Enterijer dnevne sobe sa kuhinjom, kako sve smestiti u jedan prostor

Dnevna soba je centralna prostorija vašeg doma. Ona je najčešće najveća i najreprezentativnija prostorija u domu oko koje se sve vrti. Dnevna soba je mesto gde nam dolaze gosti, tu provodimo najveći deo vremena. Šta više, dnevna soba je često i trpezarija. Zato moramo posebnu pažnju i ljubav da posvetimo kada uredjujemo enterijer dnevne sobe.

enterijer dnevne sobe
Enterijer dnevne sobe u skandinavskom stilu enterijera.

Enterijer dnevne sobe sa više funkcija

Dnevna soba često ima više funkcija. U manjim domovima, što je kod nas najčešći slučaj, dnevna soba, pored uobičajenih funkcija, ima i funkciju pomoćne spavaće sobe. To je bio slučaj i sa našim klijentom iz Beograda. On je hteo da drugi sprat porodične kuće preuredi u svoj novi dom, a naša pomoć mu je bila potrebna da osmisli enterijer dnevne sobe.

enterijer dnevne sobe
Dnevna soba, Pogled na terasu.

Ono što nas je radovalo je ceo prostor trebao da se renovira, tako da smo imali veću slobodu za kreativnost. Uz to, klijent je u određenim domenima tačno znao šta želi i nije imao nerealne zahteve. Ovo jako olakšava posao svakom dizajneru enterijera. Želeo je moderan enterijer dnevne sobe sa ugaonom garniturom, koja može da se razvlači za spavanje po potrebi. Da tu ima tv i police za knjige. Takođe u jednom delu dnevne sobe bila bi kuhinja sa šankom. Morali smo se odlučiti za šank pošto za trpezariju nema dovoljno mesta.

enterijer dnevne sobe
Pogled na ugaonu garnituru.

Problemi prilikom utvrđivanja rasporeda enterijera dnevne sobe

Najveći problem koji je klijent imao je gde da smesti televizor. Dva zida je zauzela ugaona garnitura. Na trećem zidu je kuhinja, a četvrti je u prozorima i staklenim vratima, pošto je tu izlaz na terasu. Zato smo rešili da televizor postavimo na plafonski nosač, tako da ne zauzima ni jedan zid. Ovo neobično rešenje klijent je prihvatio jer tako najoptimalnije rešavamo problem rasporeda. Jedini promlem koji je u tom slučaju trebalo rešiti jeste kako sakriti kablove i box uredjaj. Za to će majstori morati da naprave posebne kanalice kroz koje će se provući kablovi. Pored toga treba napraviti masku u koju će se sakriti box uređaj pričvršćen za plafon.

tv u dnevnoj sobi
Plafonski nosač za tv.

Dnevna soba ima svega 18 kvadrata, a tu treba se bude i kuhinja i trpezarija i velika ugaona garnitura na razvlačenje. To je premali prostor da bi tu mogo da stane i trpezarijski sto sa stolicama. Zato smo rešili da, na kraju kuhinje, do vrata koja vode u spavaću sobu, napravimo mali šakn za dve osobe. Taj šank je pod pravim uglom u odnosu na kuhinju, dakle ide u “Г”. Tako taman ima mesta za neometano kretanje, čak iako stavimo pri ugaonoj garnituri mali klub sto.

kuhinja sa šankom
Varijanta sa šankom.

Pri ovakvoj postavci imamo mesta na zidu između ugaone garniture i terase da stavimo jednu viseću policu za knjige i jednu biljku koja će oživeti prostor. Na suprotnom uglu, do vrata za spavaću sobu, takođe se može staviti mala ugaona polica. Ova dva zida uz koje je ugaona garnitura jako bi lepo bilo ukrasiti modernim umetničkim slikama.

Stil koji smo primenili za ovaj enterijer dnevne sobe

Uz funkcionalno osmišljen enterijer dnevne sobe odlično ide Skandinavski stil koji smo primenili. Skandinavski sti je i sam funkcionalan i jednostavan. Jer jako je bitno da ovakva dnevna soba, koja ima najmanje tri funkcije ne bude prenatrpana.

kuhinja sa trpezarijom
Pogled na kuhinju.

Iskorišćenost prostora

Možemo slobodno reći da je svaki centimetar prostora pametno iskorišćen, tako da čini jednu funkcionalnu celinu. U 18 kvadrata smestili smo i dnevnu sobu, koja po potrebi može da postane pomoćna spavaća. Smestili smo solidno veliku kuhinju sa šankom. Tu se nalaze i dve police za knjige i jedna velika dekorativna biljka. I uz sve to prostor ne deluje uopšte prenatrpano. Naprativ, deluje svedeno i prijatno. I ima dovoljno svetlosti, što je čini većom.

enterijer dnevne sobe
Pogled na ulazna vrata.

Naš klijent je bio veoma zadovoljan ovakvim rešenjima za njegov enterijer dnevne sobe sa kuhinjom. Nameštaj iz modela je vrlo lako mogao da nađe u Ikei i Jyisku po povoljnoj ceni. Želimo mu puno sreće prilikom renoviranja i opremanja stana.

Similar Posts