Podne pločice u stanu i podno grejanje – kakav enterijer možemo dobiti

Danas se sve više ljudi odlučuje za podne pločice u stanu umesto parketa ili laminata. Pločice kao podna obloga su neuporedivo čvršći material od parketa ili lamnata, znači mnogo se teže oštete. Pored toga lakše su za održavanje. Ako još želite podno grejanje, podne pločice u stanu su definitivno najbolji izbor, jer parket bi se deformisao od grejanja.

podne pločice u stanu
Dnevna soba sa pločicama.

Međutim, enterijer gde su podne pločice u stanu, može delovati dosta hladno. Ako se ne radi o stanu za izdavanje, ako je u pitanju dom gde živi porodica, takav enterijer treba da izgleda toplo i ušuškano. Zato treba osmisliti da enterijer gde su podne pločice u stanu ne izgledaju ni hladno ni sterilno.   

Kakve podne pločice u stanu su izabrali naši klijenti

podne pločice u stanu
Pločice koje su klijenti odabrali.

Naši klijenti su mladi bračni par, koji treba da renovira stan u Obrenovcu. Stan u Obrenovcu je novogradnja, ali zbog problema sa investitorom nije završeno centralno grejanje. Zbog toga radijatori u stanu nemaju nikakvu funkciju. Klijenti su želeli da odstrane te radijatore i uvedu podno grejanje. Zato su im trebale podne pločice u stanu.

Stan je inače trosoban sa terasom. Ima dosta širok hodnik, na čiji račun bi se moglo proširiti kupatilo. Pored dnevne sobe koja je povezana sa kuhinjom, tu su još: spavaća soba, buduća dečija soba i terasa.

Ovaj projekat je imao dosta već zadatih zahteva koje je trebalo uklopiti. Tako su klijenti želeli da zadrže deo nameštaja, koji je trebalo uklpoiti sa novim enterijerom. Još jedna specifičnost je da je zid u dnenoj sobi bio jako kriv i to je trebalo nekako nameštajem i dekoracijom što više zamaskirati.

Međutim, ono s čim smo najviše morali da uklapamo dizajn enterijera jesu podne pločice u stanu. Naime klijenti su već kupili podne pločice, pa je enterijer trebalo dizajnirati sa tim pločicama. Pločice imaju teksturu mermera sa plavim i belim šarama, mada plava boja dominira. I te pločice će biti u celom stanu. Dakle i u dnevnoj sobi, kuhinji, spavaćoj i dečijoj sobi kupatilu i hodniku.

Kako smo uklopili podne pločice u stanu sa ostalim nameštajem

Već sama činjenica da moramo uklopiti plave pločice u stanu, a da prostor ne izgleda kao da ste došli na bazen, predstavlja izazov. Plava boja je hladna i ove pločice zaista asociraju na vodu, na bazen i na prvi pogled nikako se ne mogu staviti u dnevnu sobu. Dakle jasno je da ćemo morati da napravimo jak kontrast uz pomoć dekoracije kako bismo razbili hladni “aqua ambijent”.

Deo nameštaja koji su klijenti želeli da zadrže sastojao se uglavnom od belih polica i komoda. Takođe morali smo još jedan zahtev da ispunimo. Klijenti su imali velikog šar-planinca u boksu za pse koji je stajao u hodniku. Prema tome morali smo u hodniku da ostavimo dovoljno mesta za njega i da ima dovoljno mesta za prolaženje, a da opet proširimo kupatilo.

podne pločice u stanu
Dnevna soba, pogled na kuhinju.
podne pločice u stanu
Dnevna soba, pogled na hodnik i box sa psom.

U dnevnoj sobi nalaziće se tamno – plava ugaona garnitura, koju su klijenti već odabrali. Dnevnu sobu i kuhinju deli mini šank. Tu u blizini negde treba postaviti okrugli trpezariski sto sa stolicama.

Dakle naš najveći izazov je bio da razbijemo hladni ambijent koji su davale podne pločice u stanu plave boje, ali i drugi delovi nameštaja koji su plavi, kao što je tamno-plava ugaona garnitura, a pored nje i frontovi u kuhinji koji su isto tamno plavi. Zato smo živom dekoracijom zidova rešili da napravimo jak kontrast hladnoj plavoj boji.

Tako smo na jedan zid postavili zidne lampe Parecchi. Ove lampe imaju kako dekorativnu funkciju, tako i funkciju osvetljenja i same po sebi predstavljaju avangardno umetničko delo. One su napravljenje od više različitih svetlećih abažura ukvirenih crnim ramom, kao da se radi o umetničkoj slici. Na koji god zid da stavite ovu lampu, on će postati automatski fokalna tačka prostorije i odvlačiće pogled sa hladne plave površine podnih pločica.

Pored Parecchi zidnih lampi na jedan zid smo stavili više umetničkih slika različitih dimenzija. Slike smo namerno postavili asimetrično, kao da su razbacane. Dekoraciju upotpunjuje velika egzotična biljka koja se nalazi blizu vrata od terase.

Blizu kuhinje nam je okrugli trpezarijski sto sa šest stolica. Trpezarijski sto je tople smeđe boje drveta, kako bi pravio kontrast sa pločicama. Klub stočići su stakleni sa elegantnim okvirom zlatne boje. Dakle ovim živim tplim bojama smo potpuno promenili hladan enterijer. On je sada postao živ, zanimljiv i upečatljiv.

podne pločice u stanu
Dnevna soba i kuhinja.

Ostale prostorije

Kao što smo rekli klijenti su želeli tamno plave frontove u kuhinji. Da bi napravili kontrast odlučili smo se da radna ploča, kao i otvoreni delovi gornjih elemenata budu smeđe boje sa jasnom teksturom drveta. Zidne pločice su vrlo zanimljive. Preovladava siva boja, a dekorativna šara je neobična. Inače deo kuhinje smo pretvorili u ostavu pošto je kuhinja svakako dosta velika.

uredjenje kuhinje
Pogled na kuhinju.

Kupatilo smo proširili tako što nam je jedan zid dijagonalan. Tako se lakše prolazi kroz hodnik koji skreće pod pravim uglom, između velikog boksa za psa i zida od kupatila. Kupatilo je moderno, ima kadu, velike fioke za prljav veš ispod lavaboa, veliko ogledalo. Tu se nalazi ugradna veš mašina i na njoj mašina za sušenje veša. Sav nameštaj u kupatilu nam je u toploj smeđoj boji drveta, kako bi pravio kontrast plavim pločicama.

uredjenje kupatila
Kupatilo.

Spavaća soba treba da ima umirujući ambijent, pa nju nismo dekorisali toplim živim bojama. Bračni krevet je u dominantnoj beloj i sivoj boji, kao i plakar. Tu još imamo sto za šminkanje, jako lepih i mekih oblika, pomalo u retro stilu. Dekoraciju upotpunjuje biljka koja s jedne strane unosi živost, ali i, kao deo prirode, dobro se uklapa u umirujući ambijent spavaće sobe.

Spavaća soba sa pločicama
Spavaća soba.

Buduća dečija soba je zato puna toplih veselih boja. Imamo žute police, šaren tepih, crno beli plakar. Naravno, tu će biti i radni sto i tv. Trosed će biti na razvlačenje. Ponovo smo se odlučili za trosed na razvlačenje sa fiokama iz Ikeje, zato što je jako praktičan i ne zauzima puno prostora.

dečija soba sa pločicama
Dečija soba.

Finalna ocena projekta

spavaća soba sa pločicama
Spavaća soba-pogled ka prozoru.

Ovo je bio jedan neobičan projekat, gde smo imali mnogo toga unapred zadatog. Posao dizajnera enterijera nije samo da osmisli enterijer, već da artikuliše i uklopi ono što klijent želi. U ovom slučaju naši klijenti su želeli podne pločice u stanu zbog podnog grejanja i obožavali su plavu boju. S toga su već odabrali svetlo plave pločice, tamno plavu ugaonu garnituru i tamno plavu kuhinju.

Naš zadatak je bio da od toga zadatog napravimo lep i zanimljiv enterijer. I u tome smo više nego uspeli. Enterije nije nimalo hladan i jednoličan. Pre podseća na zanimljiv umetnički atelje. Ima puno boja ali su one zanimljivo ukplopljne. Lampe Parecchi apsolutno dominiraju u dnevnoj sobi. One su fokalna tačka i daju enterijeru umetničku i avangardnu notu. Noseće betonske  grede na plafonu obložili smo furnirom, tako da izgleda da su od drveta, što čini enterijer još ekscentričnijim.

I ostale prostorije su fino uklopljene. Spavaća soba ima umirujući ambijent, dok je dečija soba puna živih i veselih boja. U svakom slučaju ovo je jedan vrlo uspešan projekat enterijera. Pomogli smo klijentima da uklope ono što su već nabavili i dobiju jedan vrlo neobičan i lep enterijer. Želimo im puno sreće i ljubavi u novom veselom domu.  

Similar Posts