Uredjenje trpezarije sa kuhinjom-nekoliko ideja i saveta

Uredjenje trpezarije nas obično ne tangira mnogo. Trpezarija je samo mesto gde obedujemo, pa smo najčešće mišljenja da nam je za uredjenje trpezarije potreban samo sto i stolice. Zašto bismo za uredjenje trpezarije izdvajali puno vremena, ili ne daj bože angažovali dizajnera enterijera? Ali onda razmislite samo koliko je bitno da trpezarijski sto bude na pravom mestu. Da stolice mogu da se izmaknu. Da ne morate da se zavlačite da bi ste seli za sto. Da vam sto i stolice ne smetaju dok spremate hranu. I naravno, da se uklope boje i forma, da sve izgleda lepo i uklopljeno.

Uredjenje trpezarije za jednu klijentinju iz Beograda

uredjenje trpezarije
Pogled na kuhinjske elemrnte

Na ovom primeru projekta za uredjenje trpezarije videćemo koliko dizajn enterijera trpezarije može biti koristan i bitan. Naime jedna klijentiknja iz Beograda želela je maksimalno i idealno da iskoristi svoju trpezariju sa kuhinjom. Trpezarija sa kuhinjom nije bila velika, svega 12m2. Imala je balkonska staklena vrata koja su vodila na terasu, što joj je bio i jedini izvor svetlosti.

Klijentkinja je dakle htela uredjenje trpezarije u kojoj će pored trpezarijskog stola (po mogućstvu na razvlačenje) stajati barem jedna komoda i najmanje jedna polica. Površinu ispod stola i stolica prekrivao bi tepih. Na zidu je trebalo da bude umetnička slika toplih boja i to sa motivima hrane. Stil enterijera trebao je da bude sklandinavski. Omiljena boja je žuta, tako da je trebalo da ima žutih detalja.

uredjenje trpezarije
Pogled na trpezariju

Treba još dodati da su kuhinjski elementi kombinacija bele i tople smeđe prirodne boje drveta, što se odlično uklapa u skandinavski stil. Pored toga, naspram kuhinjskih elemenata, a desno do vrata stajao je frižider, koji nije mogao puno da se pomera. Ovo je dakle nepromenjivi deo enterijera i kada smo osmišljavali uredjenje trpezarije morali smo sve da uklopimo sa kuhinjskim elementima.

Dalji tok projekta na uredjenju trpezarije

Najpre smo na 3D crtežu pokazli klijentkinji najbolji raspored nameštaja. Po tom rasporedu trpezarijski sto je širine 120 a dubine 80 cm. Komoda dolazi na mesto frižidera, a širine je 110 cm, dubine je standardnih 60 cm. Iznad nje jedna mala zidna polica. Pored frižidera, koji je pomeren u ćošak, je veća polica u obliku merdevina, koja se može naći u Ikei, širine 45 cm, visine 170 cm. U suprotnom ćošku treba da dođe još jedna mala polica koja je ustvari držač za saksiju.

uredjenje trpezarije
Ptičija perspektiva (varijanta sa drugačijim stolicama i stolom).

Sav nameštaj bi bio u beloj i toplo smeđoj prirodnoj boji drveta, kao i kuhinja. U ćošku, preko puta frižidera bi bila biljka puzavica koja bi unela živost, neophodnu za skandinavski stil enterijera. Na stolicama bi bili žuti jastuci, a tepih bi trebalo da ima žute detalje. Slika na zidu treba takođe da ima tople boje, među njima i žutu, kako bi se ponavljanjem te boje postigao ritam u kompoziciji.

Završetak projekta

Konačno klijentinja je dobila željeno uredjenje trpezarije sa kuhinjom. Međutim to nije kraj usluge. Dizajn enterijera podrazumeva da enterijerista pomogne klijentu u nabavci nameštaja i opremanju. Pošto je Moja 4 zida online studio za dizajn enterijera, mi to radimo sve putem mejla i telefona. Dakle klijentkinja je dobila tačne mere nameštaja i linkove firmi i salona gde može da ga nabavi. Time je tek usluga dizajniranja enterijera kompletna. Klijentkinja dobija kompletan projekat sa uputstvom kako i gde sve može da nabavi.

Similar Posts