Luksuzan enterijer stana sređenog sa ukusom – a ne košta mnogo

Pre nego što predstavimo naš projekat luksuznog stana prvo treba da definišemo šta znači luksuzan enterijer stana. Mnogi misle da luksuzan enterijer stana znači šljašeći i skupi detalji koji pokazuju vlasnikovo bogatstvo. To je primitivan doživljaj luksuza.

Luksuzan enterijer znači pre svega unikatan i elegantan dizajn, potpuno prilagođen dobrom ukusom vlasnika. To je enterijer gde je uglavnom sve dizajnirano po meri i željama vlasnika, pa je i samim tim unikatan. Ako tako definišemo luksuzan enterijer onda stan našeg klijenta svakako spada u ovu kategoriju.

Luksuzan enterijer stana ne mora da bude ni veliki ni preskup

Stan našeg klijenta je mali i ima svega 44 m2. Ima dnevnu sobu, spavaću sobu i terasu. Kuhinja je otvorena ka dnevnoj sobi i kao i u većini stanova novogradnje. U tom „open space“ prostoru treba smestiti i trpezariju.

Prema tome ovaj stan je trebalo dizajnirati da bude ne samo luksuzan i elegantan, već smo morali da pazimo da dobro iskoristimo svaki centimetar kvadratni. Ovo nam zapravo ide ruku pod ruku, jer se svakako sve pravi po meri i želji klijenta, pa onda možemo i prostor bolje da iskoristimo.

U ovom „open space“ prostoru gde su dnevna soba i kuhinja svakako nema mesta da stane trpezarijski sto i šank (kao što je kluijent prvobitno želeo) a da prostor ne izgleda previše nabijeno. Zato smo se odlučili samo za šank jer on najmanje opterećuje prostor.

U dnevnoj sobi predvideli smo ugaonu garnitutu koja se pravi po meri. Preko puta je zid zid sa televizorom i viseća komoda ispod. Od nameštaja imamo još klub stočić. I to je sve. Nismo hteli više da opterećujemo prostor nameštajem jer to ubija eleganciju.

Spavaća soba i prostor za odlaganje

Spavaća soba je jako mala i ima mesta samo za krevet. Zbog nedostatka prostora za odlaganje morali smo da dizajniramo ormar koji ide oko kreveta (most ormar), pa zatim pravi ugao, prateći strukturu sobe. Tako smo, dobrim dizajnom bukvalno iskoristili svaki milimetar kvadratni sobe.

Mesta za odlaganje bilo je nešto i u hodniku. Tamo smo predvideli nestandardno plitak plakar dubine 40cm (jer standardni nije mogao da stane) sa pet uskih vrata. Preko puta je uska konzola na koju mogu da se spuste ključevi i slično i posebno dizajniran držač za obuću, kako ista ne bi stajala po podu.

stan osnova

Osnova stana.

Elegantan stil za luksuzan enterijer stana

Pogled na tv i kuhinju.

Ovaj stan ne čini posebnim raspored nameštaja, uredjaja i slično, već ukus i elegancija dizajna. To je istančan i vrlo zahtevan ukus koji naš klijent ima. I zato ovaj stan ne može da se svrsta u jedan određen stil, niti u neku eklektičku mešavinu više stilova. On je jedinstven, unikatan i zbog toga je luksuzan.

Naš klijent je želeo luksuzan enterijer stana mekih boja i nežnih formi. Takođe dizajn je morao da bude zanimljiv i dinamičan. S toga skoro svaki detalj u stanu mora biti posebno osmišljavan i pravljen.

Na primer na zidu iza ugaone garniture imamo dekoraciju u vidu tri uska ogledala poput trake (samo 10 cm širine, a 266 cm visine), od poda do plafona, utopljena u zid. Ona su asimetrično postavljena, dva jedan do drugog sa jedne strane garniture i jedno sa druge. Ona presecaju zidne dekorativne lajsne koje uokviruju taj deo zida. U sredini su tri srodne slike nežnih bež boja, a sa leve strane elegantna zlatna zidna lampa. Zlatni detalji se ponavljaju na okviru klub stočića i nogarama barskih stolica.

Dnevna soba – pogled na zid iza garniture i kuhinju.

Tv zid je jednostavno rešen. Sam televizor je na panelu svetlo bež boje iza kojeg je izvor osvetljenja. Ispod tv-a je dugačka, a uska tv komoda, od 304 cm dužine. Levo od zida prostor popunjava ugradna slika zlatnih boja.

Zavese su providne bele, a pored njih imamo draperije sivo – bež boje. Kuhinja je u sličnoj boji kao i draperije. Svi uredjaji su ugradni. Skroz gornji frontovi imaju rebrastu površinu, čime je razbijena monotonost forme.

Luksuzan enterijer spavaće sobe

I mala spavaća soba je dizajnirana vrlo originalno. Kao što smo već rekli, zbog manjka prostora za odlaganje, dizajnirali smo most ormar koji ide oko kreveta, pa zatim pravi ugao, prateći zid i još ide iznad vrata, da bi se maksimalno iskoristio prostor. Frontovi su svetlo bež boje, skoro beli, a ručke su u neutralnoj boji drveta.

Površina zida koja ostaje iznad uzglavlja kreveta obložena je dekorativnom pločom u neutralnoj boji drveta isto kao i ručke. Tačno iznad uzglavlja je plitka polica od samo 10cm dubine, koja prati uzglavlje celom dužinom. Ona služi čisto da može da se spusti telefon i dlične stvarčice jer nemamo nadkasnu. Unutrašnje krajeve most ormara oko ouzglavlja prati led traka, koja služi kao osvetljenje umesto noćne lampe na noćnom stočiću za koje nema mesta. Elegantan ambijent spavaće sobe upotpunjuje zavesa i draperija nežne sivo bež boje, kao i u dnevnoj sobi.

Osvetljenje

luksuzno osvetljenje

Elegantna kuhinja sa šankom

Osvetljenje je uvek važno za svaki enterijer. Osvetljenjem naglašavamo ambijent koji smo želeli da postignemo. To se posebno odnosi na luksuzne enterijere, jer osvetljenjem možemo značajno da popravimo ili pokvarimo dinamičnost prostora.

Naš cilj je da imamo ravnomerno ambijentalno osvetljenje u celom prostoru i akcentno osvetljenje na pojedinim fokalnim tačkama. Tako u celoj dnevnoj sobi i hodniku imamo spušteni plafon koji se završava na 10 cm od svakog zida, gde su provučene led trake. One nam daju ravnomerno ambijentalno osvetljenje.

Pored toga imamo dva spot svetla koja osvetljavaju zid sa slikama i uskim ogledalima iza garniture i dva koja osvetljavaju tv zid. Zatim jedno spot svetlo koje akcentuje dekoraciju na zidu levo od šanka i jedna elegantna zidna lampa desno od garniture. Šank osvetljava neobična „wave“ lampa. Ona ima oblik izdužene zlatne spirale koja sija, a obmotana je oko ose (poput zmije obmotane oko grane). Ovo je posebno upečatljiv detalj koji daje enterijeru neophodan ritam i dinamičnost.

Jedinstvo elegancije i originalnosti u enterijeru

Kao što smo videli ovaj enterier, iako ne izgleda nimalo jeftino, ne šljašti od luksuza. Nismo videli nikakve preskupe materijale, kao što je mermer, skupocene pločice i slično. Njegov luksuz nije u tome.

Predsoblje sa posebno dizajniranom konzolom i držačem za obuću.

Ovaj stan je luksuzan zato što je postignut jedinstven spoj elegancije i dobrog ukusa. On s jedne strane ima vrlo nežne note, a s druge je dinamičan i originalan. Ta sinergija ga čini luksuznim. Luksuzan enterijer je onaj koji je jedinstven jer prati istančani senzibilitet vlasnika, a to ne može svako da ima.

Similar Posts