Uredjenje doma kako da maksimalno iskoristite prostor

Ako živite u malom prostoru, u zgradi recimo, najvažnije je da vam uredjenje doma bude maksimalno funkcionalno. Uredjenje doma mora da bude takvo da se iskoristi svaki centimetar kvadratni na najpametniji način. U suprotnom imaćete loše uredjenje doma i kojem nećete moći moći da normalno obavljate sve funkcije.

uredjenje doma
Pogled na stan iz ptičije perspektive

Uredjenje doma – kako organizovati raspored?

Kada se bavite dizajnom enterijera najvažinje je da svoje ideje i kreativnost prilagodite datom prostoru i klijentovim željama. To je ono što je zadato i odatle se polazi. U ovom slučaju uredjenje doma se radilo za jedan mali stan na Mirijevu, dosta nepovoljne strukture. Stan je bio jednoiposoban, 40 kvadrata, a imao je i malu terasu. Klijent je želeo moderno uredjenje doma, uz jedan poseban zahtev, da u spavaćoj sobi ima dosta mesta u ormarima gde bi njegova devojka mogla da odlaže stvari.

uredjenje doma
Pogled na trpezariju.

Budući da je položaj kuhinje već određen, ostalo je da se mesto za dnevnu sobu nađe između spavaće sobe i terase. Taj prostor je dosta uzak za dnevnu sobu i bio je pravi izazov organizovati raspored nameštaja, tako da ima dosta mesta za sedenje. Ono što je dodatno predstavljalo izazov jeste da je soba imala samo dva slobodna zida uz koje se mogao smeštati nameštaj.

Dolazio je u obzor jedan trosed koji bi bio smešten uz zid spavaće sobe i dve stolice koje ne zauzimaju puno mesta, jer bi zatvorili prolaz u sobu. Na drugom zidu, naspram kuhinje bi bio televizor i polica za knjige. Idealan trosed za ovu sebu može se naći u Ikei. Zove se HEMNS, dubine je samo 80 cm, može da se razvalači i još ima 3 fioke za odlaganje.

praktičan stan
Pogled na dnevnu sobu.

Kako su rešene ostale prostorije

Kuhinja je s druge strane jednostavna, u skandinavskom stilu. Načelno, trudili smo se da da ceo stan bude u ovom stilu. Boje koje dominiraju su bela i neutralno – smeđa, sa jasnom teksturom drveta. Isto tako trudili smo se da i neki sitni detalji imaju ovu organsku strukturu, kao recimo lusteri i lampe.

uredjenje doma
Pogled na kuhinju.

Što se tiče mesta za odlaganje stvari, hodnik je na sreću dosta širok, pa u njemu ima dosta mesta za jedan veliki plakar. Međutim mnogo veći izazov je bio pronaći što više mesta za odlaganje u spavaćoj sobi, koja je jako mala. Kada se stavi bračni krevet, ostaje još samo malo mesta  za jedan uzak ormar. Zato smo smislili rešenje, da napravimo tzv. most ormar, kako bismo iskoristili prostor i iznad kreveta.

viseći ormari
Spavaća soba.

Završetak projekta

Kao rezultat ovog projekta klijent je dobio maksimalno funkcionalno iskorišćen prostor. Uredjenje doma je pratilo jedan odmeren, moderan skandinavski stil, čist i prijatan za oko. Želimo našem klijentu lep život u novom stanu uz puno ljubavi i sreće.

mala terasa
Pogled na terasu.