Moderna dnevna soba u staroj zgradi u centru grada – kako je dizajnirati

Kako treba da se dizajnira moderna dnevna soba u stanu u centru Beograda je pitanje koje je mučilo naše klijente. Imati stan u centru grada, koji je još lepo i moderno uredjen, to nema cenu. Zato su naši klijenti odlučili da njihova moderna dnevna soba treba da bude dizajnirana od strane profesionalnog dizajnera enterijera, koji će savršeno uklopiti boje i forme.

Kako organizovana moderna dnevna soba je trebala našim klijentima

Stan se nalazi u ulici Narodnog fronta i namenjen je za izdavanje. Klijenti su imali jedan specifičan zahtev. Stan je trebao da izgleda moderno, ali renoviranje i opremanje nije smelo puno da košta. To znači da smo sve vreme tokom rada na dizajnu enterijera morali da vodimo računa o ukupnoj ceni, što je bio poseban izazov.

Budući da se radi o jednosobnom stanu sa terasom, našim klijentima je bila potrebna moderna dnevna soba u kojoj će moći i da se spava i koja će imati svoj radni kutak. Preko puta troseda na razvlačenje treba da bude tv na zidu, a oko njega treba organizovati komodu i police.

Levo od televizora, prema ulazu treba da bude radni kutak. Tu smo nameravali da smestimo radni sto sa stolicom i eventualno zidnu policu iznad radnog stola. Sa suprotne strane radnog stola bio bi plakar i za njega tačno postoji udubljenje u zidu.

Stan ima dosta širok hodnik u koji može da stane još jedan plakar. Pored toga ima dosta usku kuhinju koju nekako mora da stane šank, jer ne želimo da naša moderna dnevna soba mora da bude i trpezarija.

Kakav stil enterijera treba da ima ova moderna dnevna soba – dve varijante

Naši klijenti nisu s početka bili sigurni kakva moderna dnevna soba im treba. Dvoumili su se između rustične varijante modernog dizajna, nešto poput industrijskog dizajna sa rustičnim elementima i minimalističke varijante savremenog dizajna.

Ideja da rustični i retro elementi budu u inače modernoj dnevnoj sobi bila im je privlačna zbog toga što se stan nalazi u staroj zgradi u starom jezgru grada. Takođe takvi enterijeri imaju svoj poseban šarm.

retro dnevna soba
Rustična varijanta dnevne sobe.
rustična dnevna soba
Rustična varijanta dnevne sobe.

Zbog toga nam je prva varijanta za modernu dnevnu sobu bila u modernom industrijskom stilu sa rustičnim akcentom. Fokalna tačka nam je zid na kojem je tv, pa smo osmislili da taj zid bude u imitaciji narandžaste cigle. Ispod tv bi bila bela drvena komoda a iznad i sa strane bele police.

Deo zida uz koji  je radni sto bio bi uradjen u tzv. “sahara tehnici”. Time je naša moderna dnevna soba i simbolično podeljena na radnu zonu i dnevni boravak. Pri tom se ove dve teksure jako lepo slažu.

Trosed smo odlučili da bude u nežnoj svetlo plavoj boji, kao kotrast svim ovim toplim bojama. Zid iza troseda bi bio ukrašen slikama. Takođe, deo nameštaja poput stolova i stolica ima crne gvozdene okvire, gvozdene nogare. Na taj način smo pojačali estetiku industrijskog stila.

Moderna dnevna soba u minimalističkom stilu

Druga varijanta nam je bila u modernom svedenom stilu. Iako smo se opredili za jednu svedenu varijantu minimalističkog stila, živost smo rešili da unesemo hrabrom upotrebom boja i kontrasta.

I ovde nam je fokalna tačka zid na kojem je tv. Međutim taj zid smo podelili po zamišljenoj oso koja bi delila tv na zidu na pola. Desna strana zida bi bila dekorisana drvenom pločom neutralne boje drveta, dok bi druga strana zida bila okrečena u belo. Ispod tv je dugačka komoda tamno sive boje a desno je vertikalna polica „od poda do plafona“. Tim glatkim površinama i pravim linijama naglašavamo poruku modernog minimalističkog dizajna „manje je više“.

Levo od televizora je radni sto koji je u prirodnoj boji i teksturi drveta istoj kao i dekorativna ploča na zidu kod televizora. Ovim kontrastom bele i boje drveta naglasili smo i dvostruku funkciju koju ova moderna dnevna soba ima, a to je funkcija dnevnog boravka i radne sobe.

moderna dnevna soba
Varijanta dnevne sobe u minimalističkom stilu.
komoda na zidu
Pogled zid sa teleevizorom sa komodom i policom.

Sa suprotne strane nam je siva ugaona garnitura umesto svetlo plavog troseda u prethodnoj varijanti. Zid iza ugaone je takođe podeljen po polovini, čime pratimo logiku dizajna dnevne sobe. Leva polovina je okrečena u tamno sivu, gotovo crnu boju. Druga polovina zida je bela, ali je površina izlomljena posebnom geometrijskom dekoracijom.

Dodatnu dekoraciju čini slika ni zidu koja se nalazi na ovom tamnom delu zida iza ugaone. Slika ima plava i naranžasta polja. Ove boje se ponavljaju na jastucima dajući tako ritam u enterijeru.

Moderan enterijer kuhinje

Pošto se klijentima ipak više dopao moderan sveden dizajn dnevne sobe želeli su naknadno da im u istom stilu uredimo i kuhinju. Kao što smo rekli u kuhinju smo morali da smestimo šank iako je kuhinja mala i uska. Šank je jedino bilo moguće staviti na zid kao policu, preko puta kuhinjskih elemenata.

Kuhinjski elementi su nam u kombinaciji bele i tamno sive boje. Gornji elementi imaju delove sa staklenim vitrinama, a do plafona imamo dodatne elemente koji su u beloj boji. Time maksimalno iskorišćavamo visinu plafona koja je 280 cm.

Jedan deo donjih elemenata je uži od standardnog. Oni su 50 cm i to da bi smo imali mesta za šank preko puta. Za šank smo iskoristili jedno malo udubljenje u zidu kako bismo dobili još koji centimetar u dubini. Šank je dakle samo jedna polica na tom udubljenom delu zida i tu mogu da stanu dve barske stolice.

I ovde u kuhinji smo koristili hrabru kombinaciju boja. Sama ploča šanka je tamno siva kao i kuhinjska radna ploča. Zato nam je zid na kojem je šank narandžasto crven, a barske stolice su plave. Ovom vrlo neobičnom kombinacijom napravili smo upečatljiv i privlačan ambijent kuhinje, koji takođe priča svoju priču.

Moderna kuhinja
Kuhinja sa šankom.

Kakav su enterijer dobili naši klijenti

Naši klijenti su dobili jedan moderan i zanimljiv enterijer koji ima svoju priču. Pošto im se jako dopala moderna dnevna soba i kako smo je dizajnirali, tražili su da im dizajniramo i ostale prostorije. Kuhinja sa šankom je dizajnirana u istom stilu, sa smelom i neobičnom kombinacijom boja.

Kupatilo prati isti narativ formi i boja. I u kupatilu imamo jedan zid koji je podeljen na dva dela, jedan deo je beo. a drugi je tirkizno plav, dok je nameštaj tamno sive boje.

Moderno kupatilo.
Pogled na kupatilo.

Posebnu pažnju obratili smo na hodnik. Budući da je bio dosta širok, mogli smo dobro da ga iskoristimo. Osmilili smo most plakar koji ide oko prolaza u dnevnu sobu, pošto tu nemamo vrata. Do njega je viseća komoda i tabure, tako da ona može da ima i funkciju stola.

praktično iskorišćenje predsoblja.
Predsoblje.

Jedino u slučaju terase dali smo oduška svedenim minimalističkim formama i tu smo udovoljili željama klijenata za rustikom. Tako terasa ima zidove radjene u imitaciji bele cigle. Terasa je inače zastakljena. Na terasi smo predvideli dosta zelenila.

Zastakljena terasa
Zastakljena terasa.

Ovakav zanimljiv i moderan stan moći će vrlo lako da se izda i to po dobroj ceni. S druge strane klijente neće uopšte mnogo koštati samo renoviranje i opremanje, jer nismo ništa skupo predvideli. Na taj načim smo u potpunosti ispunili zahteve koje su pred nama klijenti postavili.

Similar Posts