Uredjenje kafića – koliko je enterijer kafića važan

Koliko je uredjenje kafića važno najbolje možete i sami da vidite. Postoje krajnje bezlično uedjenje kafića. To su kafići koje je neko otvorio, po principu „me too“. Koliko ljudi vidite da sedi u takvom kafiću? I koliko rado vi dolazite u takve kafiće?

uredjenje kafića

Sa druge strane postoji i skupo uredjenje kafića, ali koje je na neki način promašeno. Možda deluje malo sterilo, previše fensi, ili pretenciozno. Uglavnom takvi kafići su takođe poluprazni i neće moći dugo da opstanu.

A postoje i kafići koji su stalno puni. Naravno, ne mora da znači da je enterijer kafića samo zaslužan za to, ali svakako igra veliku ulogu. Toga su bili svesni i naši klijenti iz Australije koji su rešili da u Beogradu otvore svoj kafić.

U kakvom prostoru smo radili uredjenje kafića

Enterijer kafića treba određuje lokacija, zatim ciljna grupa, ali najviše sam prostor u kome će se nalaziti. Zato ne možemo da dizajniramo enterijer kafića na osnovu recimo nekog posta na instagramu, koji nam se jako svideo, ali je u našem slučaju to neprimenjivo.

Lokal koji smo trebali da pretvorimo u kafić se nalazi u centru Beograda, u blizini Ekonomskog fakulteta. Samim tim jasno je da su ciljna grupa mladi, dakle studenti i ta činjenica nam je bitan putokaz za uredjenje kafića.

Što se tiče same strukture prostora lokala ona je prilično nepovoljna. Jako je uzak a dugačak, pa deluje kao neki hodnik. I još se sa ulice silazi u njega, dakle ispod je nivoa zemlje, pa i nema dovojno prirodne svetlosti. 

Sve te nepogodnosti morali smo da koliko toliko ispravimo pametnim dizajnom enterijera kafića, a da pri tom pazimo budžet. Naime budžet je bio dosta ograničen. Klijenti nisu bili spremni previše da potroše na uredjenje kafića.

vrste šanka
Šank koji se zadržava.

Kako smo rešili organizaciju prostora u kafiću

renoviranje lokala
Prvobitno stanje – gipsana dekoracija u obliku antičkih stubova.

Kao što smo rekli prostor lokala je bio uzan a dugačak, kao hodnik. Širina mu je bila samo 2m a na užem delu, a dužina 14m. Po tom uzanom koridoru morali smo da postavljamo stolove i stolice, ali tako da između njih može komotno da se prolazi.

Nakon tog uzannog dela nailazi se na deo koji je za nijansu širi i gde se nalazi šank. Šank je već gotov, tako da sa njim treba da uklapamo ceo bar kao jednu celinu. Iza njega su naravno barske police za pića. Ovo je od najbitnija sekvenca enterijera kafića jer daje pečat celom prostoru.

Sa suprotne strane je još jedan barski sto montiran na zidu uz koji su predviđene barske stolice. Kada sve to uzmemo u obzir i činjenicu da se tu očekuje najveća gužva, taj barski deo je takođe jako uzak.

Organizacija prostora – raspored stolova u kafiću

Najveći problem za ovo uredjenje kafića je ipak bio organizovati ovaj uski deo kafića gde treba da budu stolovi i stolice. On je širine 2m, a dužine 8m. Klijent je želeo da kafić ima između 22 i 26 mesta za sedenje. Uz barski deo možemo da postavimo 5 barskih stolica. To znači da u ovom uzanom delu koji je 2x8m moramo da predvidimo minimum 17 mesta za sedenje, a da pri tom ima i dovoljno mesta za prolaženje.

uredjenje kafića
Uredjenje kafića – varijanta sa stolovima za 4 osobe.

Imali smo dve varijante. Prva varijanta je bila da stavimo sa obe strane uza zid stolove za dvoje, dimenzija 50c50cm sa obe strane. Tako bi nam po stalo 4 stola sa svake strane što je ukupno 16 stolica. Dodatno bismo mogli kod stepenica da stavimo još jedan visoki sto u obliku bureta uz koji ne idu stolice. gde mogu dvoje da stoje.

Mana kod ove varijante je ta što imamo samo stolove za dvoje. Znači ako dođe veće društvo nemaju gde da sednu. Zato smo osmislili drugu varijantu gde bismo imali samo uza jedan zid 4 stola za 4 osobe, dimenzija 100×50 cm. Ti stolovi bi bili visoki za visoko sedenje, jer na visokom sedenju manje treba prostora oko nogu.

Mana ove varijante što nemamo sto za dvoje, a možda će se baš takvi stolovi tražiti. Zato smo se na kraju odlučili za kombinaciju ove dve varijante. Da ubacimo 3 visoka stola za 4 osobe sa jedne strane i dva mala stola za 2 osobe sa obe strane plus ovaj sto u obliku bureta uz koji ne idu stolice. To je ukupno 18 mesta, s tim što se na 16 mesta sedi, a na dva mora da se stoji.  

uredjenje kafića
Uredjenje kafića – varijanta sa jednim stolom za 4 osobe i ostali za 2 osobe.
enterijer kafića
Pogled iz ptičije perspektive

Stil enterijera kafića

Ovaj lokal je nekada bio restoran bliskoistočne kuhinje i imao je neke antičke detatlje od gipsa, kao što su recimo grčki stubovi. Pošto je lokal bio samo iznajmljen, a ne kupljen, te gipsane radove nismo mogli da uklanjamo.

enterijer kafića
Uredjenje kafića – pogled na jedan detalj.

Klijent, zapravo klijenti, su rekli da im se sviđa moderan industrijski dizajn. Tako smo došli na ideju da probamo da spojimo nespojivo. Da pomešamo neke elemente antičke klasične arhitekture sa industrijskim dizajnom enterijera.

Pošto smo već imali na oba dugačka zida imitacije antičkih stubova, po tri sa svake stane, na jednakim razdaljinama, odlučili smo da zidove između njih dekorišemo u imitaciju betona. Od izvođača radova tražili smo da za razliku od pravog betona zidovi celom površinom budu glatki i čak voskirani, da bi smo dobili što bolju refleksiju. Takođe tražili smo da budu svetiji nego što je to obično beton, tj. da budu svetlosivi, pošto nam je na svaki način potrebno što više svetlosti.

Sa strane svakog stuba bio bi zeleni panel sa veštačkim puzavicama. Time smo uneli izrazitu živist i kontrast u enterijer. Sa druge strane ovo vešačko zelenilo nam je poslužilo kao odličan prelaz sa antičkih stubova na beton.

Veštačko zelenilo smo nabavili velikom rasadniku Urban garden. Tamo možete nabaviti sve vrste bilja, kao i veštačko zelenilo po meri, koje vam ova firma doprema i montira.

Da bismo učinili ovaj uzani prostor što širim, predvideli smo na jednoj strani velika ogledala uramljena u crne dekorativne ramove. Iznad bara, nasuprot šanku, predvideli smo takođe uska ogledala, širine samo 7cm, a 1,5m visine koja kao trake stoje na pola metra razdaljine. Ova zanimljiva dekoracija daje ritam prostorui, kao i notu industrijske monumentalnosti.

enterijer kafića
Ulaz u kafić.

Rešenja za barski deo

Jako je važno za uredjenje kafića da police za pića iza šanka budu dobro i originalno osmišljenje. Mi smo osmislili rešenje po kojem je u sredini kružna polica, a sa leve i desne strane tri reda polica. Uz svaku policu idu led trake koje treba da osvetljavaju pića iz pozadine. Iznad polica za piće treba da stoji svetleći naziv kafića „lilly s“.

dizajn bara
Dizajn bara.

Osvetljenje je takođe jako bitno. Na spuštemom plafonu su već postojali klasteri malih spot svetala koje nismo dirali. Dodali smo još zidne lampe koje efektno osvetljavaju zidove u imitaciji betona, praveći zaniljivu igru svetlosti i senke.

Kako smo završili uredjenje kafića

Iako se nismo bavili samim izvođenjem radova, sve vreme smo bili u toku. Davali smo smernice, pomagali da se nađu neka alternativna rešenja kada originalne zamisli nije bilo moguće sprovesti u delo.

Na primer, zbog prevelike vlage i poplave koja se desila tokom izvođenja radova odustali smo od imitacije betona na zidovima, jer bi sušenje trajalo predugo. Umesto toga pronašli smo pvc zidne panele koji izgledaju jako slično kao ono što smo želeli. Imaju teksturu betona, svetlosive boje su i imaju refleksiju.  

Zatim, tamo gde smo mislili da stavimo nova uramljena ogledala već su bila zalepljena neka stara ogledala bez rama. Vlasnica lokala nije dozvlila da uklanjamo ta ogledala, pa smo uzeli dekorativni ram u uradi sam koji se lepi na staklo i zalepili ga direktno na ogledalo.

Bilo je još nekih sitnih odstupanja od originalnog dizajna, što je potpuno normalno kada radite dizajn enterijera. Bitno je samo da ona nimalo nisu narušila osnovnu ideju, ni željeni ambijent.

Enterijer kafića je ispao baš onakav kakav smo želeli. Moderan, svetao i vrlo originalan. Iznad svega ima urban duh. Sigurni smo da će biti novo urbano mesto u tom delu grada u koje će mladi rado dolaziti.

Similar Posts