Uredjenje malog doma od 45 kvadrata – maksimalno iskoristite prostor

uredjenje malog doma
Pogled na trpezariju i kuhinju.

Ako živite u malom prostoru, u zgradi recimo, najvažnije je da vam uredjenje malog doma bude maksimalno funkcionalno. Uredjenje malog doma mora da bude takvo da se iskoristi svaki centimetar kvadratni na najpametniji način. Pravila ergonomije su jako bitna i moraju se poštovati. U suprotnom imaćete loše uredjenje malog doma i kojem nećete moći moći da normalno obavljate sve funkcije.

Uredjenje malog doma – kako organizovati raspored?

Kada se bavite dizajnom enterijera najvažinje je da svoje ideje i kreativnost prilagodite datom prostoru i klijentovim željama. To je ono što je zadato i odatle se polazi. U ovom slučaju uredjenje doma se radilo za jedan mali stan na Mirijevu, dosta nepovoljne strukture. Stan je bio jednoiposoban, 40 kvadrata, a imao je i malu terasu. Klijent je želeo moderno uredjenje doma, uz jedan poseban zahtev, da u spavaćoj sobi ima dosta mesta u ormarima gde bi njegova devojka mogla da odlaže stvari.

Predviđeno je da kuhinja bude u jednom nastavku, tako reći udubljenju glavne prostorije gde je dnevni boravak. Dakle kuhinja je sasvim otvorena prema dnevnoj sobi. Najlogičnije je bilo da odmah do kuhinje smestimo trpezarijski sto sa 4 stolice. Sto nije mogao biti veliki, mere su 110cm x 70cm.

uredjenje malog doma
Pogled na stan iz ptičije perspektive
praktičan stan
Pogled na dnevnu sobu.

Budući da je položaj kuhinje već određen, ostalo je da se mesto za dnevnu sobu nađe između spavaće sobe i terase. Taj prostor je dosta uzak za dnevnu sobu i bio je pravi izazov organizovati raspored nameštaja, tako da ima dosta mesta za sedenje. Ono što je dodatno predstavljalo izazov jeste da je soba imala samo dva slobodna zida uz koje se mogao smeštati nameštaj.

Dolazio je u obzor jedan trosed koji bi bio smešten uz zid spavaće sobe i dve stolice koje ne zauzimaju puno mesta, jer bi zatvorili prolaz u sobu. Na drugom zidu, naspram kuhinje bi bio televizor i polica za knjige. Idealan trosed za ovu sebu može se naći u Ikei. Zove se HEMNS, dubine je samo 80 cm, može da se razvalači i još ima 3 fioke za odlaganje. Tako smo pored troseda za sedenje u dnevnoj sobi dobili pomoćni ležaj za dvoje.

Osvetljenje

Odlučili smo se da što se tiče osvetljenja to bude kombinacija ambijentalnog i namenskog osvetljenja. Smatrali smo da u ovako malom domu koji treba da odiše jednim umerenim i smirujućim ambijentom, nema potrebe za akcentnim osvetljenjem. Tako da osim lustera i lampe u dnevnoj sobi i plafonske lampe u kuhinji imamo i led traku po ivici gornjih elemenata koja osvetljava radnu površinu. U spavaćoj sobi imamo luster i podnu lampu, a u hodniku plafonsku lampu.

U kom su stilu enterijera rešene prostorije

Kuhinja je jednostavna, u skandinavskom stilu. Načelno, trudili smo se da da ceo stan bude u ovom stilu. Boje koje dominiraju su bela i neutralno – smeđa, sa jasnom teksturom drveta. Isto tako trudili smo se da i neki sitni detalji imaju ovu organsku strukturu, kao recimo lusteri i lampe.

praktičan stan
Pogled iz hodnika.

Što se tiče mesta za odlaganje stvari, hodnik je na sreću dosta širok, pa u njemu ima dosta mesta za jedan veliki plakar. Međutim mnogo veći izazov je bio pronaći što više mesta za odlaganje u spavaćoj sobi, koja je jako mala. Kada se stavi bračni krevet, ostaje još samo malo mesta  za jedan uzak ormar. Zato smo smislili originalno rešenje, da napravimo tzv. most ormar, kako bismo iskoristili prostor i iznad kreveta. Ovo je zapravo polu most jer ima samo jednu vertikalu. Za drugu nema mesta.

viseći ormari
Spavaća soba.

Završetak projekta za uredjenje malog doma i krajnje ocene

Ovo je primer kako pametnim dizajnom enterijera može da se dobije uredjenje doma koje nije uopšte skupo, a s druge strane lepo je i funkcionalno. Naš studio za dizajn enterijera, Moja 4 zida se specijalizovao upravo za klijente koji imaju ovakav mali dom. Dom čiji prostor mora da se jako pametno iskoristi. Gde je svaki centimetar kvadratni bitan. Gde je budžet, odnosno kolličina novca koja mora da se potroši na renoviranje i opremanje takođe ograničena, kao i sama površina prostora. Dakle naš cilj je da od malog prostora, sa malom količinom novca napravimo izuzetno lep i funkcionalan enterijer.

mala terasa
Pogled na terasu.

I tako je kao rezultat ovog projekta klijent je dobio maksimalno funkcionalno iskorišćen prostor i to po vrlo povoljnoj ceni. Uredjenje doma je pratilo jedan odmeren, moderan skandinavski stil, čist i prijatan za oko. Želimo našem klijentu lep život u novom stanu uz puno ljubavi i sreće.

Similar Posts