina moderne varijante art deko stila sa primesama starog pariskog stila.

Struktura samog stana je dosta neobična. Kupatilo se nalazi u sredini stana, a oko njega se protežu dnevna soba i trpezarija. Tri zida tog kupatila koji su okrenuti prema trpezariji i dnevnoj sobi predstavljaju centralni deo enterijera pa zahtevaju posebnu dekoraciju. Pored toga, na sredini dnevne sobe se nalazi i kamin koji je povezan sa jednim od zidova kupatila.

Ovome treba dodati i velike prozore koji idu celom dužinom od poda do plafona. Zbog toga stan obiluje prirodnom svetlošću. Velike transparentne površine takođe doprinose iluziji da je unutrašnji prostor veći nego što jeste.

enterijer salonskog stana
Pogled na dekorisani zid u duhu art deco stila.

Stvaranje ambijenta za enterijer salonskog stana

otmen stan
Pogled na trpezariju.

Tokom rada na ovom projektu posebna pažnja je posvećena stvaranju odgovarajućeg ambijenta. Odlučili smo se za svedene i čiste moderne forme. Što se tiče stila enterijera, to je mešavina modernog art deco i retro pariskog stila.

Nameštaj je istovremeno sveden i elegantan. Zid kupatila koji je na sredini denevne sobe ukrašen je geometrijskim formama koje podsećaju na art deco. S druge strane police za knjige koja okružuje vrata za hodnik daju poseban šarm starog pariskog stana.

Najveća pažnja je posvećena dekoraciji pomenutog zida (od kupatila) koji se nalaze na sredini dnevne sobe. Odlučili smo da te površine razlomimo asimetričnim geometrijskim formama koje kao da se slivaju niz zid. Time smo dobili jedan elegantan, a istovremeno i mekan ambijent koji se savršeno uklapao u enterijer salonskog stana.

mix stilova
Biblioteka iza garniture.

Što se tiče kamina, on je svakako centralna tačka ove prostorije. Sa jedne strane kamina je zid od kupatila, a sa druge strane stub. Time je iznad kamina stvoren prazan prostor. Dogovorili smo se da bi bilo idealno taj prostor popuniti nekom skulpturom koja bi bila izložena akcentnim osvetljenjem. U ovom slučaju to su dve afričke maske.

stan sa kaminom
Pogled na kamin.

Osvetljenje

Posebnu pažnju posvetili smo osvetljenju. U enterijeru smo imali kako ambijentalno, tako i akcentno osvetljenje. Ono što je zajedničko jeste da je osvetljenje diskretno i prijatno. Luster u dnevnoj sobi ima elegantnu zaobljenu formu što se savršeno uklapa u celokupan ambijent ovog luksuznog stana. Treba još dodati da je deo plafona malo spušten, što omogućava uvođenje ugradnog izora svetla. Jedan deo površine plafona razbijen je rebrastom formom da bi se u nju uklopila diskretna led svetla.

Opšti utisak

Opšti utisak je da smo dobili jedan elegantan i čist ambijent za ovaj salonski stan. Ostvarena je stilska harmonija, sklad boja i svetlosti. Dva razilčita stila enterijera, art deco i retro pariski stil savršeno su se uklopili. Sve ovo čini da ovaj enterijer salonskog stana prosto prija oku, što je bio i naš krajnji cilj.

Kretanje kroz enterijer salonskog stana.

Similar Posts