Uredjenje vikendice u rustičnom i modernom stilu

Kakvo biste uredjenje vikendice voleli? Da li ste sanjali o uredjenju vikendice, koja se nalazi negde van grada, u prirodi. Zamislite da je kućica je mala, svega 50-tak kvadrata. Stara je i treba je kompletno renovirati.  S toga imate potpunu slobodu da je sredite bude onako kako ste oduvek maštali. Da li biste tada, za uredjenje vikendice, angažovali dizajnera enterijera?

uredjenje vikendice
Pogled na dnevni boravak kuće.

Uredjenje videndice u modernom stilu sa retro šarmom – najveći izazov

Zadatak dizajnera enterijera jeste da artikuliše ono što klijent želi kroz dizajn, ali i da kreira najbolji mogući dizajn shodno prostoru, vremenu u kojem živimo i nameni samog enterijera. U ovom slučaju radi se o uredjenju vikendice van Beograda.

Naš izazov dakle nije bio samo da slušamo klijentove želje i da mu dizajniramo enterijer vikendice kakav je žleo. Naš izazov je bio mnogo više od toga, da u predratnoj staroj kući, koja će našem klijentu služiti kao vikendica napravimo zaista poseban enterijer. Enterijer koji je drugačiji od onog gde svakodnevno živi, jer čovek kada ide u vikendicu ide da se odmori i da promeni okruženje, pa samim tim i enterijer treba da se promeni.

Pošto se radi o staroj kući, koja se nalazi van grada i koja će služiti kao vikendica, trebalo je napraviti uredjenje kuće koje će sve to uzeti u obzir. Živimo u XXI veku, pa uredjenje kuće treba da bude moderno i sa svim udobnostima. Ali pošto se radi o staroj kući koja se potpuno renovira, enterijer treba da istovremeno zadrži šarm retro stila. Te dve suprotnosti spojiti u jednom idealnom enterijeru bio je za nas najveći izazov.

Za kakvo uredjenje vikendice smo se odlučili?

uredjenje vikendice
Rustična kuća, pogled iz ptičije perspektive

Kuća o kojoj se ovde radi nalazi se u Lazarevcu. Jako je trošna i u lošem stanju. Ipak, to je nekada bila prelepa, predratna, gradska kućica, ljupke i diskretne spoljašnosti. Bila bi prava šteta rušiti takvu autentičnu kuću (što je bila klijentova prvobitna namera), ako je postoji mogućnost da se renovira.

Međutim za kompletno unutrašnje uredjenje kuće iz ovog perioda klijentu je bio potreban dobar projekat enterijera. Klijent je, po njegovim rečimo, želeo „Zaista posebno uredjenje vikendice u rustičnom stilu, međutim plaši se da ne pređe u kič“. Zato mu je bila potrebna pomoć oko osmišljavanja enterijera kuće, ali i njegov 3D model, da bi video kako će to na kraju sve da izgleda.

Klijentu smo sugerisali da uredjenje vikendice ne mora nužno da bude samo u rustičnom stilu.  Najzanimljiviji enterijeri su oni u kojima se kombinuju više stilova. Za ovo uredjenje vikendice složili smo se da je najbolje pomešati rustičan i moderan stil. Takav kontrast daće jednu funkcionalnu i uzbudljivu celinu unutrašnjeg prostora.

Kako je isprojektovano uredjenje vikendice?

Kuća je imala tri sobe i odvojenu kuhinju. Toalet nije imala. U to predratno vreme toalet se pravio izvan kuće. Zbog toda je bilo potrebno jednu od dve sobe u koje se ulazi iz centralne, dnevne sobe, pregraditi i napraviti toalet. S druge strane zid koji deli kuhinju i dnevnu sobu, je najpametnije bilo srušiti, kako bi se dobio jedan „open space“.

Klijent je najpre mislio da u kući dominira rustični etno stil (kao na primer vajat u selu). Međutim, savetovali smo klijenta da pomešamo stilove, jer bi u suprotnom enterijer delovao jednolično i već viđenom. Savetovali smo da ne dominira smeđa mrka boja, jer ona vizuelno smanjuje već ionako mali unutrašnji prostor.

uredjenje vikendice
Pogled na police i sliku.
kuhinja sa trpezarijom
Pogled na trpezarijski deo kuće sa televizorom.

Za podnu oblogu smo savetovali da bude beli brodski pod. Ugaona garnitura bi bila crno-bele boje. Takođe, umesto tepiha bi bila kravlja koža crno-bele boje. U trpezarijskom delu bio bi beli drveni rustični sto 80×80 cm i 4 etno stolice. Do trpezarijskog stola, na zidu dekorisanim belim daskama, bio bi televizor. Preko puta njega bile bi tri uske police za knjige, jedna vertikalna (moderna) i dve horizontalne, od kojih jedna moderna i jedna retro.

Dekorativna šema u rustičnom stilu

Dakle za dekorativnu šemu izabrali smo crnu i belu boju sa jasnom teksturom drveta, a ponegde neutralnu smeđu boju drveta. Za kuhinju smo pak izabrali jednu slobodniju, šareniju dekorativnu šemu. Podne pločice su u crno-beloj šahovnici, dok zidne pločice imaju jednu zanimljivu, asimetričnu šemu. Kuhinjski elementi su u jednoj toplijoj boji drveta. Sve ovo čini da kuhinja izgleda vrlo veselo i nesvakidašnje.

rustični enterijer
Rustična spavaća soba

Ostale dve spavaće sobe su u jednom izrazito rustičnom stilu. Umesto tepiha u obe sobe je krzno. U jednoj sobi sobi je krevet od kovanog gvožđa a u drugoj od prirodnog drveta. U manjoj sobi klijent je hteo da smesti ormar-most koji je već imao. Savetovali smo ga samo da frontove prefarba u belu boju kako bi se uklapao u dekorativnu šemu. Ovakav rustično-moderan ambijent bi upotpunilo nekoliko modernih slika.

rustični enterijer
Druga spavaća soba

Kupatilo smo rešili da uredimo u modernom stilu, kombinujući belu i tamno sivu keramiku sa elementima u izraženo organskoj teksturi drveta. Tuš kabina je od kaljenog stakla, a ogledao iznad lavaboa ovalnog oblika.

Završetak projekta

Rad na ovom projektu nam je istinski pričinjavao veliko zadovoljstvo.  Ovo je bila prilika da ispoljimo svu kreativnost i stvorimo jedan autentičan enterijer. Klijent je bilo prezadovoljan jer je dobio još zanimljivije i funkcionalnije uredjenje vikendice nego što je očekivao. Mogao je samo da sruši ovu staru kuću i sagradio novu. Međutim, ovako će dobiti jednu divnu autentičnu kućicu, u kojoj se meša duh starog i novog vremena, koja ima svoj narativ i koja ne može da vas ostavi ravnodušnim.    

Similar Posts