Praktičan mali stan, kako urediti enterijer da bude i lepo i praktično

Veliki stan ne mora sam po sebi da bude i dobar stan. Enterijer malog stana može takođe da bude dobar ako je funkcionalan i praktičan. U kome možemo da zadovoljimo sve naše potrebe, a da pri tom imamo i komfor i da nam estetski izgleda lepo. Ako se radi o relativno malom stanu, moramo da pametno iskoristimo svaki centimetar kvadratni kako bismo iz njega izvukli maksimum. Zato ćemo vam ovde pokazati kako smo rešili enterijer malog stana.

enterijer malog stana
Izgled dnevne sobe nakon obrade crteža (rendering)

Kako je započeo projekat za enterijer malog stana

kuhinja u malom stanu.
Kuhinja.

Projektovanje enterijera malog stana je urađen za jednu klijentkinju iz Novog Sada. Shvatila je važnost dobrog planiranja enterijera i koliko to može da joj donese uštede i poveća komfor. Stan je veličine 45 m2+3m2 terase, što je otprilike i najčešća veličina stanova u Srbiji.

Takođe, klijentkinja je imala nekoliko zahteva vezano za izgled i opremljenost svog budućeg doma (pošto stan još nije dobio upotrebnu dozvolu i tek treba da se useli). Želela je dosta mesta za odlaganje kuhinjskih stvari i veliku radnu površinu u kuhinji jer voli da kuva. Želela je za odeću dosta mesta u ormarima, zatim da ima dosta mesta za knjige, jer ima puno knjiga i voli da čita. I na kraju želela je da ima žute detalje u dnevnoj sobi, jer joj je to omiljena boja.

Klijentkinja nam je objasnila da namerava da spava u dnevnoj sobi u kojoj bi bila garnitura na razvlačenje, dok spavaću sobu čuva za ćerku koja povremeno dolazi iz inostranstva. Zato je htela da spavaća soba bude uređena kao devojačka soba sa singl krevetom i ormarom. Predložili smo klijentkinji da u spavaću sobu stavi francuski ležaj, jer za njega ima sasvim dovoljno mesta.

Početak rada i organizacija prostora za mali stan

Već nakon prvog pogleda na plan osnove, odmah se dalo uoćiti da je zid između dnevne sobe i hodnika nepotreban i da može slobodno da se ukloni. To će značajno povećati prostor u dnevnoj sobi, kao i manevarski prostor za raspored nameštaja. Zbog toga će biti više biti mesta za ormare tamo gde je pre bio hodnik koji je sužavao prostor. Pošto je u pitanju enterijer malog stana, ova ušteda prostora je značajna.

Kada smo predložili novu organizaciju prostora i uklanjanje zida hodnika klijentkinja nas je zamolila da pokažemo varijantu sa i bez rušenja zida, kako bi mogla lakše da se odluči. Takođe, budući da se na terasu može ući i iz dnevde i iz spavaće sobe, klijentinja je mislila da se zagrade balkonska vrata u spavaćoj sobi kako bi se dobilo na prostoru. Sugerisali smo joj da je to nepotrebno, jer uštede u prostoru bi bile zaista beznačajne, što je ona i prihvatila.

stan od 50 kvadrata
Plan osnove stana

Dalji tok projekta, nove ideje i poteškoće

Kada smo se dogovorili kako organizovati ovaj mali stan, poslali smo klijentkinji crteže varijante sa i bez uklanjanja zida hodnika i sa singl i francuskim ležajem. To ju je definitivno opredelilo da se odluči za varijantu u kojoj se uklanja zid, a da u spavaću sobu smesti francuski ležaj.

dvosoban stan
Crtež dnevne sobe (sa zidom hodnika)

Zatim smo klijentkinji poslali prikaze enterijera sa idealnim upisanim merama nameštaja, merama udaljenosti od zidova i međusobnoj udaljenosti nameštaja. Ovo joj je jako korisno jer kada bude kupovala nameštaj, znaće tačno kojih treba da bude dimenzija i zna tačno gde treba da ga postavi. Može se primetiti da je recimo ugaona garnitura sa zadnje strane odvojena od zida, što nije uobičajeno kod nas. Time se postiže iluzija da je prostor veći, a i estetski izgleda lepše.

enterijer malog stana
Crtež dnevne sobe (bez zida hodnika)

Nakon toga pristupili smo finalnoj obradi crteža kako bi prikaz enterijera malog stana izgledao što realističnije. Želeli smo da predložimo klijentkinji estetska rešenja koja bi njen stan učinila zanimljivijim. Tu pre svega mislimo na police za knjige. Umesto jedne velike police, predvideli smo više malih visećih polica, različitih boja i stilova. Time se razbija jednoličnost forme i enterijer postaje zanimljiviji.

enterijer malog stana
Spavaća soba (pogled na prozor)
enterijer malog stana
Spavaća soba (pogled na ormar).

Finalizacija projekta za enterijer malog stana

Klijentkinja je bila veoma zadovoljna finalnim 3D modelom koji predstavlja njen budući enterijer malog stana. Slike je poslala svojoj ćerci u inostranstvu da vidi kako će stan izgledati. Želimo joj puno sreće i lepih trenutaka u novom domu.   

Ako imate mali stan i treba vam pomoć da najbolje moguće iskoristite prostor, tako da bude lepo i praktično, možete naći naš kontakt na kontakt stranici.

Similar Posts